Mikä vasemmistoa vaivaa?
  • Teesi-sarja
  • Kirjastoluokka 32.01
  • Nidottu, kartonkikansi
  • 140 x 210 mm
  • 224 sivua
  • kansi: Petri Salmela, dog design
  • 978-951-851-166-6

Mikä vasemmistoa vaivaa?

Ilmestynyt 31.8.2008

loppuunmyyty

Sosialismi oli 1900-luvun johtava aate, mutta miten on 2000-luvun laita? Sukupolvi sitten Suomen eduskunnasta oli vasemmistoa jopa yli puolet, nyt vajaa kolmannes. Jos ihmisiltä kysytään, mitä he haluavat, vastaukseksi saadaan enimmäkseen vasemmiston kannattamia asioita. Mutta miksei se näy enää politiikassa?

Tommi Uschanov osoittaa pamfletissaan Mikä vasemmistoa vaivaa?, kuinka vasemmiston ahdinko johtuu sen omista möhläyksistä.

Vasemmistolaiset eivät anna uskottavaa kuvaa itsestään; heiltä puuttuu psykologian taju ja taktinen pelisilmä. He eivät ymmärrä kääntää kylmiä tosiasioita edukseen vaan anelevat armoa niiden edessä. He eivät tunne kapitalismin historiaa sen enempää kuin sosialisminkaan ja päätyvät näin aina samoihin umpikujiin. Heillä ei ole kuvaa tulevaisuuden maailmasta, joka ihmisten mielestä olisi tavoittelemisen arvoinen sen enempää kuin nykymaailma.

Uschanov näyttää konkreettisin esimerkein, miten vasemmisto on usein kaikkein heikoimmillaan juuri uskoessaan olevansa vahvoilla – ja päinvastoin. Mikä vasemmistoa vaivaa? on aikalaispuheenvuoro, joka vie pohjan sekä vasemmiston että sen vastustajien rakkaimmilta oletuksilta siitä, mitä vasemmistolaisuuden on mahdollista olla.

Kesällä 2007 Toimihenkilöunioni teetti Suomen Gallupilla tutkimuksen, josta ilmeni, että 68 prosenttia ansiotyössä olevista suomalaisista ottaisi mieluummin viisi päivää vapaata vuodessa kuin kahden prosentin palkankorotuksen. Kaikissa ikä- ja tuloryhmissä selvästi yli puolet halusi enemmän vapaa-aikaa rahapalkan kustannuksella. Unionin tiedotteesta tekivät uutisen maan suurin päivälehti, maakuntalehdet ja talouslehdet. Mutta missään ei mainittu sen kiintoisinta piirrettä: Suomen kansan enemmistö oli Marxin kanssa samaa mieltä siitä yhteiskunnallisesta kysymyksestä, joka hänestä oli kaikkein tärkein.

Marxilla toistuu alinomaa ajatus, että edistyksen ehtona on työn ajallisen määrän väheneminen. Kapitalismi pakottaa ottamaan rahana senkin, minkä työläinen mieluummin ottaisi aikana, koska maksettu raha palaa kohta taas takaisin kapitalistin taskuun, mutta aika ei. Marx pilkkaa Pääomassa kaiken maailman ihmisoikeusjulistusten?ja perustuslakien lupauksia, jotka eivät ole mitään sen rinnalla, että Englannissa on saatu työpäivä rajatuksi lailla kymmeneen tuntiin; se tarjoaa työläisten arkeen kerrankin konkreettista, tuntuvaa hyötyä, ei vain tyhjää hölötystä.?Pääoman loppusivuilla Marx esittää huikean näkynsä tulevasta ”vapauden valtakunnasta”, jossa ihmiset voivat vihdoin toteuttaa itseään minkään ulkoisten käytännön pakkojen enää estämättä. Tämänkin maalailun hän muistaa päättää lyhyeen toteamukseen: ”Perusedellytyksenä on työpäivän lyhentäminen.

