Kesä Kalevi Sorsan kanssa
  • Kirjastoluokka 84.2
  • Nidottu
  • 110 x 178 mm
  • 283 sivua
  • Kansi: Ossi Pirkonen
  • Kuvaliitteen kuvitus:
  • Timo Ketola
  • Ensipainos, vuonna 2008
  • 978-951-851-508-4

Kesä Kalevi Sorsan kanssa

Ilmestynyt 14.8.2008

OSTAprinted book

Johannes on ollut vakavassa onnettomuudessa. Hänellä on niskakauluri, kipuja ja muistikatko onnettomuutta edeltäneiden kahden viikon ajalta.

Helsinkiä koettelevat Venäjän metsäpalojen savut, joiden keskellä Johannes hiljalleen toipuu. Päästyään ulos kävelemään hän istahtaa hetkeksi Ruttopuiston penkille. Viereen ilmaantuu tutun näköinen herrasmies puvussaan ja puhuttelee Johannesta nimeltä. Mies on Kalevi Sorsa.

Entinen pääministeri ilmoittaa olevansa Johanneksen päänsisäinen ystävä ja linkki kadonneeseen kahteen viikkoon – itse asiassa koko Johanneksen menneisyyteen.

Mitä Hangossa tapahtui Johanneksen viettäessä siellä viikonloppua parhaan ja ainoan ystävänsä Markuksen kanssa?

Anssi Kelan esikoisromaani Kesä Kalevi Sorsan kanssa on tarina kasvamisesta ja ihmismielen rajattomista kyvyistä – mielikuvituksen ja todellisuuden häilyvistä rajoista. Mutta ennen kaikkea se on kertomus ystävyydestä ja toiselta oppimisesta. Kelan kerronta on hauskaa ja koskettavaa, hänellä on häikäisevä kyky kääntää arkiset aiheet absurdeiksi ja silti täydeksi todeksi.

Vilkaisin sivulle kuullessani jonkun istuvan viereeni. Vanhempi silmälasipäinen mies, sonnustautunut huonosti istuvaan harmaaseen pukuun. Hän puhalsi ilmaa turpeista poskistaan ja kaivoi pukunsa rintataskusta kankaisen nenäliinan, jolla pyyhkäisi hikeä otsaltaan. Suljin silmäni uudestaan, mutta jäin miettimään, että mies näytti jotenkin tutulta.

– Kylläpä osaa olla kuuma, vierustoverini lausahti hetken kuluttua. En avannut silmiäni enkä vastannut. Mies vaikutti ymmärtävän yskän, eikä enää jatkanut meteorologisia havaintojaan.

Jonkin aikaa olikin hiljaista. Sitten mies huokaisi ja sanoi: – Johannes, Johannes.

Nyt silmäni räjähtivät auki. Katsoin miestä, joka oli kääntynyt puoleeni. Samassa tajusin kuka hän oli: vieressäni Ruttopuiston penkillä istui pari vuotta aikaisemmin kuollut, entinen pääministeri Kalevi Sorsa.

– Sanonpahan vain, että olet saanut aikaan melkoisen sotkun, Sorsa sanoi.

Hän taitteli kangasliinansa ja työnsi sen takaisin taskuun. Kyse oli varmaankin jonkinlaisesta pilasta. Kuka hyvänsä mies sitten olikin, hänen yhdennäköisyytensä edesmenneeseen pääministeriin oli kieltämättä melkoinen. – Tälle on loppujen lopuksi melko järkeenkäypä selitys, mies sanoi.

SULJE

"Kela kirjoittaa jouhevasti ja jo sanoittajana kunnostautuneen henkilön osaavuudella."
Veli-Matti Hentonen, Salon Seudun Sanomat 22.9.2008

"Kelan huumori saa nauramaan ääneen. Viihdyttävä kasvukertomus puhuu ystävyyden, lapsenmielisyyden ja rakkauden puolesta."
Jenny Virkkunen, Suosikki 2008/10

"Kalevi Sorsan osuus kirjassa on keskeinen. Kela on onnistunut rakentaessaan tarinansa yhdeksi kantavaksi linjaksi kohtaamiset näkymättömän kanssa. Vaikka keskusteluissa on joskus aapiskukkotuokioiden tuntua, moraaliset kysymykset kirjaan tuova Sorsa on onnistunut veto."
Matti Saurama, Uutispäivä Demari 2.10.2008

