Suomi - Finland
  • Kirjastoluokka 84.2
  • Sidottu
  • 130 x 207 mm
  • 219 sivua
  • Kansi: Petri Salmela / dog design
  • ISBN 951-851-011-3
  • LOPPUUNMYYTY

Suomi - Finland

Ilmestynyt 6.4.2006

loppuunmyyty

Ruben Stiller on koko kansan rakastettu rääväsuu. Kirjassaan Suomi Finland Ruben jatkaa omia parhaita perinteitään häpeämättä, suorasukaisesti ja taatusti vinosti. Kyseessä on myös lyhyt ja pitkä oppimäärä lukijalle siitä miten tulla Rubeniksi, keskiluokkaiseksi verkkareissa viihtyväksi, sauvakävelyä harrastavaksi ja juntiksi tunnustautuvaksi älyköksi.

Ruben paljastaa myös millainen oli Nummi‑Pusulaan syntyneen juutalaisen hammaslääkärin ja pohjalaisen ylpeän naisen pojan merkillinen lapsuus, sen miltä tuntuu monikielisyys ja ‑kulttuurisuus yksikielisessä ympäristössä. Sekä tietysti myös sen miksi hän ja Jorma Ollila ovat niin hyviä ystäviä.

Stiller surffaa iloisesti päivänpolitiikasta suomalaisen identiteetin ytimeen, New Yorkin terrori‑iskuista Raimo Ilaskiveen, stormuberfuhreristä kökkötraktoriin ja ekologisesta ajattelusta matinkyläläisyyteen ja miesten ja naisten välisiin eroihin. Naisille Stillerillä on vieno toivomus: älkää yrittäkö olla niin kiinteitä.

Suomi Finland on hauska ja aina tarkasti huonotapainen.

Elämänhallinnan illuusiota on helppo myydä. Se on taikakalu työelämän sattumanvaraisuutta vastaan.

Markkinatalouden suhdanteiden sattumanvaraisuus pelottaa monia. Suuri osa työvoimasta kärsii epävarmoista, määräaikaisista työsuhteista, jotka tekevät elämän suunnittelun entistä vaikeammaksi. Ajatus elämänhallinnasta saattaa tuoda joillekin lohtua: elämä pysyy käsissä edes jollakin tavalla. Tarvitaan vain positiivista asennetta.

Ennen Suomessa puhuttiin sisusta. Nyt siitä vaietaan, koska sisu saattaa sisältää negatiivisia mielikuvia. Se on pannassa, koska sisukasta sissiä saattaa vituttaa.

Toivon, että sisu vielä palautetaan sille kuuluvaan asemaan. Sisu kieltää perusteettoman optimismin. Markkinatalouden sattumanvaraisissa suhdanteissa sisusta on paljon enemmän apua kuin autuaasti hymyilevän lampaan perusteettomasta optimismista.

Ja sisua tässä tarvitaan. Säätä on nykyään helpompi ennustaa kuin pörssikursseja. Sattumageneraattori hyrrää iloisesti markkinoilla. Eroottisia suhteitakin on helpompi ennustaa kuin seuraavan pörssiromahduksen ajankohtaa. Television talousuutiset tosin lavastavat meille draaman rationaalisista ja ennustettavista markkinoista, jotta pysyisimme rauhallisina.

Näissä olosuhteissa kannattaa jättää osakesijoittaminen ja keskittyä vähemmän sattumanvaraisiin ilmiöihin. Nyt kannattaa satsata rakkauteen.

SULJE

"Toisenlaista luettavaa tarjoilee Ruben Stiller kirjassaan Suomi-Finland. Siinä tuo hullunhauska, ellei koko kansan, niin ainakin kaikkien matinkyläläisten ihastelema rääväsuu heittäytyy ajankohtaisten ja itselleen rakkaitten asioitten virtaan."
Kauppalehti 24.4.2006

"Stillerin suorasukainen ulosanti ei ole hemmottelevaa kielikylpyä eikä liioin romanttista pullamössömaiskuttelua."
Helena Rintala, Etelä-Saimaa 19.8.2006