SULJE

"Tommi Uschanovin teos yltää älyllisessä rehellisyydesssään korkeammalle tasolle. Kirjasta voi povata jopa kotimaisen poliittisen mielipidekirjallisuuden pikkuklassikkoa."
Sami Vainio, Savon Sanomat 31.8.2008

"Eihän siinä mitään, Uschanovin kritiikin konekivääri ampuu sarjatulta, ja kun panoksia riittää, tulee myös osumia, tarkkojakin sellaisia."
Eero Iloniemi, Nykypäivä 29.8.2008

"Urpilainen tarvitsisi avukseen Uschanovin  kaltaisia uusia ajattelijoita "uuden Sdp:n" kehittelemisessä."
Unto Hämäläinen, Helsingin Sanomat 31.8.2008

"Kirjan [Mikä vasemmistoa vaivaa?] pamfletistinen lataus on melkoinen Richterin asteikollakin mitaten. Poliittinen sievistelykerroinkin on minimissään. (...) Lukijaa jopa hämmentää se, että politiikasta joku kirjoittaa selkokielellä, ilman tulkinnallisia reverssejä."
Pentti Tynkkynen, Uutisvuoksi 4.9.2008

"Uschanov kirjoittaa terävästi, analyyttisesti ja hauskasti, ilkeästikin. Jo siksi kirjaa on nautinto lukea. Kirja on myös paras tähän asti esitetty analyysi vasemmiston vaivojen perimmistä syistä."
Yrjö Rautio, Apu 36/2008

"Parhaimmillaan kirja yltää antamaan sitä mitä lupaakin: terävä-älyistä huutia vasemmiston väärille valinnoille."
Pekka Tuomikoski, Kaleva 14.9.2008

"Teoksen nuori Teesi-pamflettisarja on lunastanut paikkansa tasokkaiden yhteiskunnallisten kannanottojen julkaisijana. (...) Parhaimmillaan Mikä vasemmistoa vaivaa? on virkistävään tyyliin kirjoitettu katsaus poliittisten ajattelutapojen historiasta."
Silja Ylitalo, Turun Ylioppilaslehti 2008/11

"Teos tarjoaa viiltävää ja fiksua kritiikkiä vasemmistolaisuuden nykytilasta. Mukana on myös käytännön vinkkejä parempaan vasemmistolaisuuteen."
Tapio Laakso, Vihreä Lanka 3.10.2008

"Uschanovin puheenvuoro on tervetullut kirjoitus. Soisinpa, että esimerkiksi moni vasemmistolainen kuntavaalien ehdokas ottaisi tämän kirjan evääksi ja oppaaksi vaalikentille."
Reijo Hämäläinen, Eteenpäin 2.10.2008

"Tommi Uschanovin teos [Mikä vasemmistoa vaivaa?] on pakollista luettavaa kaikille, jotka pitävät itseään vasemmistolaisina."
Pekka Wahlstedt, Uutispäivä Demari 20.10.2008

"Rohkeasti ajateltu ja läpitunkevasti kirjoitettu kirja [Mikä vasemmistoa vaivaa?] on hyvinkin tämän vuoden laajakantoisin ja porautuvin suomalainen pamfletti."
Jukka Mallinen, KirjaIN 2008/4

"Kirja [Mikä vasemmistoa vaivaa?] on täynnä osuvia havaintoja ja paradoksien tajua. Uschanov ei puhu päälle eikä keskeytä, vaan antaa yhteiskunnallisten liikkeiden vapaasti tuoda esiin omat rajoituksensa. (...) Viime vuosien poliittisessa kirjoittelussa hänen teoksensa adustaa joka tapauksessa merkittävintä lupausta."
Markku Kivinen, Kanava 2008/8

"Se [Mikä vasemmistoa vaivaa?] on erinomainen analyysi siitä, mikä on nykyvasemmiston sielunmaisema."
Heikki Hakala, Etelä-Suomen Sanomat 1.11.2008

"Tähän mennessä ehkä pätevin ja kirkasmielisin näkemys poliittisen vasemmiston ongelmiin löytyy kuitenkin Tommi Uschanovin syksyllä ilmestyneestä Mikä vasemmisto vaivaa?-kirjasta (...) Tämä kirja on ehdottomasti lukemisen arvoinen."
Veli-Pekka Heino, Kirjatyö 2008/12

"Tommi Uschanovin pamfletti Mikä vasemmistoa vaivaa? (2008) on virkistävintä poliittista tekstiä pitkään aikaan. Teoksen helppolukuinen tyyli tekee herroista narreja riisuen tyhjänjauhajat alastomiksi. Ahmin kirjan alta aikayksikön."
Henrik Ruso, Yhteiskuntapolitiikka 1/2009