Hiiop, Jeeves - Jeeves-tarinoita 2
  • KIRJASTOLUOKKA 84.2
  • SIDOTTU, YLIVETO
  • 140 x 212 mm
  • 592 SIVUA
  • ULKOASU CAMILLA PENTTI
  • SUOMENNOS KAISA SIVENIUS
  • ILMESTYI SYYSKUUSSA 2009
  • ISBN 978-951-851-271-7

Hiiop, Jeeves - Jeeves-tarinoita 2

Ilmestynyt 17.9.2009

OSTAprinted book

Miljoonien rakastamat hahmot katastrofialtis ja hyväsydäminen Bertie Wooster ja hänen monineuvoinen herrasmiespalvelijansa Jeeves ovat tuttuja sekä Wodehousen kirjoista että niistä tehdystä tv-sarjasta. Hiiop, Jeeves on tarinoiden toinen osa, ensimmäinen osa Kiitos, Jeeves ilmestyi syksyllä 2009.

Hiiop, Jeeves koostuu kahdesta romaanista ja yhdestä novellista, joissa Jeevesin kekseliäisyys venytetään äärimmilleen. Carry on, Jeeves -tarina kertoo Bertien ja Jeevesin alkutaipaleesta. Sangen nopeasti Bertie nimittäin huomaa ettei tule toimeen ilmanJeevesiä, joka ratkoo kaikki pulmat kihlauksista ystävien raha- ja rakkaushuoliin. The Code of the Woosters -tarinassa Dahlia-täti vaatii Bertietä menemään erääseen antiikkiliikkeeseen mulkoilemaan ylimielisesti hopeista lehmikermakkoa, jota Dahlian aviomiehen lisäksi havittelee myös Sir Watkyn. On suostuttava, kuuluuhan Woostereiden motto: kaveria ei jätetä pulaan. Kokoelman päätösnovellissa kuvaillaan miten pukeutuu hyvin pukeutuva herrasmies.

Hiiop, Jeeves on vastustamattoman herkullinen ja hulvaton kurkistus Bertie Woosterin ja hänen ystäviensä monimutkaiseen elämänmenoon sekä monitaitoisen Jeevesin ällistyttävään kykyyn kääntää kaikki parhain päin. Ollapa kaikilla apuna Jeeves!

Tuttujen askelten ääni oli saanut Jeevesin soljumaan esiin huoneistoni takatiloista. Yhdellä silmäyksellä hän näki, että työnantajapuolella ei ollut kaikki hyvin.

- Oletteko huonovointinen? hän tiedusteli huolekkaasti.

Vajosin istuimelle ja hieraisin päänuppiani huolten raskauttamalla kädellä.

- En varsinaisesti sairas, mutta poissa tolalta. Lukekaapa nämä.

Hän pikaluki dokumentit läpi ja suuntasi sen jälkeen kunnioittavan katseensa takaisin minuun, ja näin hänen silmistään huolen, jota hän kantoi nuoren herransa hyvinvoinnista.

- Kovin ikävää. 

Äänensävy oli vakava. Asian ydin ei ollut jäänyt Jeevesiltä huomaamatta. Saamieni sähkeiden karmiva merkitys oli hänelle yhtä selvä kuin minulle.

Emme tietenkään keskustelleet asiasta, olisihan se merkinnyt naisen nimen turhaan lausumista, mutta Jeeves tuntee Bassettin ja Woosterin välisen sekaannuksen vaiheet ja on läpikotaisin perillä minua k.o. taholta uhkaavasta kauhistavasta vaarasta. Hänelle ei tarvinnut selittää, miksi sytytin kuumeisesti savuketta ja yritin hissata alas loksahtanutta leukaani takaisin paikoilleen.

- Mitä mahtaa olla tapahtunut, Jeeves?

- En tohdi esittää mitään otaksumaa.

- Gussie sanoo, että häät ehkä perutaan. Miksi? Sitä nyt kysyn itseltäni.

- Varmasti.

- Ja mitä ilmeisimmin sitä kysytte tekin itseltänne.

- Kyllä vain.

- Syvissä vesissä mennään, Jeeves.

- Hyvin syvissä.

- Ainoa asia, jonka varmuudella tiedämme on, että jollakin tapaa – miten, sen saanemme kuulla myöhemmin – Gussie on jälleen kerran munannut itsensä.

Mietin tovin Augustus Fink-Nottlen tapausta. Muistin, kuinka hän oli aina paininut pölkkypäiden seurassa omassa luokassaan. Asiantuntevat tuomarit olivat todenneet seikan jo ajat sitten. Tunnettiinhan hänet yksityiskoulussa, jossa ensi kerran häneen tutustuin, ”läskipäänä”, ja silloin olivat sentään kilpakumppaneina Bingo Little, Freddie Widgeon ja meikäläinen.

- Mikä neuvoksi, Jeeves?

SULJE