Sinä olet tähti - Matkaopas poptähteyteen
  • Kirjastoluokka 78.89
  • Kuvitus Joel Melasniemi
  • Nidottu, noin 200 sivua 
  • 180x110 mm 
  • ISBN 951-851-012-1
  • LOPPUUNMYYTY

Sinä olet tähti - Matkaopas poptähteyteen

Ilmestynyt 23.4.2004

loppuunmyyty

Oletko koskaan hapuillut peilin edessä poptähden elkeitä?

Oletko kiusanhenkien edessä päättänyt, että vielä jonakin päivänä sinusta tulee joku ja palaat näyttämään niille?

Tuntuuko sinusta ettet ole kuka tahansa, että sinussa on jotain erityistä?

Tuntuuko, että pursuat asennetta, lahjakkuutta ja karismaa, muttet ole vielä löytänyt itseäsi?

Tuntuuko sinusta että jonain päivänä Sinä olet tähti?

Matka on pitkä, ja unelmien viidakko raaka ja julma. Moni muukin haluaa samoille apajille, etkä voi tietää, millaisia ansoja seuraavan mutkan takana odottaa. Vastassa on ahnaita viihdejättiläisiä, jotka janoavat uutta verta.

Kuinka selviät niistä, kesytät ne palvelukseesi?

Tarvitset matkaoppaan.

Sinä olet tähti
 on opas sinulle, joka haaveilet tähteydestä. Kirjaan on koottu jo tähteyteen yltäneiden värikkäitä tarinoita, tiukkaa faktaa ja opettavia harjoituksia, joiden avulla alat loistaa niin kuin vain sinä voit. Kuin oikea, persoonallinen poptähti. Tämän kirjan luettuasi tiedät, millainen on imagosi, haluatko laulaa omia vai muiden lauluja ja miten asioit musiikkiteollisuuden ammattilaisten kanssa. Ja tarvitsetko valitsemallasi tiellä enemmän katu- vai metsäpolku-uskottavuutta.

Ohjeita riittää, sinä päätät, mitä niistä noudatat.

"Hyvän biisin ei aina tarvitse syntyä tuskan kautta", Apulanta-yhtyeen Toni Wirtanen kertoo.
"Esimerkiksi meillä Anna mulle piiskaa syntyi kädenkäänteessä, kun huomasin, että meillä on seuraavana päivänä veto Jyrkissä. Siellä piti soittaa uusi biisi, mutta mitään ei ollut valmiina. No, varastin sitten hyvän riffin, en sano mistä ja sorvasin mahdollisimmat pöntöt sanat, joissa on mahdollisimman hyvä punchline: Hei beibi - anna mulle piiskaa. Prosessiin meni ehkä vartti."
Se oli viisaasti käytetty vartti, sillä Anna mulle piiskaa on Apulannan suosituimpia biisejä.
Popin ja rockin historiassa hittibiisejä on tehty monella tavalla. Toiset ovat käyttäneet mestariteoksien työstämiseen kuukausia, jopa vuosia. Esimerkiksi Juice Leskinen on muistellut työstäneensä Musta aurinko nousee -kappalettaan yhdeksän vuoden ajan.
Pakko ja kiire ovat kuitenkin usein olleet toimivia inspiraation lähteitä. Amerikkaisyhtye R.E.M. teki suurimman hittinsä Losing My Religionin varttitunnissa, legendaarinen suomalaisbändi Hurriganes puolestaan jammaili ympäri Eurooppaa soineen Get Onin studiossa suoraan nauhalle.
Toni Wirtanen on uinut biisejä tehdessään savisissakin vesissä, mutta kokemuksen myötä hän uskaltaa luottaa muös vaivattomasti syntyneisiin kappaleisiin. "Olen tässä kypsällä aikuisiällä tajunnut, että miksi luomisen kanssa pitää ruveta miekkailemaan. On paljon hauskempaa, kun tekee biisit helposti." 

SULJE

"Sinä olet tähti – matkaopas poptähteyteen on tervetullut julkaisu (...) nuorille kokelaille se antaa paljon tervejärkistä asennekasvatusta ja hyödyllistä tietoa mm. levytys- ja kustannussopimuksiin liittyen."
Pasi Rytinki, Apu 18/04

"Kirjasta löytyy poppariksi haluaville runsaasti muistettavaa tiellä tähtiin. Paketti on höystetty itseironialla ja hauskan opettavaisilla muusikkotarinoilla. Niiden myötä sen lukeminen soljuu kepeästi, jos on vähänkään musiikista ja musiikkibisneksestä kiinnostunut."
Vesa Mäkinen, Ilta-Sanomat 24.4.04

"Napakasti kirjoitetun ja mukavaa poptriviaa ja kepeitä rockin legendoja pullistelevan kirjan on hersyvän naivistisilla piirroksilla kuvittanut Scandinavian Music Group -yhtyeen kitaristi Joel Melasniemi."
Arto Kiuru, Kaleva 28.4.04

"Pasi Kostiaisen ja Jukka Takalon perehtyneisyys populaarimusiikkiin ja sen takana jyllääviin voimiin on kirjan perustella kiitettävää. Muun muassa levy-yhtiöiden ja artistina olemisen vähemmän hohdokkaasta puolesta kuten raha-asioista ja sopimuksista kirja osoittaa asioita, joita tavallinen pulliainen tuskin tietää."
Saara Harju, Etelä-Suomen Sanomat, 1.8.04