Linnunaivot
  • Kirjastoluokka 84.2
  • Sidottu, suojapaperi
  • 130 x 207 mm
  • 332 sivua
  • Kansi: Miika Immonen
  • Kannen kuva: Hannu Mänttäri
  • ISBN 978-951-851-177-2
Käännökset
  • Englanti
  • Ranska

Linnunaivot

Ilmestynyt 18.9.2008

OSTAprinted book

Extreme-kokemuksista kiinnostunut baarimikko Jyrki on lähdössä down under, kaikkien aikojen vaelluskierrokselle Uuden Seelannin ja Australian vaativille reiteille. Jyrkin yllätykseksi tyttöystävä Heidi tahtoo – omista syistään, joista ihastus Jyrkiin on vain yksi – lähteä mukaan.

Maapallon toisella puolella reissaajat saavat kokea luonnonvoimien koko armottomuuden rankkasateista ja sademetsien upottavasta mudasta aina kilometrien pituisten hiekkarantojen paahtavaan kuumuuteen. Mutta mikään ei riitä Jyrkille. Matkasta kehittyy vähitellen piinaava jännitysnäytelmä.

Kun alkaa tapahtua outoja asioita, huolellisesti tehdyt suunnitelmat murentuvat. Ja kun kaiken taustalla oleva totuus alkaa hahmottua, pariskunta on ehkä jo liian pitkällä matkallaan pimeyden sydämeen.

Johanna Sinisalon romaani Linnunaivot kuvaa taidokkaasti länsimaisen ihmisen sammumatonta kaipuuta kohti puhdasta ja alkuperäistä. Samalla se näyttää tämän kaipuun nurjan puolen: kyltymättömän halun hallita, tunkeutua ja jättää merkkinsä maisemaan. Mitä on tapahtumassa ihmisille ja koko maailmalle, kun vain äärikokemus riittää elämän sisällöksi?

Se oli kiiltävän vihertävänharmaa ja koukkunokkainen, isokyntinen. Nokan juuressa erottui selvästi rosoinen keltainen sierainkohouma. Se katsoi meitä hievahtamatta, täysin vailla pelkoa.

Muistin uteliaan ja herttaisen wekan Queen Charlottelta. Laskin mukini kaiteelle ja revin Te Anausta ostetusta sämpylästä sormiini palan, laitoin sen kaiteelle varovasti. Lintu katsoi sitä, sitten minua – hävyttömästi, sanoisin – ja otti notkeilla, herkkäliikkeisillä jaloillaan askeleen leipäkokkaretta kohti.

Samassa kaiteelle pyyhkäisi käsi ja sieppasi leivän, puristi nyrkkiin ja ojensi, suorastaan työnsi takaisin minulle.

”Älä tee tuota. Älä ikinä”, mies sanoi.

Tunsin, kuinka punastuin korviani myöten.

”Mikä hätänä?” onnistuin saamaan suustani.

”Se on kea.”

Kii-a. Tajusin heti, että lintu oli saanut nimensä oman ääntelynsä mukaan.

Mies oli ranger, puistonvartija, joka asui Luxmoorin majalla sesonkiaikaan. ”Kun ne saavat turisteilta liikaa jalostettuja hiilihydraatteja, ne eivät enää viitsi nähdä vaivaa ruokansa eteen. Ja sitten ne kehittävät sijaistoimintoja.”

Vilkaisin Jyrkiä. Jyrkiä ei voi juuri pahemmin loukata kuin nimittämällä häntä turistiksi. Hänen sieraimensa levisivät, ja hän jyrkkine nenineen näytti hetken melkein kealta.

Ranger kertoi, että keat elävät vain tuhannessa metrissä ja siitä ylöspäin. Ja ne ovat fiksuja ja ilkeitä kuin mitkä.

SULJE

"Sinisalo kuvailee äärimmäisen taitavasti tienhaarat, joissa pitää tehdä valintoja. Heidin ja Jyrkin sisäiset monologit vievät syvälle päähenkilöiden ajatuksiin ja kivusta huutaviin lihaksiin.  (...) Sinisalon kirja [Linnunaivot] on intenssiivinen lukukokemus, joka pakottaa myös miettimään fanaattisuuden ja arkijärjen suhdetta. Onko järkevää tehdä aina oikein, jos se ajaa muut tuhoisiin tekoihin?"
Ina Ruoholainen, Etelä-Suomen Sanomat 28.92.008

"Finlandia-palkittu Johanna Sinisalo hämmentää lukijoitaan tänä syksynä teoksella nimeltä Linnunaivot, jonka teemoja ei sovi vähätellä. Romaani on pysäyttävä kertomus ihmisen sisäänrakennetusta kaukokaipuusta sivilisaation ulottumattomiin mutta etenkin siitä, kuinka voi käydä, kun mikään ei riitä."
Jutta Ruonansuu, Oulun ylioppilaslehti 2008/12

