Yhä kiihtyvä tauko
  • Kirjastoluokka 82.2
  • Sidottu
  • 130 x 207 mm
  • 45 sivua
  • Kansi: Jani Pulkka
  • Kannen kuva: Antti Tanttu
  • ISBN 951-851-026-1
  • LOPPUUNMYYNTI

Yhä kiihtyvä tauko

Ilmestynyt 1.4.2005

loppuunmyyty

Jo Juhani Ahvenjärven esikoiskokoelma Hölkkä (Tammi 1992) sai kritiikeissä kiitosta omaperäisyydestään. Teos on nimensä veroinen, letkeästi eteenpäin juokseva kokonaisuus, jossa absurdiin maailmankuvaan yhdistyy tarkka huumori.

Yhä kiihtyvä tauko on luonnollinen jatko Ahvenjärven aiemmille kokoelmille. Ahvenjärven runojen suru syntyy tavasta kertoa mielettömistä tapahtumista vakavalla naamalla. Ahvenjärvi ei kikkaile kielellä, vaan kirjoittaa yksinkertaisia, toteavia lauseita. Ja kepeän, taitavan otteen takaa pilkahtaa syvä pimeys ja sen tuoma valo.

Ahvenjärven runot nimeävät esineitä ja olioita niillä sanoilla, jotka ovat käsien ulottuvilla. Niiden avulla hän loihtii epätavallisen, absurdin, visuaalisen maailman.

"Kuljen rinta kaarella kuin/ kivi joka kelpuutetaan ritsaan./ Sammal ei paisuta minua.// Olen louhikon lajeista ainoa/ joka erottuu vain kiihdytetyn/ säteilynsä tähden.// Geologit virittävät mittareitaan suotta:/ en salli muun kuin kuminauhan/ saattaa minut kotiin."

Ahvenjärven uusi kokoelma on rakkauslaulu keväälle, valolle, koiranputkelle, rallikilpailuille ja Tampereelle. Siinä runojen sanat sykkivät oman merkityksensä pakottavissa tiloissa.

Tohloppi

On ihmeellistä tarttua
termospulloa korkista,

kohdata se vastus joka
pisarasta kaakaota

puristaa niin
loputonta hyvää.

Ja ihmeellistä varttua
kultahiekkalinnakkeessa

vallihaudan hörppiessä
uimarannan syvää.

SULJE

"Tamperelainen Ahvenjärvi on Suomen nykyrunon persoona, joka julkaisee niukasti ja harvakseltaan. Mutta kerrankin klisee on totta: hyvää kannattaa odottaa (...). Yhä kiihtyvä tauko sisältää alle neljäkymmentä runoa. Se on kuitenkin ehdottoman täysi kirja, vuosikertarunoutta. Yhä kiihtyvä ahvenjärviys vakuuttaa."
Niina Hakalahti, Aamulehti 14.4.05

"Yhä kiihtyvä tauko on ohut, mutta täyttä asiaa. Siinä ei ole ainuttakaan löysää tekstiä tai täytevärssyä. Myös ei-tamperelainen saa kirjan kaupunginosakuvauksista paljon irti: Ahvenjärvi lataa muutamaan lauseeseen runsaasti tunnelmaa."
Ville Hänninen, Ilta-Sanomat 10.5.05

"Ahvenjärven suhde tajunnanvirtansa kuviin vertautuu Lauri Viidan intohimoon kuulla sanat toisin ja päästä niiden kääntöpuolelle. Viidalla tämä tosin enteili sairautta, Ahvenjärvi sen sijaan on kuvankatsojana varsinainen taikurirunoilija, joka tietää lahjansa laadun ja iskee huikeata säettä."
Satu Koskimies, Helsingin Sanomat 4.6.05

"Runokirjassa on sopivan vähän sanoja, mutta kuitenkin suuria, levittäytyviä ajatuksia loman tyhjentämään mieleen."
Pirkka 6-7/2005

"Ahvenjärven runoja voisi melkein vain katsella: niin kauniita ne ovat jo typografialtaan. Lukeminen on kuitenkin suositeltavaa, varsinkin tamperelaiselle, joka ei oikein tiedä, miten päin olisi Messukylä-runon surun ja kauneuden edessä.'Raskainta on silmän osa, / nähdä kuinka hautuumaan / ja leikkipuiston rajaa / siirtää päivä."
Sanna Kangasniemi, Image 4 / 05