1. A
 2. B
 3. C
 4. D
 5. E
 6. F
 7. G
 8. H
 9. I
 10. J
 11. K
 12. L
 13. M
 14. N
 15. O
 16. P
 17. Q
 18. R
 19. S
 20. T
 21. U
 22. V
 23. W
 24. X
 25. Y
 26. Z
 27. Å
 28. Ä
 29. Ö
 30. KAIKKI
Emmi Itäranta
Palkinnot
 • 2016 Tähtivaeltaja-palkinnon ehdokkuus
 • 2016 Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinto
 • 2016 Suomen Tolkien-seura Kontu ry:n Kuvastaja-palkinto
 • 2015 Helmet-kirjallisuuspalkinnon ehdokkuus
 • 2015 Helmet-kirjallisuuspalkinnon yleisön palkinto
 • 2013 Aleksis Kivi -palkinto
 • 2012 Kalevi Jäntin palkinto
 • 2011 Teoksen fantasia- ja scifikirjallisuuskilpailu

Emmi Itäranta

Emmi Itäranta (s. 1976) on Ison-Britannian Canterburyssa asuva suomalaiskirjailija, jonka vuonna 2012 ilmestynyt esikoisromaani Teemestarin kirja (Memory of Water) on nopeasti noussut menestyskirjaksi ympäri maailman. Kaikkiaan teoksen käännösoikeudet on myyty jo 18:lle kielelle.

Suomessa Teemestarin kirjalle on myönnetty Kalevi Jäntin palkinto sekä Nuori Aleksis –palkinto. Lisäksi romaani oli muun muassa Tähtivaeltaja-palkinnon ehdokas. Memory of Water julkaistiin Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa vuonna 2014, ja se on saanut laajalti tunnustusta ja kerännyt erinomaisia kritiikkejä. Englanninkielisen scifi- ja fantasiakirjallisuuden merkittäviä palkintoehdokkuuksia kertyy tasaiseen tahtiin (Arthur C. Clarke Award, Philip K. Dick Award ja Golden Tentacle Award Nomination). The James Tiptree Jr. Award -raadilta suomalaiskirjailijan huikea läpimurtoromaani sai kunniamaininnan.

Kuten esikoisensa Teemestarin kirja, myös toisen romaaninsa Kudottujen kujien kaupunki, joka ilmestyy syksyllä 2015, Emmi Itäranta on kirjoittanut samanaikaisesti sekä suomeksi että englanniksi. Itäranta on suorittanut maisterintutkinnon sekä draaman että luovan kirjoittamisen pääaineista. Hän on aiemmin toiminut muun muassa dramaturgina, käsikirjoittajana, teatterikriitikkona ja tiedottajana.

www.emmiitaranta.com

"Emmi Itäranta luo Teemestarin kirjallaan hyytävän vaikuttavan tulevaisuuskuvan."
Liisa Talvite, Apu 11/2012

"Teemestarin kirja on Teos-kustantamon scifi- ja fantasiakilpailun voittajateksti. Voitto on helppo ymmärtää: Itäranta kirjoittaa sujuvasti, tarina on ehyt, kuvattu maailma todentuntuinen. Teksti on paisuttelematonta, tilanteet realistisia."
Jarmo Papinniemi, Parnasso 2/2012

"Itärannan esikoiskirjaa on hehkutettu monissa kritiikeissä, eikä syyttä. (--) Kieli on hiottua, kirkasta, lähes lyyristä."
Pirkko Soininen, Expressi

5/5 tähteä. "En muista milloin viimeksi olisin lukenut näin kauniisti kirjoitetun ja viisaan tarinan! Emmi Itärannan esikoinen vie heti mukanaan, vaikka luulin inhoavani scifiä."
Susanna Laari, Me Naiset 10/2012

