Odotustila
  • Teesi-sarja
  • Kirjastoluokka 36
  • Nidottu
  • 140 x 210 mm
  • 215 sivua
  • Kansi: Petri Salmela/dog design
  • ISBN 951-851-060-1
  • LOPPUUNMYYTY

Odotustila

Ilmestynyt 27.10.2006

loppuunmyyty

Suomalainen keskustelu työelämän muutoksista on ollut joko nostalgiaa savupiippujen aikaan, tai sitten konsulttijargonia kukoistusenergiasta ja sisäisistä sankareista.

Tärkein on jäänyt puuttumaan – todellinen ajattelu siitä, mitä työelämän käytännöille ja työn käsitteelle on tapahtumassa. Tehtävään eivät ole tarttuneet sen enempää tutkijat tai virkamiehet kuin poliitikot tai yritysten henkilöstöjohtajatkaan.

On korkea aika sanoa totuus nykytyöstä. Odotustila on kaihtamattoman kantaaottava ja spekulatiivinen filosofinen pamfletti, jonka kirjoittajat kuvaavat työnteon kokemuksia 2000-luvulla ja suhteuttavat niitä eurooppalaiseen ajatteluun antiikista nykypäivään.

Perinteisesti työ on ollut ajallisesti ja paikallisesti rajattua, ja sen ulkopuolella on ollut mahdollisuus löytää todellinen itsensä. Nykyään oma identiteetti löydetään työprojekteissa, lähinnä etä- ja pätkätöissä. Työvalmiudessa ollaan 24 tuntia vuorokaudessa.

Uusi työ on odotustila, jossa päivystetään palkatta. Säännöllisen palkan sijasta odotetaan satunnaisia palkkioita ja johtajan sijasta totellaan rahoittajaa. Uutta työtä ei tehdä tehtaissa, vaan toimistoissa, kahviloissa, missä tahansa. Yrityksiin täytyy sitoutua kuin perheeseen, ja uuden työn mallina on kotityö.

Uudessa työssä luonteesta on haittaa, persoonallisuutensa ilmaisemisesta etua. Uusi työ on sopimusten ja joukkovoiman loppu. Enää ei ole erikoistuneita uraihmisiä, vaan pätkätöissä harhailevia yleisosaajia. Uutta työtä ei määritä materiaalinen tuotos, vaan joustava palvelu ja immateriaalinen siirtely.

Odotustila aloittaa Teoksen ajankohtaisiin aiheisiin pureutuvan pamflettisarjan.

Yhä harvempi kansalainen kysyy itseltään: mitä varten teen työtä? Jos hän vastaisi itselleen rehellisesti, vastaus kuuluisi: haluan olla varattuna, tai vähintään varalla. Liberaali yksilö, tuo vapaaksi itsensä olettava ihminen, tekee kaikkensa, jottei tiedostaisi sitä, että hän elää toisia varten. Olipa ihminen työtön tai työllistetty, hän haluaa olla osa kokonaisuutta, hän haluaa olla tarvittu, haluttu, tärkeä joillekin. Mitä on oleminen työelämässä? Tähän voi vastata: Työllistettynä olo merkitsee varattuna olemista. Koulutettavana tai työttömänä olo merkitsevät varalla olemista.

Työ on tunkeutunut kaikkeen elämään ja asuttanut pysyvästi paikan ja ajan. Kaikissa tilanteissa ihmisten tulee olla varattuja – koulussa, tehtaassa, uimarannalla, TV:n edessä, tai jatkokoulutuksessa. Kyse on yleisestä mobilisoinnista. Varattuna oleminen merkitsee sitä, ettei elämää panna yhden kortin varaan, vaan sitä säilytetään avoimena tilaisuuksille: on oltava valmis erilaisiin töihin. Hetkeksikään ei saa hellittää, poistua odotustilasta. Kun töitä saadaan, niitä tehdään samalla kun syödään, samalla kun puetaan vaatteita lasten päälle, samalla kun juodaan… Töitä tehdään kaiken aikaa; työntekijän elämä on varattua elämää. Ihminen on kiinni projekteissaan ja tilauksissa, joita häneltä on pyydetty. Hänen alati toistuva kysymyksensä kuuluu: ”Voinko pysähtyä hetkeksikään, sillä olen varattu?”

SULJE

"Jakke Holvas ja Jussi Vähämäki palaavat Odotustila-kirjassaan tuon tuosta antiikin Kreikkaan, jossa, toisin kuin uuden ajan Euroopassa, työtä pidettiin häpeänä. Kirjoittajat kytkevät työn historian napakasti ja avoimen tarkoitushakuisesti orjuuden historiaan."
Antti Vanas, Kirjatyö 10.11.2005

"Holvaksen ja Vähämäen ansiokas pamfletti herättää uuden työn tekijän kohtaamaan itsensä ja työnsä. Se panee miettimään työn mielekkyyttä sekä sitä, miksi ylipäätänsä töitä paiskimme."
Kari Latvanen, Bines.fi 2005/12

"Holvaksen ja Vähämäen pamfletti on ajatuksia herättävä puheenvuoro muuttuvasta työstä, oli heidän kanssaan sitten samaa mieltä tai ei."
Venla Hiidensalo, Nykypäivä (48/2005)

"Kirjan onnistuneinta antia on se, että se määrittelee työelämän uudestaan. Tässä näkökulmassa se sisältää monta erittäin hienoa kärjistystä ja käsitettä: Hollywoodin tarjoilija, sovitustyö, mielivalta ja jousto."
"Tämä kirja on paras selvitys työelämästä pitkään aikaan."
Matti Mäkelä, Aamulehti 21.1.2006

"Filosofian tutkija Jakke Holvas ja valtiotieteen tohtori Jussi Vähämäki ovat kirjoittaneet todella ajatuksia herättävän ja ravistelevan pamfletin nimellä Odotustila.
Holvaksella ja Vähämäellä on kyky kysyä itsestäänselvyyksiä sekä perustella vastauksensa akateemisen älykkäästi."
Helena Rintala, Etelä-Saimaa 13.2.2006