Fanny
  • Kirjastoluokka 84.2
  • Sidottu, suojapaperi
  • 140 x 212 mm
  • 475 sivua
  • Kansi: Leena Kisonen
  • 978-951-851-144-4

Fanny

Ilmestynyt 21.8.2008

OSTAprinted book

Nuori Fanny Grahn loistaa häikäisevimmillään teatterin sensaatiomaisena tähtenä, kun hänen elämänsä saa uuden suunnan: Paul Sinebrychoff junior astuu kukkineen hänen pukuhuoneensa ovelle eikä suostu perääntymään. Paulin lanko Ferdinand Wahlberg, korea sotilaslääkäri ja suosittu näytelmäkirjailija, joutuu väistymään suurpanimon tulevan pääjohtajan tieltä.

Fanny Sinebrychoff siirtyy kohun saattelemana ramppivaloista Bulevardille, Helsingin rikkaimman teollisuussuvun saleihin. Niiden suojiin Fanny ja Paul alkavat koota yhä hienostuneemmaksi muodostuvaa taidekokoelmaansa.

Paul Sinebrychoff luo liiketoimillaan kansallista pääomaa ja teollisuutta ja tuntee raivoa venäläistämistä kohtaan. Wahlberg, kenraalikuvernöörien henkilökohtainen ystävä, puolestaan aateloidaan kiitokseksi tsaarin uskollisesta palvelemisesta. Fanny on molempien miesten luotettu ja kummallekin rakas.

Raija Orasen romaani kuvaa syvällisesti ja kiehtovasti Suomen kansallisen kulttuurin ja talouden syntyvaiheita. Sortotoimien ja kansalaissodan vuosia valaistaan poikkeuksellisesta näkökulmasta: tsaarinhallinnon, talouden ja taiteen luoman ilon kannalta. Romaanin päähenkilöt ovat velvollisuuksiensa ja kutsumustensa paineissa rakastavia ja kärsiviä ihmisiä, joiden elämänpiiri lumoaa lukijansa. Kirja ilmestyy elokuussa, jolloin Raija Oranen täyttää 60 vuotta.

Tanskalaisessa näytelmässä, joka oli illan varsinainen ohjelma, Fannyllä oli päärooli, eikä sitä ihanuutta seuratessa voinut murehtia muita asioita. Fannyn liikehdintä, kauneus ja ääni sulattivat Wahlbergin ääriviivat niin että hän aisti liukenevansa salin pimeään, sulavansa yhdeksi ainoaksi massaksi muun yleisön kanssa ja muuttavansa muotoa aina sen mukaan, mitä näyttämöllä tapahtui. Fanny virtasi häneen esteittä, hänen kykynsä lumota säteili ja vastaanotti muiden näyttelijöiden olemukset ja virta aaltoili ja solisi punaisen sametin ja parfyymien leyhkien, tupakan tuoksun ja hengitysten viidakkoon ja heijastui takaisin rampin taa.

Kun esitys päättyi, Wahlbergin valtasi jälleen miltei huimaava onnellisuuden ja puhdistuneisuuden tunne, kiitollinen tyytyväisyys, ja hän ponnahti muiden mukana seisomaan osoittaakseen ihailunsa nuorelle tähdelle. Aplodien jatkuessa aina vain ja Fannyn palatessa uudelleen parrasvaloihin Wahlberg tuli katsahtaneeksi istumaan jääneen Marian yli kauemmas tuoliriville. Ja mitä hän silloin havaitsi, syöksi hänet likimain epätoivoon.

SULJE

"Raija Oranen on Suomen paras talouselämän tarinoiden taitaja. Tänä syksynä liike-elämän lainalaisuuksien lomaan on kodottu romantiikkaa, jännitystä, juonitteluja ja ihmiskohtaloita - ja lisäksi erään pienen Suomi-nimisen valtionkin synty, tuloksena uutuus Fanny."
Marja Krons, Turun Sanomat 23.9.2008

"Orasen tuorein historiallinen romaani kuvaa kiehtovaa ajanjaksoa ja kiehtovia ihmisiä."
Anna-Maija Järvi-Herlevi Sydän 2008/4

"Orasen tarina sykkii. Siinä virtaa oikeiden ihmisten kuohuva veri ja tuoksuu tosielämän musta multa. Wahlbergin ja Sinebrychoffien perheiden kohtalokkaat ja traagiset tapahtumat ovat todellakin kuin romaanin lehdiltä[.]"
Ulla Järvi, Salon Seudun Sanomat 21.8.2008

"Faktat ja fiktion tasapainoisesti toisiinsa sulauttanut Oranen tuo Wahlbergin hahmossa kiinnostavalla tavalla esille sen, kuinka vaikeaa Suomessa on ollut elää poliittisesti sitoutumattomana."
Saara Kesävuori, Aamulehti 21.8.2008

"Raija Oranen on kirjoittanut vakuuttavan ja vaikuttavan tarinan joka ilahduttaa kokonaisvaltaisuudellaan. (...) Tarina on voimakastunteinen ja mukaansatempaava. Hahmot ovat rikkaita ja monikerroksisia. Myös heidän virheensä ovat inhimillisiä ja ymmärrettäviä. Oranen antaa tarkan ja todentuntuisen kuvan Helsingin hienostoelämästä ja Suomen historiasta 1800-luvun taitteessa, hyvin henkilökohtaiselta tasolta."
Meri Korhonen, Uutis-Jousi 21.8.2008

"Orasen rakenteeltaan hallittu romaani luo taustaa myös sille, miksi suomalaiset eivät hevin kiipeä barrikadeille."
Saara Kesävuori, Pohjolan Sanomat 25.8.2008

"Raija Orasen Fanny (Teos) on kiehtova sukusaaga, jossa kuljetetaan hienosti rinnakkain Fannyn elämäntarinaa, Suomen itsenäistymisen historiaa, talouselämän käänteitä ja Sinebrychoffin taidekokoelman syntyä. Kiehtovat rakkauskoukerot ovat kutoutuneet kirjailijan mielikuvituksessa."
Marja Aarnipuro, Jade 8/2008

"Mielenkiintoinen kirja ja vetävä aihe."
Marja Kuparinen, Kirkko & kaupunki 32/2008

"Erityisen ansiokasta on kertoa tarina lihaa ja luuta olleesta naisesta. Kirjan parasta antia on kuitenkin kuvaus helsinkiläisestä elämänmenosta yli vuosisata sitten."
Petti Jännäri, Metro Live 8.9.2008

"Totta vai tarua, tarina on kiehtova. Suuret historialliset mullistukset kuvattuina rikkaan teollisuussuvun kautta antavat yllättävän monipuolisen kuvan ajasta ja ihmisistä."
Anne Helttunen, MeNaiset 4.9.2008

"Kaiken kaikkiaan Fanny on Orasen tuotannon ystäville vireä näyttö kirjailijan parhaasta terästä, mukaansa imaiseva tarina."
Taru Paavoseppä, Kainuun Sanomat 22.10.2008

"Fanny kertoo siitä, miten joskus todella on mahdollista yhdistää vauraus, suomenmielisyys, sosiaalinen vastuullisuus ja hyvä taidemaku."
Liisi Huhtala, Helsingin Sanomat 4.11.2008

"Raija Oranen kuvaa Suomen kansallisen kulttuurin ja talouden syntyvaiheita kiehtovasti."
Portaali, 7/2008

MUUTA TUOTANTOA