Vielä yksi maali
  • Kirjastoluokka 79.109 / 79.31
  • Sidottu, suojapaperi
  • 130 x 207 mm
  • 231 sivua
  • Nelivärikuvitus
  • Kansi: Sasu Haanpää
  • ISBN 978-951-851-098-0
  • LOPPUUNMYYTY

Vielä yksi maali

Ilmestynyt 28.2.2007

loppuunmyyty

Siinä on ero, haluaako viisivuotiaana maailmanluokan hyökkääjäksi vai päättääkö tulla sellaiseksi. Mikael Forssell päätti ja on siitä lähtien pyhittänyt elämänsä jalkapallolle. Matka on kulkenut Punavuoren porttikonkien ja jäisten hiekkakenttien kautta Saksan ja Englannin vihreille ammattilaiskentille. Siellä hän on elänyt taianomaisia maalinteon ja ihailun hetkiä mutta joutunut myös taistelemaan pelipaikastaan ja -ajastaan muiden huippuhyökkääjien kanssa ja kestämään ammattiurheilijalle väistämättä eteen tulevia vastoinkäymisiä.

Mikael Forssell kertoo kirjassaan Vielä yksi maali rehellisesti maalintekijän itsekkyydestä ja toisaalta valtavasta nöyryydestä ja itsensä piiskaamisesta, joita huipulle pääseminen vaatii. Hän kertoo myös perheensä ja ystäviensä ehtymättömästä tuesta, esikuvistaan Maradonasta ja Ronaldosta, intohimostaan suklaaseen, autoihin ja rap-musiikkiin, uskon ja toivon löytämisestä loukkaantumisten jälkeen, vaihtopenkillä istumisen tuskasta. Yksin pallon kanssa treenaamisen euforisesta nautinnosta. Mielikuvien ja unelmien voimasta. Maalinteon autuudesta. Sekä loputtomasta ja ehdottomasta rakkaudestaan kuningas jalkapalloon.

Veivasin palloja jalkojen välissä sisäsyrjillä mahdollisimman nopeasti toisesta päästä Joharia tai Seppäriä poikkisuunnassa toiseen. Sama koski myös jalkapohjia. Minun oli kosketettava jalkapohjilla palloa vuorotellen työntäen pallon hieman eteenpäin jokaisella askeleella. Minun piti myös siirtää palloa ensin sisäsyrjällä oikealta vasemman jalan ulkosyrjälle ja siirtää sitä pari metriä sivuun liikkeessä ja sitten samalla sisäsyrjällä ikään kuin pysäyttää pallo mutta samalla askeleella siirtää se taas vuorostaan vasemmalla ulkosyrjällä toiseen suuntaan. Toistin jokaisen liikkeen aina neljä kertaa päästä päähän. Se vei paljon aikaa, mutta minun oli pakko näin tehdä. En kehittyisi muuten riittävästi. Välillä halusin vain pelata kavereiden kanssa. Mutta en saanut mielenrauhaa, jollen tehnyt perusasioita kunnolla.

Kun olin tehnyt kaikki ”pakolliset” tekniikkaharjoitteet, aloin veivata palloa edestakaisin maalin edessä. Kuvittelin pelaavani ammattilaisena jossain eurooppalaisessa huippujalkapallomaassa. Harhauttelin virtuaalipakkeja, jotka syöksyivät vasemmalta ja oikealta sekä edestä ja takaa. Onnistuin aina harhauttamaan kaikki pakit halujeni mukaisesti. Tein suoritukset täysillä ja lopuksi lauoin pallon maaliin. Koko katsomo räjähti huutoon. Sama kaava toistui harjoitteesta toiseen, päivästä toiseen, viikosta toiseen, kuukaudesta toiseen ja vuodesta toiseen. Sama kaava toistuu myös tänä päivänä.

SULJE

"Forssell voi pitää päätään pystyssä legendojen joukossa, sillä hänen teoksensa on sekä kieleltään että kiinnostavuudeltaan lajityyppinsä valio."
Mikko Knuuttila, Iltasanomat 1.3.2007

"Vielä yksi maali tempaa jopa vanhan pelaajan kerran vielä vihreälle veralle unelmoimaan sankarin mukana hetkestä, jolloin (...) pallo leijailee maalivahdin ohi verkkoon. (...) Alaja on pappissukua, ja kirjassa on syvällisiä pohdintoja, jotka ovat harvinaista herkkua urheilun ja politiikan kirjallisuudessa."
Matti Pitko, Aamulehti 1.3.2007

"Juoksun lapsuuden kentistä suurille areenoille Forssell ja Alaja ovat maalanneet hyvin. Varsinkin varhaisimmat kuvaväläykset Helsingin korttelikentistä ovat sukua hyvälle suurkaupunkiromaanille."
Hannu Patana, Turun Sanomat 15.3.2007

"Forssell pistää itsensä likoon kirjassaan sataprosenttisesti. (...) Vielä yksi maali ei ole tavallinen urheilukirja, vaan ennen kaikkea intohimoinen puheenvuoro kuningas jalkapallosta."
Heli Korhonen, Raahen Seutu 27.3.2007

"Selkeän, nopealukuisen ja pirteästi taitetun kirjan soisi päätyvän myös jalkapallojuniorien luettavaksi."
Jorma Rahkonen, Keskisuomalainen 11.4.2007

"Vielä yksi maali on hieno fanikirja. Tyylikäs opus ei ole vain uuvuttava lista jalkapalloilija Mikael Forssellin saavutuksista, vaan pilke silmäkulmassa kerrottuja tarinoita huippujalkapalloilijan itsensä suusta."
Sanna Häkkilä, Fitness 5/2007

"Kaikessa henkilökohtaisuudessaankin [Vielä yksi maali] on täynnä hienoja elämyksiä, joihin on helppo uppoutua."
Juuso Janhunen, Turun Ylioppilaslehti 9/2007

"Vielä yksi maali on hyvin kirjoitettu, oivasti jäsennelty ja rehellisesti Forssellin ajatuksia avaava teos. Kokonaisuudessaan se on kotimaisten jalkapallokirjojen aatelia."
Kai Nevala, Kaleva 7.6.2007