Vaikka romaani on kerrottu esikoisteoksille ominaisesti minä-muodossa, ei Teemestarin kirjassa ole minäkeskeisyyttä, vaan päinvastoin yhteisöllisyys korostuu. Kirjoitus on kielellisesti kauniisti soljuvaa ja romaanissa ajatellaan syvästi. Teemestarin kirja onkin kokonaisuudessaan todella upea esikoisromaani.Turun Sanomat, Kaisa Kurikka 26.1.2012

Itärannan kieli on lähdeveden kirkasta. - - Itärannan hieno oivallus on yhdistää teeseremonian ikiaikaisuus kadonneeseen aikaan. Seremonia symboloi ihmisen sidosta toisiin ihmisiin ja luontoon. Kuten tarinassa todetaan, seremonia on ohi, kun vesi on lopussa.
Savon Sanomat, Helena Miettinen 26.1.2012

"Teemestarin kirja on emotionaalisesti vivahteikas moraalitutkielma, joka ammentaa jännitteensä rakkaudesta, valinnoista ja jäljestä, jonka jokainen jättää maailmaan. Eettisistä ratkaisuista, jotka on tehtävä, vaikka ne tulisivat kuinka kalliiksi."
Helsingin Sanomat, Toni Jerrman 30.1.2012

"Itärannan hieno oivallus on yhdistää teeseremonian ikiaikaisuus kadonneeseen aikaan. Seremonia symboloi ihmisen sidosta toisiin ihmisiin ja luontoon. Kuten tarinassa toistuvasti todetaan, seremonia on ohi, kun vesi on lopussa."
Keskisuomalainen, Helena Miettinen 26.1.2012

"Itäranta kirjoittaa esikoiskirjailijaksi yllättävän syvällistä tekstiä. Esimerkiksi ihmiselämän ja veden kohtalonyhteyden pohdiskelu on häneltä hyvä kirjallinen oivallus."
Erkki Widenius, Lapin Kansa 7.2.2012

"Tästä esikoiskirjailijasta tullaan varmasti vielä kuulemaan, sillä hänen kynänsä jälki soljuu kauniisti ja hänen aihevalintansa on viiltävän ajankohtainen."
Marjo Pihlajaniemi, Ilta-Sanomat 18.2.2012

"Teemestarin kirja on harvinaisen uskottava ja pelottava kuvaus mahdollisesta tulevaisuudestamme. Esikoiskirjailija Emmi Itärannan kieli on tarkkaa ja paisuttelematonta."
Kulttuurihaitari 1/2012

"Emmi Itäranta luo jännitystä puhtaan veden puutteesta. (--) hieno oivallus on yhdistää teeseremonian ikiaikaisuus kadonneeseen aikaan."
Helena Miettinen, Etelä-Suomen Sanomat 30.1.2012

"Teemestarin kirja on palkintonsa ansainnut. (--) Kertomus tiivistyy lujasti loppua kohti. Viimeiset pisarat ovat kyyneliä."
Lauri Sihvonen, Seura 6/2012

"Romaanista löytyy viisautta ja kauneutta, josta kyllä nauttivat muutkin kuin scifi-harrastajat."
Anelma Järvenpää-Summanen, Maaseudun Tulevaisuus 1.2.2012

"Itäranta rakentaa tarinansa hienosti ja uskottavasti.(--) Itäranta kuvailee vettä runollisen kauiniisti."
Hanna-Riina Aho, Keskipohjanmaa 26.1.2012

"Teemestarin kirja on upea lisä suomalaisen spekulatiivisen kirjallisuuden kentällä ja antaa odottaa kirjoittajaltaan paljon myös tulevaisuudessa."
Sanna Sevänen, Aamulehti 4.2.2012

"Teemestarin kirja on ehjärakenteinen ja uskottava tieteisromaani, jok koukuttaa lukijansa jo toiselta sivulta. Vaikkei olisi ollut pakko, huomasin lukevani kirjan yhdessä illassa. Sitä kai voi pitää hyvän romaanin merkkinä."
Tero Hautamäki, Ilkka 10.2.2012