Lasisilmä
  • Kirjastoluokka 84.2
  • Sidottu, suojapaperi
  • 130 x 207 mm
  • 334 sivua
  • Kansi: Hanna Lahti
  • Kannen kuva-aihe:
  • Hannu Mänttäri
  • ISBN 951-851-102-0
  • LOPPUUNMYYTY
Käännökset
  • Saksa

Lasisilmä

Ilmestynyt 28.10.2004

loppuunmyyty

Taru tahtoo toimittajaksi, koska toimittaja etsii totuutta ja kertoo siitä tinkimättömästi. Hän löytääkin tiensä mediamaailmaan – mutta tajuntateollisuuden lokeroon, jossa totuus ei ole pelkästään suhteellista vaan kokonaan keksittyä. Hänestä tulee Lähiö-nimisen saippuaoopperan kirjoitustiimin jäsen.

Taru astuu lumemaailmaan, jossa vallitsevat raadolliset arjen pelisäännöt, mutta jossa tuotetaan miljoonan ihmisen kollektiivista päiväunta. Onko tv-ruutu ikkuna toiseen maailmaan vai ehkä peili? Tarkkaileeko lasisilmä sittenkin meitä olohuoneidemme nurkasta niin kuin George Orwell ennakoi?

Lasisilmä on säälimätön psykologinen trilleri, joka kuvaa tiiviin, luovan työyhteisön dynamiikkaa ja Tarun luisumista maailmaan, jossa fiktion ja faktan rajat sekoittuvat ja ennustukset alkavat toteuttaa itseään.

Lasisilmän maailmassa Taru oppii, että kaikilla ihmissuhteilla on kätketty tarkoitus, eikä mikään välttämättä ole sitä, miltä näyttää. Kun Tarun pikkusisko Aija tunkeutuu Tarun uuteen elämään, tapahtumat saavat ratkaisevan sysäyksen, eikä paluuta enää ole.

Johanna Sinisalon teokset koukuttavat lukijansa hetkessä. Ne avaavat lukijalle ovia uusiin maailmoihin, tarkkailevat elämää oudoista kulmista, luovat jännitystä ja kirvoittavat naurua, mutta aina ne ovat myös kirpeää ja ennakkoluulotonta yhteiskunta-analyysia ja -kritiikkiä. Lasisilmä ei ole poikkeus tästä säännöstä.

Keskaribaaria vetää räväkkä karaokea rakastava kolmikymppinen Jatta. Jatasta haaveilee salaa korttelipoliisi Ilmari, jolle taas aiheuttavat päänsärkyä Tiki ja Vovve, toinen kakskyt ja risat, toinen hädin tuskin jälkiteini; he ovat levotonjalkainen ja kiehuvalibidoinen aisapari joista toinen on oikeasti vähän pahis ja toisen sydän poikamaisen kohkauksen alla 24 karaatin kultaa.

Toki minä tunnen jo heidät. Olenhan minä heti rekrytointini jälkeen lukenut sen paksun punakantisen mapin, johon on koottu aivan kaikki näistä henkilöistä. Luonteenpiirteet, intohimot, tavat reagoida, pelot, toiveet, salaisuudet. Syntymäajat, lempiruuat, harrasteet, aikaisemmat työpaikat, sellaisetkin sukulaiset nimineen kaikkineen jotka eivät koskaan edes vilahda sarjassa, sellaisetkin taustatapahtumat joista ei koskaan dialogissa puhuta eikä ruudussa nähdä mutta jotka ovat osaltaan tehneet hahmosta sen mikä se on. Sitä kutsutaan backstoryksi. Mappia kutsutaan Raamatuksi.

SULJE

"Miten voikin kirja olla kerroksinen ja tasoinen! Johanna Sinisalon Lasisilmä muuttaa olemustaan ja väriään vaivihkaa kuin kameleontti. Rauhallinen tunnelma vaihtuu jännitykseksi samalla tavalla kuin alun miljöökuvauksessa kesää viestivä lämpö teräväksi tappajaksi."
Kati Hyttinen, MTV3 Internet/Helmi 11.10.2006

"Kirjan suurin anti lukijan kannalta on tietysti viihdyttämisessä, mutta ehdottomasti myös tiedon karttumisessa. (..) Erittäin nautittavaa ja avartavaa luettavaa. (...) Pukinkonttiin vaan."
Paula Koskimäki, Etelä-Suomen Sanomat 3.11.2006

"Sinisalo hallitsee moniulotteisen rakenteensa erinomaisesti."
Johanna Koljonen, V 10/2006

"Sinisalon sulkakynä on villi ja viiltävä."
Jari Ikävalko, Uusimaa 16.12.2006

"Sinisalo käsittelee uusimmassa kirjassaan faktan ja fiktion rajoja sellaisella taituruudella, että lukija jää armotta koukkuun."
Anne Vihavainen, Uutisvuoksi 13.1.2007

"Sinisalo on pakannut Lasisilmän täyteen sisäisiä viittauksia, vertauskuvia ja kerronnallisia jippoja. Taitavasti toteutettu, odotuksilla leikkivä rakennelma on palkitseva, ja tarinointi liikkuu luontevasti tyylilajista toiseen."
Toni Jerrman, Tähtivaeltaja 4/2006

"Johanna Sinisalo rakentaa psykologisen trillerin taitavasti, hänen sanonnassaan on särmää."
Ville Ropponen, Parnasso 1/2007