Kaikki Doriksesta ja muita ällistyttäviä tarinoita
  • Kirjastoluokka 84.2
  • Nidottu, 2. p.
  • Koko 110 x 178 mm
  • Noin 250 sivua
  • Kansi: M-L Muukka
  • Ensipainos vuonna 2004
  • ISBN 951-851-191-8

Kaikki Doriksesta ja muita ällistyttäviä tarinoita

Ilmestynyt 20.1.2009

OSTAprinted book

Kaikki Doriksesta ja muita ällistyttäviä tarinoita -kirjassa Raija Oranen sukeltaa oman perheensä arkeen ja sattumuksiin. Keskeisiä hahmoja ovat Raijan rakkaat koirat Arttu, Onni Moilanen ja Doris von Meinhoff-Partanen. Siinä missä Arttu osasi puhua ja oli itse rauhallisuus, on Onni koko kyläkunnan kauhu ja Doris juonikas karkailija. Mutta jotakin Doris osaa mitä ei koirakoulussa opeteta: halata ja lohduttaa.
Oranen kertoo hersyvästi minkälaista kaaosta saa aikaan ylitarmokas ihminen joka ei jätä mitään puolitiehen; ei mööbleerausta, jouluruokien valmistelua, koirien pennuttamista tahi riitelyä aviopuolison kanssa, joka savolaisella jääräpäisyydellä käyttäytyy niin omatapaisesti kuin mies vain naisten mielestä voi.

Saamme lukea myös uskomattoman selostuksen siitä, miten nurinkurista viranomaisten logiikka on. Parasta on myös luopua vihanpidosta varisten kanssa – ne yksinkertaisesti ovat korkeampia olentoja. Ei niille yksi nainen pärjää – ei edes Oranen.

Raija Oranen iskee tarinaa ja dialogia sellaisella tilanne- ja draamantajulla, ettei lukija voi olla eläytymättä jokaiseen hetkeen. Kaikessa elämässä on mukana nauru ja rakkaus. Myös surussa ja kuolemassa.

Luvassa on hauskoja hetkiä reipasotteisen kirjailijan ja hänen vielä reipasotteisempien koiraystäviensä seurassa.
Anne Helttunen, Me Naiset 13/04

Kaikki Doriksesta on räväkkää hauskaa tekstiä. Sen voi ahmaista lukukirjana, jutustelukirjana. Se näyttää Orasen kyvyn tiivistää, hauskuuttaa, olla sataprosenttisesti läsnä omana aitona itsenään. Dialogi singahtelee kotoisasti. Näin juuri arki kulkee vaikeuksien kautta uusiin vaikeuksiin.
Merja Marjamäki, Turun Sanomat

Kirja ei ole kuitenkaan vain vauhdikasta sekoilua. Sen rivien välistä voi lukea isojakin elämän kysymyksiä. Kirja kannattaa lukea aivan loppuun asti, sillä ainakin minua viimeiset kappaleet koskettivat.
Markku Kulmala, Ilkka 26.3.04

Raija Orasen kirja on hauska. Ja erityisen hauska Oranen on silloin, kun elämä on erityisen kamala (…) Kaikki Doriksesta on koirahullujen unelmakirja.
Tyyne Pennanen, Soneraplaza/ Ellit 4.3.04

MUUTA TUOTANTOA