Mikä ihmeen uussuomalainen?
  • Kirjastoluokka 84.2
  • Nidottu, kartonkiliepeet
  • 130 x 207 mm
  • 160 sivua
  • Graafinen suunnittelu Jenni Saari
  • Ilmestynyt 16.1.2009
  • 978-951-851-203-8

Mikä ihmeen uussuomalainen?

Ilmestynyt 16.1.2009

OSTAprinted book

Mikä ihmeen uussuomalainen? -novelliantologia kokoaa yhteen Teoksen ja Euroopan kulttuurienvälisen vuoropuhelun teemavuoden 2008 kansallisen toimikunnan järjestämän kilpailun huiput.

Osana teemavuoden ohjelmaa järjestettiin novellikilpailu kirjoittajille, jotka elävät monien kulttuurien vaikutuspiirissä. Kilpailulla etsittiin erityisesti maahanmuuttajataustaisia kirjoittajia, ja sen tuloksena syntynyt antologia todistaa, että kilpailu onnistui erinomaisesti tavoitteissaan.

Novelleissa katsotaan taitavasti ja omalaatuisesti toista kulttuuria osana itseä, nauretaan ja vihataan, iloitaan kerronnasta ja kielestä.

Antologian kirjoittajat:

Maryam Hamadon
Tiiu Näveri
Nitin Sood
Anita Kuronen
Olivia Setkic
Alexandra Salmela
Joop Wassenaar
Aziza Hossaini
Tarja Roinila
Naima Mohamud
José Antonio Ruiz
I. Bilal Alqathi
Noomi Schulman

Mutta minä en ole nukkunut ja elän siksi kahdettatoista päivää kesäkuuta kun me saavumme ensimmäiseen liikenneympyrään, ja sisko; hän nukkuu kuin enkeli ja tiputtelee kuolaa paidanhihalleni.

Tie Damaskokseen on kuiva ja karu. Tuuli puhaltaa lännestä, puhaltaa puut vinoon. Servicen lattia kolisee. Minun tädilläni on surusilmät ja naururypyt jatkavat niitä silmäkulmista pidemmälle ja hänellä on nimi, joka on melkein suomalainen: MAISAA ja hänen miehensä on aika aasi mieheksi. Minä nojaan Rubaan ja hänen hento vartensa on petrokemian kokeiden väsyttämä. Service on täynnä ja minun mieleni on täynnä. On vain värejä ja hajuja ja mielikuvia; minä tiedän, mitä tapahtuu joka kesä kun hyppää maailmasta toiseen ja horjuu hetken ennen kuin kaikesta tulee tasaista, ennen kuin kuumuus tekee hiuksista suorat, voiteen valkeus tulee iholla näkyviin, ja teen silmistä siniset.

Maryam Hamadon

SULJE

"Näistä kirjoittajista toivottavasti kuullaan vielä."
Silja Ylitalo, Turun Ylioppilaslehti 2009/1

"Riemastuttavaa on myös novellien uutta luova kieli. Kokoelman ehdoton helmi on absurdi, hullunhauska Alexandra Salmelan Se oikea, aito maahanmuuttajablues, joka ilkamoi niin maahanmuuttajien ihannoijille kuin torjujille. Kokoelman nuoret kirjoittajat puolestaan nostattavat kertomuksillaan kyyneleen silmänurkkaan."
Annamari Saure, Me Naiset 2009/8

"Alexandra Salmela hyödyntää kliseitä oivaltavasti liioitellen antologian tyylillisesti hienoimmassa tekstissä Se aito, oikea maahanmuuttajablues."
Rita Dahl, Esse 2009/8

"Kaikkein hauskinta on se, mitä suomenkielelle tapahtuu, kun kirjoittajat muokkaavat railakkaasti itselleen uutta, vähän vierasta materiaalia. Erityisesti painan mieleeni bratislavalaiskeskisuomalaisen Aleksandra Salmelan nimen."
Merja Määttänen, Sara 2009/2

"Mikä ihmeen uussuomalainen? -kirjan 13 novellia kertovat monenlaisista kulttuuritaustoista ja se tekeekin kirjasta mielenkiintoisen ja nautittavan luettavan."
Anne Virkkunen, Vanhustenhuollon Uudet Tuulet 2/2009

"Suljettuani Mikä ihmeen uussuomalainen? -kirjan kannet en voinut olla sulamatta lämpimään hymyyn. (...) Monikulttuuriset kirjailijat maalailevat vahvoja kuvia kokemuksistaan ja jättävät näin leimansa lukijan mieleen. Teos antaa laajan kuvan erilaisten ihmisten elämästä useiden kulttuurien välillä."
Pauliina Hartikainen, Lukufiilis 2009/2

"Novellsamlingen Mikä ihmeen uussuomalainen är ett välkommet tillskott i den finländska litteraturen."
Rita Paqvalen, Ny Tid 2009/19

"Mikä ihmeen uussuomalainen? -novelliantologian (...) monikulttuurinen tarinakudos Suomesta ja suomalaisuudesta todistaa, ettei tämä pohjolan karu, mutta valkea neitsyt niin synkkä paikka olekaan kuin yhtenäiskulttuurisessa sohjossa vaeltava kantaväestö mielellään ajattelee."
Tommi Aitio, Kauppalehti 16.1.2009

"Hamadonin novellissa on vahva elämänmaku ja ihmisten läheisyys. (...) Antologian muutkin tarinat ovat mielenkiintoisia ja hyvin erilaisia."
Sinikka Klaus, Länsi-Uusimaa

"Mikä ihmeen uussuomalainen? -kokoelman novellit tavoittavat taiteellisen kauniisti kulttuurisia kosketuspintoja ja vieraantumistuntoja. (...) Kokoelman hienoimmaksi novelliksi esteettisessä mielessä nousee arvoituksellinen Piikkilangan menetys. Espanjalaissyntyinen kirjoittaja José Antonio Ruiz onnistuu tiivistämään lyhyeen tarinaan pitkän ja surullisen elämänkohtalon lähes kafkamaisella otteella."
Jari O. Hiltunen, Satakunnan Kansa 1.2.2009