Lainehtiva malja
  • ISBN 951-851-006-7 
  • Kirjastoluokka 82.2 
  • Sidottu, noin 200 sivua 
  • 130x207 mm
  • Kansi: M-L Muukka
  • LOPPUUNMYYTY

Lainehtiva malja

Ilmestynyt 17.3.2004

loppuunmyyty

Viini oli erottamaton osa antiikin Kreikan ja Rooman kulttuuria ja antiikin ihmisten elämää. Viinistä nautittiin pidoissa, viinillä oli tehtävänsä uskonnollisissa rituaaleissa ja rakkauden hehkussa. 

Lainehtivan maljan sisältö on ammennettu ylitsevuotavaisesta antiikin kreikkalaisesta ja roomalaisesta viiniaiheisesta runoudesta. Mukana on sekä riehakkaita runoja että tiiviitä tunnelmapaloja, niin kohtuullisuutta ylistäviä kuin kohtuuttomuuteen yllyttäviä runoja tuhannen vuoden ajalta, parin vuosituhannen takaa. 

Kirjan runot on käännetty notkealle nykysuomelle suoraan alkukielistä, muinaiskreikasta ja latinasta. Runot on varustettu selityksin, ja kirjan lopusta löytyy antiikin viinikulttuuria laajemmin valottava jälkisana. 

Lainehtiva malja antaa täyteläisen kuvan antiikin elämästä, jossa aivan samoin kuin nykyäänkin vuorottelivat ilo ja suru, valo ja varjo, hurmio ja turmio.

Viini rohkaisee, 
tekee mielen otolliseksi intohimon tulelle, 
viini karkottaa arjen murheet, 
sillä runsas viini huuhtoo pois huolet 
silloin saapuu nauru, silloin köyhänkin pää nousee pystyyn, 
poistuu suru ja harmi ja otsalta huolien uurteet. 
(Ovidius)

SULJE

"Kokoomateos on kauttaaltaan hyvin suomennettu (…) kaiken kaikkiaan kirja miellyttää niin runouden, kreikkalais-roomalaisen kulttuurin kuin viininkin ystävää.
Hannu Niklander, Etelä-Suomen Sanomat 15.4.04

Tämähän on jo mahdotonta. Ei väliä kuinka paljon ystäväni kiittävät ja ylistävät Monika Fagerholmin romaania Diiva, olen vankasti sitä mieltä etteivät he ikinä voi arvostaa sitä yhtä paljon kuin minä."
Nina Björk, Dagens Nyheter

"Arto Kivimäen ja Sampo Vesterisen valikoimat, suomentamat ja selityksin varustamat runot ovat kuin viini itse, ne vain paranevat ajan myötä… Kirja on lennokas ja kevyt. Sen runoissa on avoimuutta ja suorasukaisuutta (…) Kirjassa on mainio loppuessee sekä nasevat selitykset. Suomentajat kirjoittavat eläväisin kirjaimin asiaa, asettavat siten viinipikarin jälleen vähän lähemmäs lukijaa."
Matti Saurama, Ilta-Sanomat 14.4.04

"Runot ja niiden sisältämät elämänopit ovat vetoavia ja liikuttavia, himokkaita ja turmiollisia. Ne paljastavat antiikista ja hyvin kaukaa periytyneinäkin niin paljon ihmisluonteesta (…) Päällimmäisenä antiikin viinirunoista tulee hyvä ja aurinkoinen mieli."
Heikki Haapavaara, Optio 18.3.04

"Antiikin runoja viinistä sisältävä teos Lainehtiva malja täyttää viinilasin ja lukijan mielen ääriään myöten."
Eeva Salonen, Helsingin Sanomat 25.3.04