"Linnunaivojen yksi taso problematisoi ihmisen ja luonnon ikiaikaista suhdetta pohtimalla, onko suhde ylipäänsä mahdollinen ilman jälkien jättämistä. (..) Sen hän tekee taitavasti ja varmalla ammattitaidolla."
Kaisa Kurikka, Turun Sanomat 17.10.2008

"Johanna Sinisalon Linnunaivot kertoo karun koreilemattomasti ihmisen ja luonnon kohtaamisesta, siitä mitä ihminen on tehnyt luonnolle ja mitä luonto ihmiselle."
Anne Helttunen, MeNaiset 2008/42

"Vuorotahtiin kulkevat monologit ovat mielettömän hienoa ja kylmäävän pikkutarkkaa luettavaa."
KD, Sara 2008/Marraskuu

"Johanna Sinisalo näyttää aina jotenkin onnistuvan yllättämään - vähän kuin nurkan takaa. Niin nytkin uusimmallaan [Linnunaivot]."
Jari Ikävalko, Uusimaa 6.11.2008

"Finlandia palkitun Johanna Sinisalon romaani Linnunaivot on kirja, joka jää myönteisellä tavalla askarruttamaan mieltä vielä pitkään lukemisen jälkeenkin. (...) Sinisalo hallitsee myös jännityksen ja piinaavan tunnelman pikkuhiljaisen kehittelemisen huippuunsa."
Pirjo Nenola, Iisalmen Sanomat 9.11.2008

"Voimakkaan vertauskuvallisesti päättyvässä romaanissa [Linnunaivot] luonto iskee takaisin. Taitavasti laadittu juoni on valmistanut lukijaa vähitellen lopun tapahtumiin, mutta siltikään lopputulemaa ei osaa ennakoida."
Kai Miikkulainen, Salon Seudun Sanomat 16.11.2008

"Johanna Sinisalo kirjoittaa luonnon manipuloinnin seurauksista ja vallan halusta vavahduttavasti romaanissaan Linnunaivot."
Riitta Castrén, Eeva 2008/12

"Kerrontaratkaisu toimi, ja Sinisalon teksti on varsin miellyttävää luettavaa. Heidistä ja Jyrkistä piirtyy elävä kuva. Vaelluksen luontokuvaukset pienine yksityiskohtineen ovat myös mielikuvitusta kiihdyttäviä."
Kaisa Ranta, Tähtivaeltaja 2008/4

"Syksyn paras. (...) Älyllinen, vahvasti symbolinen jännittävä tarina pitää otteensa loppuun asti. Tuleeko tuho vai pelastus?"
Outi Uotila, Aamuposti 16.12.2008

"Linnunaivot] on erittäin mukaansatempaavasti kirjoitettu arvoitukselliseen loppuun saakka."
Koti-Kajaani 28.3.2009

"Moniselitteinen ekotrilleri, joka kuvaa koko länsimaista elämäntapaa. Ei voi laskea käsistään."
Trendi, 7/2011

"Hyvä kirjailija osaa harhauttaa. Johdattaa lukijaa kädestä pitäen arvauksiin, epäilyyn ja tulkintaan. Ja hyvä kirjailija palkitsee, arvaamattomalla. (...) Näin onnistuu tekemään Johanna Sinisalo uudessa romaanissaan Linnunaivot. Se on kirkkaasti hänen parhaansa sitten Finlandia-palkitun Ennen päivänlaskua ei voi."
Jussi Ahlroth, Helsingin Sanomat 30.9.2008

"Sinisalon mosaiikkimainen teksti väläyttelee kirpeitä kuvia luonnon ja kulttuurin yhteiselämän varsin vähiin käyneistä mahdollisuuksista. Vakava teema ei kuitenkaan syö nasevan hauskaa kieltä, joka siivittää kerrontaa ja tuo tekstiin aimo annoksen keveyttä."
Reija Palttala, Savon Sanomat & Keskisuomalainen 18.9.2008

"Luulen, että käsissä on yksi syksyn mieleenpainuvimmista lukukokemuksista."
Sirpa Sutinen, Karjalainen 18.9.2008

"Linnunaivot on jännittävä, ajattelemaan houkutteleva ja ajankohtainen romaani. Älyllisesti oivaltavan kulinarismin harrastajalle teos on ohittamaton herkkupala, jonka luettuaan voi ryhtyä seuraamaan vaikkapa kotoisia keoja - variksia."
Saara Kesävuori, Aamulehti 18.9

"Linnunaivojen lopetus on kyllä voimakkaasti vertauskuvallinen niin ihmislajin kuin parisuhteenkin kannalta."
Markku Soikkeli, Satakunnan Kansa 19.9.2008