Leijonan osa
  • Kirjastoluokka 84.2
  • Sidottu, suojapaperi
  • 140 x 212 mm
  • 526 sivua
  • Kansi: Juha Grönberg, Design Gossip
  • Kannen maalaus Marjatta Tapiola
  • ISBN 978-951-851-164-2

Leijonan osa

Ilmestynyt 27.8.2009

OSTAprinted book

Keväällä 1988, kun rahamarkkinat ovat vapautumassa ja vanha moraali murenee rikastumisen tieltä, pankinjohtaja Anders Harmo päättää kaapata tuoreesta varallisuudesta itselleen leijonanosan. Samoin tein hän havahtuu huomaamaan vaimonsa ja avioliittonsa kauhtuneisuuden; hän hullaantuu nuorta kaurista muistuttavaan malliin, Pirita Pohjolaan.

Pankissa suoritettu yllätystarkastus ja rikossyyteuhka ajavat Andersin kuitenkin finanssien maailmasta kiinteistö- ja rakennusbisnekseen. Samaan aikaan, kun maan talous luisuu lamaan ja ikuiseksi luultu Neuvostoliitto romahtaa, Andersin ovelat toimet menestyvät aina vain paremmin; pankkeja kaadetaan ja nostetaan verovaroin, konkurssiaalto ajaa yrittäjiä itsemurhiin ja tavalliset asuntovelalliset, kuten Piritan toimittajaäiti, joutuvat ahtaammalle kuin koskaan.

Anders pitää itseään voittamattomana leijonana, mutta joutuu näkemään, ettei ole yksin älykäs ja taitava. Helsingin, Marbellan ja Pietarin ylellisissä huoneistoissa kehkeytyy intohimoisen rakkauden ja perhesuhteiden lisäksi myös kysymys liiketoiminnan moraalista.

Leijonan osa
on tarkka ja koskettava kuvaus holtittoman ahneuden synnyttämästä pankkikriisistä ja tuhoisasta talouslamasta, mutta myös iskut kestävästä rakkaudesta, intohimosta ja selviytymisestä.


PANKKIMAAILMAN ASIANTUNTIJA KIITTÄÄ LEIJONAN OSAA

Espanjan Sanomissa kokenut pankkimaailman asiantuntija kiittää Raija Orasen romaania Leijonan osa, joka on noussut Aurinkorannikon myydyimmäksi suomalaisteokseksi. Juhani Laurilan mukaan kirjassa "on kriisin anatomia pähkinänkuoressa".

Laurila on työskennellyt yli 30 vuotta Suomen Pankissa toimistopäällikkönä ja mm. Maailmanpankissa, Kansainvälisessä valuuttarahastossa, EU-komissiossa ja OECD:ssä asiantuntijatehtävissä. Hän kirjoittaa mm:
"Talouden ylikuumenemisen mahdollistaman omanvoiton pyynnin ja valtapelin vaikutukset Anders Harmon persoonallisuuteen ovat romaanin keskeistä antia. Anders kehittyy kunnollisesta pankkitoimihenkilöstä häikäilemättömäksi keinottelijaksi, yliolkaiseksi lähimpien työtovereittensa ja vaimonsakin nöyryyttäjäksi. Jäljelle jää vain 'management by perkele'. Toki romaanissa on kosolti myös rakkautta ja suuria tunteita, tilannekomiikkaa, yllättäviä käänteitä sekä herkullista ja sarkastista huumoria."

Anders astui ulos pankin pääkonttorin ovesta lenseään toukokuun alun iltaan suuntansa hukanneena. Hän ei voinut mitenkään käsittää tapahtunutta, vaikka tiesi sen kulun tarkasti ja ymmärsi sen järjellään. Hän silmäili pääovea, jonka takaisesta eteisestä olisi pitänyt ensi vuonna jo aueta uusi, kallioon louhittuun kellarisaunaan ja uima-altaalle johtava käytävä. Arkkitehtien suunnitelma oli huikea: palmuja ja kukkivia, tuoksuvia pensaita keinovalossa, uima-altaan lisäksi lämmin poreallas ja kylmä kastautumisallas, tavallinen löylyhuone ja höyrysauna, hierojan peti, baari, lepohuoneet, mitä kaikkea. Se kaikki oli mennyttä nyt. Koko tämä talo, koko laitos, tulevaisuus. Ja menneisyyskin, jos asiasta kehrättäisiin rikosjuttu.

Salkku oli nyt keveä kantaa, kun siihen ei ollut saanut ottaa papereita eikä edes lehtiä, pankkihan nekin omisti, joten Anders päätti kävellä Hakaniemestä Eiraan. Sillä tavalla hän saisi aikaa kulumaan ja verenkierron käyntiin, ehkäpä joku järkevä ajatus pujahtaisi tyrmistyksen ja raivon keitoksen alta hänen mieleensä.

Kaupunki tuoksui tuoreelta lehtivihreältä ja viileältä mereltä. Anders liikutteli jalkojaan tasaisesti, tahallisen tietoisesti ja hallitusti. Hän ei saisi päästää lihaksiin kasautunutta pakotusta purkautumaan, hänen oli hillittävä itsensä, kunnes veren luonnollinen kierto ja ihohuokosten ilmoille päästämä kuumuus helpottaisivat hänen oloaan edes hiukan.

SULJE

Leijonanosa nousee kaunokirjana Orasen tuotannon kärkeen. Kärjistyksistään huolimatta romaani loistaa myös laaja-alaisena lama-ajan kuvauksena sellaisesta näkökulmasta, jota on tuotu varsin vähän nykykirjallisuuteemme. Leijonanosa on paitsi kulttuuria myös havainnollinen retki taloushistorian maailmaan.
Jari O. Hiltunen, Satakunnan kansa 15.9.2009

Orasen kyky kirjoittaa vetävää tekstiä on ilmiömäistä; kirjaa ei voi laskea käsistään ennen kuin on lukenut sen loppuun.
Sinikka Klaus, Länsi-Uusimaa 28.9.2009

Kirja vilisee Helsingin kulmia ja kapakoita, ja monet sen henkilöt muistuttavat 80- ja 90-luvun julkkiksia. Huikean viihdyttävä romaani toimii myös lyhyeä oppimääränä puhallukseen, lahjontaan ja kähmintään.
Saija Hakoniemi, Seura no: 2009/43

MUUTA TUOTANTOA