Hehku
  • Kirjastoluokka 84.2
  • Sidottu, suojapaperi
  • 140 x 212 mm
  • 352 sivua
  • Kansi: Camilla Pentti
  • ISBN 951-851-070-9
  • LOPPUUNMYYTY

Hehku

Ilmestynyt 5.9.2006

loppuunmyyty

Sini Soraja Virta on ollut pyörätuolissa rajun auto-onnettomuuden takia 16-vuotiaasta lähtien. Nyt hän saapuu isänsä Valon luokse Espanjan Aurinkorannikolle viettämään syntymäpäiviään. Perhe on ensimmäistä kertaa koossa sitten vanhempien eron, josta on kulunut tasan neljännesvuosisata. Jopa ennen läheiset sisarpuolet Elisa ja Santtu ovat käyneet Sinille vieraiksi. Perhettään Sini ei ole juurikaan tavannut, vaikka lapsuuden ajoilta on sentään onnellisia muistoja. Isän tyttö on muuttunut.

Yllättäen Sinin isä kuolee ja Sini perii kohtalaisen suuren omaisuuden. Siitä alkaa pyristely kohti itsenäisyyttä. Sini ostaa Espanjasta talon, jossa aikoo elää yksin vammastaan huolimatta. Pakko onkin, sillä Sinin kyynisen näkemyksen mukaan kukaan ei voi rakastua vammaiseen. Vaan kyynikkokin voi olla väärässä!

Hehku käsittelee puhuttelevasti rakkauden ja petoksen kiemuroita. Myös rikollisuuteen liittyviä moraalisia kysymyksiä nousee esiin, kun Sinin isän karu menneisyys ja huimien varojen alkuperä alkavat paljastua. Onko kukaan sellainen kuin Sini on luullut vai onko hän ollut liian sinisilmäinen?

Hehkussa Raija Oranen kuvaa hersyvällä tyylillään kahden keski-ikäistyvän naisen ystävyyttä, rakkauden kaipuuta ja suomalaissiirtokunnan edesottamuksia Espanjan Aurinkorannikolla. Kaikessa kulkee pohjavireenä vankka usko siihen, että jokaiselle löytyy jostakin oikea rakkaus, kunhan vain uskaltaa itse rakastaa. Hehkussa Raija Oranen osoittaa jälleen pistämättömän draaman ja ihmisluonnon tajunsa.

Hän haukotteli ja asetti jalkapohjansa tukevammin ovea vasten. Hän katseli hämärässä erottuvaa Jannen niskan kaarta, lyhyeksi ajeltua tukkaa, korvanlehtiä, jotka asettuivat kauniisti leukaluiden kulmaan. Moottori ulvahti raikuvasti, kun Janne vaihtoi kolmoselta takaisin kakkoselle kääntyäkseen pihaan johtavalta tieltä isommalle. Silloin tuntui kuin auto pyörineen ja lasteineen olisi noussut hiukan ilmaan. Iljanne, joka oli jäänyt sivuun auratusta lumipenkasta, oli kovettunut yön kylmyydessä. Vauhdikkaasti rullannut, melkein puhkikulu rengas ei saanut siitä otetta, vaan auton perä alkoi heittää oikeaan ja yhä oikeaan, vaikka Janne käänsi rattia korjatakseen reitin. Hän ei ehtinyt, vauhti oli liian kova, kierroksia ylen määrin. Sitä paitsi eteen osui lyhtypylväs. Se yksi ainoa, joka oli niillä tienoin ja joka oli pimeänä, lamppu kivitetty rikki viime viikolla.

Sini tunsi iskun jaloissaan ja räjähtävän kuuman kivun selässä ja päässä. Sitten kaikki muuttui valkeudeksi, jonka syvyyksistä murtautui punainen hehku. Se peittyi tummaan, kun hänen tajuntansa pimeni. Ennen mustaa syöveriä hän näki yläpuolellaan kasvot, joissa hohtivat silmät kuin kaksi pohjatonta syvyyttä.

SULJE

"Kahdeksan talvea Fuengirolassa viettänyt kirjailija tuntee miljöön ja siirtää sen vakuuttavasti paperille."
Riitta Kurkijärvi, Aamulehti 5.9.2006

"Hehku on lukemisen arvoinen kirja myös yllätyksellisten juonenkäänteidensä puolesta."
Mari Viertola, Turun Sanomat 5.9.2006

"Oranen taitaa vauhdikkaan juonen kieputtelun ja napakan dialogin."
Kati Pitkänen, Kouvolan Sanomat 5.9.2006

"Oranen hallitsee hyvin keinot, joilla lukija saadaan koukkuun. Mukana on ruokaa, seksiä, pakollinen homokuvio, rikollisuutta, rahanpesua ja mausteena ripaus kohtalonomaisuutta, mystiikkaa ja yllätyksiäkin."
Leena Tuomela, Ilkka 5.9.2006

"Orasen kyky tavoittaa ja kuvata ohikiitävä merkityksellinen hetki on pettämätön."
Ulla Järvi, Salon Seudun Sanomat 6.9.2006

"Oranen kuvaa varsin realistisesti espanjansuomalaisten elämänmenoa ja perehtyneesti yrittäjyyttä. Yrittäjät ovatkin oikeastaan kirjan sankareita."
Leena Nygård, Keskipohjanmaa 1.10.2006

"Raija Orasen Hehku on täynnä väriä, valoa, lämpöä, erikoisia ihmiskohtaloita ja kirjavia käänteitä.(...)Oranen osaa luoda vetävän tarinan. Hehkussa on tragediaa, komediaa, jännitystä ja romantiikkaa. Se viihdyttää ja herättää ajatuksia."
Anne Helttunen, MeNaiset 41/2006

"Oranen kertoo mukaansatempaavasti henkilöidensä elämästä. Jopa niin, että kirjaa lukee välillä kuin jännäriä."
Seija Laitinen, Itä- ja Länsi-Savo 13.11.2006

"Viihdyttävässä kirjassa on myös eloisia sivuhenkilöitä. Vauhdikkaiden juonen käänteiden lomassa kerrotaan rahanpesusta ja asuntokauppahuijareista. Tarinassa on ainekset vetävään tv-draamaan."
Marja-Liisa Lappalainen, Ilta Sanomat, Plussa 9.12.2006

"Hehkua lukee kuin avainromaania ikään: grynderien seikkailut aurinkorannikon ihmemaassa samoin kuin etelän aurinkoon paenneiden ihmisten kohtalot tuntuvat tosilta."
Marja Krons, Turun Sanomat/Talous 23.1.2007

MUUTA TUOTANTOA