Hiljaisten historia
  • Kirjastoluokka 99.13
  • Nidottu
  • 130 x 207 mm
  • 219 sivua
  • Graafinen suunnittelu: Leena Kisonen
  • Takakannen valokuva: Pekka Elomaa
  • Alkuperäinen teos Ilmestynyt 20.9.2007
  • 978-951-851-446-9

Hiljaisten historia

Ilmestynyt 20.9.2007

OSTAprinted book

Sauli Niinistö jatkaa uudessa teoksessaan Hiljaisten historia kirjassaan Viiden vuoden yksinäisyys (2005) käynnistyneitä, innostuneen vastaanoton saaneita kirjoituksiaan.

Kirjassa pohditaan elämän hetkellisyyttä ja siihen kuuluvien pienten ja suurten tappioiden, häviämisten ja katoamisten olemusta. Niinistö tarinoi arkisistakin sattumuksista niin, että ne muuttuvat ainutlaatuisiksi. Pienet asiat siirtyvät suuriksi ajatuksiksi.

Niinistö kirjoittaa eläytyen niin suomalaisesta tunnollisuudesta, urheilijan ankarasta kilvasta kuin Pelastusarmeijan sotilaastakin. Niinistön myötätuntoinen katse ja tarkka silmä piirtävät maailmasta välillä lennokkaan ja terävän ironisen, toisinaan surumielisen mutta syvästi inhimillisen kuvan.

Sauli Niinistön kirja päästää lähelle ja herättää ajatuksia.

Tolppamme. Ei epäilystäkään, yksi niistä harvoista alkuperäisistä tässä sähkölinjassa. Se on ohuempi kuin muistin, karkeaa betonia. Pitkin tolpan pintaa alas vedetyt kaapelit ovat siinä, niitä peittävät muoviputket ovat sieltä täältä rikkoutuneet, ehkä silloin jo. Se palmu, jossa pieni poika oli, sen täytyy olla tässä lähellä, mutta nämä kaikki näyttävät pidemmiltä.

Hotellirakennuksemme. Ehkä, mutta niistä puuttuu tästä rivistä joitakin. Vaikea laskea, oliko se meidän neljäs vai viides, nämä olivat kaikki niin samanlaisia. Oikeastaan mietin, että samanlaisia surmanloukkuja kaikki ne alakerrat.

Aamiaisterassi on tässä, pylväät ovat pystyssä. Tuossa, siinä oli pöytä, jossa se pariskunta söi viimeisen aamiaisen. Lähellä portaita, jotka nousevat toiseen kerrokseen ja jonne monet pääsivät pakoon. Se pariskunta ei päässyt. Jäikö toinen auttamaan toista ja jäi itsekin?

SULJE

"Huumori, ironia ja jopa itseironia ilahduttavat, samoin lempeän myötätuntoinen asenne, jota kirjoittaja useimmiten osoittaa kuvattaviaan kohtaan."
Juha Sihvola, Helsingin Sanomat 21.9.2007

"Niinistö nostaa esiin yksityiskohtia kuin asianajaja todisteita. Niistä hän muovaa tarinan, joka on sujuvasti kirjoitettu ja saa aikaiseksi tavoitellun tunnelman. (...) Niinistön tekstit ovat mainioita."
Heikki Vento, Savon Sanomat 21.9.2007

"Niinistön fiktiiviset tarinat, joihin sisältyy aineistoa todellisuudesta, ovat kiinnostavia, mukaansatempaavia ja yllättäviä."
Risto Uimonen, Kaleva 21.9.2007

"Niinistön teksti on monikerroksista ja viitteellistä. Höysteenä on myös huumoria."
Antti Mikkonen, Talouselämä 32/2007

"Niinistön kirjaa kehtaa kehua. Kirja on tasapainoinen, jännittävä ja koskettava."
Pirjo Kontio, Suomenmaa 26.9.2007

"Niinistön huomiot kertovat kirjoittajasta ja poliitikosta, joka lukee muutakin kuin raportteja. Hän huomaa ja lukee ihmisiä ympärillään, niputtaa heidän tarinoitaan ja tuloksena on hyvä kirja ihmisistä."
Hia Sjöblom, Salon Seudun Sanomat 21.9.2007