Remusanakirja
  • Kirjastoluokka 78.89 / 03
  • Sidottu, ylivetokansi
  • 125 x 165 mm
  • 208 sivua
  • Kansi: Aleksi Salokannel
  • 978-951-851-156-7
  • LOPPUUNMYYTY

Remusanakirja

Ilmestynyt 14.2.2008

loppuunmyyty

Suomalaisen rockin kenties kiehtovin hahmo, Remu Aaltonen, on jo vuosikymmenien ajan rikastuttanut kieltämme omintakeisella, mielikuvituksellisella ja ennen kaikkea runsaalla ilmaisullaan. Mistä Remu ikinä puhuukin, kukaan ei puhu siitä aivan samalla tavalla!

Ainoa hankaluus hänen kieltä elävöittävässä puheenparressaan on, että kaikki eivät sitä ymmärrä. Siinä missä moni muu luottaisi vaikkapa Nykysuomen sanakirjaan etsiessään täsmällisiä ilmauksia asioille, Remun kieliauktoriteetteina ovat olleet katujen slangi, äitimuorin sutkaukset – ja tietenkin rock’n’roll.

Toimittaja Jukka Annala on ihastellut Remun verbaliikkaa pikkupojasta saakka ja koonnut siitä nyt Remusanakirjan. Kirjan aineisto on koottu olemassa olevasta kirjallisesta aineistosta (muun muassa Remusta ja Hurriganesista kirjoitetut kirjat, lehtiarkistot ja tv-haastattelut) ja Annalan tätä kirjaa varten tekemistä haastatteluista sekä Remun että tämän lähipiirin kanssa.

Remusanakirja on ennen kaikkea sanakirja. Se koostuu hakusanoista ja fraaseista, niiden selityksistä sekä huikeasta määrästä käyttöesimerkkejä. Lisäksi teoksessa on katsaus Remu-enklannin tavaramerkkiin, lauluntekstien hölynpöly-lyriikkaan. Kirjasta kokonaisuutena välittyy kokonainen maailmankatsomus, joka tunnustaa vain kaksi toisiinsa saumattomasti kuuluvaa periaatetta: elämänilo ja rock, nyt ja ikuisesti!

hootenanny folk-musiikki
”Mä en siirry koskaan millekään hootenannylinjalle.”

Plängton Eric Clapton
”Plängtonhan vetää sen ihan omalla tyylillään.”

rillikristo silmälasipäinen, tekofiksu mies
”Rillikristo ei oo varsinaisesti välkky, vaikka se on tietäväisen opiskelijan näkönen.”

sininen huvimaja mustamaija, poliisiauto
”Muutaman tunnin kuluttua peruutti sininen huvimaja pihaan ja taas lähdettiin.”

Stebu-Aksu Aleksis Kivi, kansalliskirjailija (1834–1872)
”Stebu-Aksuki nii se oli semmonen kivestä veistetty hamppi, niin tota, seki on ollu hyvä, mut jätkä on ollu sekasin ku peikko. Ja sit se on pannu lapulle niit systeemeitä.”

SULJE

"Annalan opus on lupsakka lisä Nykysuomen Sanakirjalle ja arjen käyttösanastoa laajentava oppikirja niin "rillikristoille" kuin "häärfiilareille" ja "höyhenille". (...) Riemullinen kirja aikamme johtavasta verbaalivirtuoosista."
Pentti Tynkkynen, Uutis-Vuoksi 11.3.2008

"Kirja on kauttaaltaan hauskaa luettavaa. Bonuksena se tarjoaa lyhyen Remu-historiikin sekä kertomuksia Hurriganes-lyriikoiden synnystä."
Kimmo Rantanen, Turun Sanomat 15.2.2008

"Kunniamaininnan Annala ansaitsee viimeisestä osiosta, jossa avataan klassisia Hurriganes-sanoituksia."
Samu Karvala, Uusimaa 15.2.2008

"Det är mycket roande att bekanta sig med Remus finurliga och skapande ordvärld, och man skulle mycket väl kunna läsa boken från pärm i rent underhållningssyfte."
Lotta Green, Borgåbladet 15.2.2008

"Jukka Annala hurahti Remun verbaalisiin taitoihin jo pikkupoikana. Nyt hän on koonnut remuspiikistä sanakirjan, joka pudottaa lukijansa naurusta tämän tästä."
Jaana-Stiina Ala-Korpi, Pohjalainen 17.2.2008

"Remusanakirja on pikku pala nykysuomalaista folklorea, muhevaa sellaista ja ansaitsee hatunnoston Remulle ja Annalalle, informantille ja perinteenkerääjälle."
Irmeli Tanttu, Vartti 20.2.2008

"Kunpa sanakirjan saisi muidenkin suomalaisten miesten puheista. Naisilla olisi käyttöä tällaiselle selviytymisoppaalle."
Laura Määttänen, Savon Sanomat 21.2.2008