"Kela kirjoittaa näkökulmaa vaihtaen ja palapeliä harkiten täydentäen. Kokonaisuus pysyykin niin hyvin näpeissä, että jatkoa sopii odottaa ja toivoa."
Matti Komulainen, Rytmi 7/2008

"Kela on hyvä tarinankertoja ja esikoiseksi teksti on sujuvaa."
Mika Vanhamäki, Kotiliesi 2008/23

"Kela on mainio ihmiskuvaaja. Sorsan puhetyyli ja maneerit ovat eloisasti hallussa, ja Markuksen spontaanit legendan heitot ovat hervotonta luettavaa. (...) Kesä Kalevi Sorsan kanssa  pitää sisällään lupauksen erinomaisesta tulevaisuuden kirjailijasta."
Petja Savoila, Savon Sanomat 17.8.2008

"Harva kotimainen kirja on vetäissyt mukaansa heti niin täysillä kuin Kelan esikoinen. Hänen veijarimainen ja absurdi kerrontansa hauskuuttaa samalla kun esille nousee surullisiakin asioita. Kelan henkilögalleria on kiehtova."
Pirjo Nenola, Iisalmen Sanomat 15.8.2008

"Kela on kiinnostava kirjoittaja. Hän luo jännittäviä hahmoja ja kirjoittaa hauskaa, eteenpäin vievää dialogia. Kesä Kalevi Sorsan kanssa on onnistunut kirjallinen avaus."
Marika Riikonen, Hämeen Sanomat 14.8.2008

"Sorsa on kuvattu herkullisesti, ja pääministerivainaa tuskin kääntyy haudassaan tämän kunnianosoituksen vuoksi, korkeintaan hymähtää tuonpuoleisesta hyväntuulisesti."
Anuirmeli Sallamo-Lavi, Etelä-Suomen Sanomat 17.8.2008

"Mikä parasta, Kela saa silti pohtimaan, miten kukin on ympärilleen maailmansa rakentanut. Lopulta kirjasta paistavat läpi perusarvot, joita on hyvä tavoitella: toisten huomioiminen, rakkaudelle uskoutuminen ja itseensä luottaminen."
Teemu Lampinen, Ilkka 23.8.2008

"Kirjan [Kesä Kalevi Sorsan kanssa] jälkeen voi todeta, että Kela on kirjoittanut oikein mainion esikoisen, ja jos hän jaksaa vielä paneutua kirjoittamiseen, hänestä voi tulla kirjailija.(--) Kela on kirjoittanut Sorsan suuhun hykerryttävän poliitikkomaista kieltä, ja sympaattinen hahmo sujahtaa luontevasti osaksi tarinaa."
Merja Turunen, Warkauden Sanomat 23.8.2008

"Kela kuljettaa romaanissaan kahta tarinaa toimivasti rinnakkain. Mielikuvitus ja todellisuus sekoittuvat kiinnostavalla tavalla, melkein kuin lukisi aikuisille suunnattua satukirjaa. Huumoriakin kirjassa riittää."
Mia Lindström, Helsingin Uutiset 31.8.2008

"Idea on loistava. Kirjoittaa nyt romaani, jossa päähenkilö saa seuraa pääministerien pääministeristä, edesmenneestä Kalevi Sorsasta. Romaanigenressä debytoivaa Anssi Kelaa sopii siis jo onnitella siitä. Varsinkin kun toteutuskaan ei ole ihan kehno."
Sanna Kangasniemi, Image 2008/7

"Hänen [Kelan] tapansa kertoa ja lähestyä asioita on hyvin humoristinen, kirja aiheuttaakin toisinaan naurun purskahduksia. Ennen kaikkea Kesä Kalevi Sorsan kanssa on viihdyttävä teos, joka ei jätä pahaa makua jälkeensä."
Anni-Helena Leppälä, Kansan Uutiset 5.9.2008

"Anssi Kelan Kesä Kalevi Sorsan kanssa on mainio esikoinen. Ensinnäkin se on hulvattoman hauska. Hullu, absurdi huumori naurattaa ihan oikeasti. Toiseksi se on syvä kuvaus kolmikymppisten miesten kipeän lämpimästä ystävyydestä, joka on alkanut koulukiusattujen pikkupoikien lyöttäytymisestä yhteen. Kolmanneksi se on komea kasvukertomus, matka siihen ytimeen, jkoa ihmisen on sisuksistaan etsittävä. On kohdattava syyllisyytensä, vastuunsa, lapsuutensa ja kykynsä olla suhteessa toisiin ihmisiin."
Annamari Saure, MeNaiset 18.9.2008