Meidän päivä
  • Kirjastoluokka 79.37
  • Sidottu
  • Koko 140 x 212 mm
  • 203 sivua
  • Ilmestynyt 15.11.2005
  • ISBN 951-851-047-4

Meidän päivä

Ilmestynyt 15.11.2005

OSTAprinted book

Raimo Summanen kertoo omin sanoin ajasta jääkiekon A-maajoukkueen peräsimessä; prosessista, joka tuotti Suomen kautta aikain suurimman menestyksen kovatasoisessa maailmancupissa ja johti lopulta Summasen potkuihin. Samalla kirja on syvällinen katsaus jääkiekkovalmentamiseen. Kirjassa käydään läpi Summasen oma tapa aina pelaajien valinnasta, joukkueen leirityksestä, itse ottelutapahtumasta ja ottelun aikaisesta toiminnasta jälkianalyysiin.

Kirjassa Summanen paljastaa reseptinsä – suomalaisen mallin – siitä, miten hankitaan poikkeuksellista menestystä jäällä; tarvittaessa oppeja voidaan käyttää kaikessa johtamisessa urheilusta yritysmaailmaan.

Kirja kuvaa Summasen kehitystä pelaajasta SM-liigavalmentajaksi ja maajoukkuevalmentajaksi. Summasen opit tiivistyvät käytännön esimerkeissä, joissa käydään läpi johtamisen ja tiimityön dramaattisimpia vaiheita sekä jääkiekon pelillisiä yksityiskohtia.

Kirja on suunnattu erityisesti toisille valmentajille, johtajille, urheilijoille ja kaikille ihmisille, joita kiinnostaa menestyksen hankkiminen äärimmäisissä olosuhteissa. Kova peli – valmentamisen taito on kuvaus Summasen ja arvostetun urheilupsykologi Juri L. Haninin ”suomalaiseksi malliksi” nimeämästä lähestymistavasta.

Kirjan keskeinen teema kuuluu: aina voi oppia paremmaksi. Summanen ei väitä, että jääkiekko, valmentaminen tai johtamismetodit eivät enää tästä kehittyisi vaan kysyy yhä uudestaan: mitä seuraavaksi?

Pelaajana ajattelu ja toiminta kulkevat yksityiskohdista yleiseen. Valmentajana on nähtävä kokonaisuus, hänellä on oltava välineet nähdä syväoppi. Pelaajakokemus on toki todella tärkeää analysoinnissa, mutta siitä ei ole apua, jos ei osaa analysoida asioita oikein.

Suomessa arvostetaan usein turhan paljon jotakin osa-aluetta yli muiden, vaikka tasapaino on kaikkein tärkeintä. Meillä on paljon akateemisesti koulutettuja valmentajia, joilla on pelianalyysit kunnossa, mutta kuitenkin jääkiekon erinomaisuus tulee jostain syvemmältä; aisteista ja tiedoista, jotka ovat tulleet kentällä pelatessa. Valmentajaa tarvitaan tämän syvän tiedon nivomisessa yhteen pelianalyysin kanssa. Miten pelaajaan vaikuttaa se, että hän joutuu pelaamaan kolme peliä viikossa? Miten vaikuttaa, kun joutuu pelaamaan loukkaantuneena? Entä miten vaikuttaa, kun heitetään hyvästä ketjusta heikompaan ketjuun? Miten vaikuttaa roolin pienennys, aseman heikentyminen joukkueessa?

Aivan hyvin voi valmentaa ilman pelikokemustakin tai ilman akateemista tutkintoa, mutta parhaassa valmentajassa yhdistyvät tieto ja kokemus.

Käytännön valmentajien ja teoreetikkojen välillä on lyöty peistä ja välistä tuntuu, että vanhojen pelaajien syvätietoa ei kaikilta osin arvosteta tarpeeksi. Toisaalta hyvästäkään pelaajasta ei tule valmentajaa, jos hänessä ei ole etsijää luonnostaan.

SULJE

Kirja on tehty huolellisesti ja harkiten. Sen vuoksi sitä kenties voisi suositella monille joukkuelajien valmentajille.
Kalle Virtapohja, Turun Sanomat 19.11.2005

"Luin Summasen kirjan suurella palolla. Siitä huokuu vahva oma näkemys valmentamisesta, vaatimisesta ja itsensä peliin pistämisestä. (...) Ammattitaitoisen työryhmän kädenjälki näkyy teoksessa. Draaman kaari on hieno, ja asiat ovat yksinkertaisessa ja helposti luettavassa muodossa."
Juhani Tamminen, IS Veikkaaja 49/2005

"Heti alkuun pääasia: Raimo Summasen kirja on erinomainen kuvaus valmennusprosessista, alaotsikkonsa mukaisesti valmentamisen vaikeasta taidosta. (...) Yhtä kaikki. Meidän päivä on Summasen näköinen kirja. Asialleen omistautuneen läpeensä jääkiekkomiehen puheenvuoro."
Juha Savela, Keskipohjanmaa 6.12.2005

"Summasen kirjaa voi suositella vaikkapa joululahjaksi. Se on enemmän kuin urheilukirja. Maailmancupin tapahtumien vuoksi sitä voi lukea jopa romaanina, jossa julkisuuden henkilöt arvioivat toisiaan kuin Kauniissa ja rohkeissa ikään. Ennen kaikkea kirja on päänavauas suomalaisen jääkiekon syvällisemmälle analyysille, joka voisi olla yksi tie."
Seppo Pänkäläinen, Keskisuomalainen 18.12.05

"Toivottavasti Summanen saa kirjallaan aikaan ainutlaatuisen kehityksen suomalaisessa jääkiekossa: avoimen ja rehellisen keskustelun, jolloin pöytään mahtuvat kaikki. Sellaisina kuin ovat."
Risto Pakarinen, IS Veikkaaja (51/2005)