Puupää
  • Kirjastoluokka 84.2
  • Sidottu, suojapaperi
  • 130 x 207 mm
  • 350 sivua
  • Kansi: Marja-Leena Muukka
  • ISBN 978-951-851-227-4

Puupää

Ilmestynyt 23.9.2009

OSTAprinted book

Kaikki alkaa siitä, että näyttelijä N saa paksun kirjeen eräältä teatterinjohtajalta. Kirjeessä on mukana johtajan kirjoittama näytelmä Puupää, jota johtaja kehottaa näyttelijää esittämään ympäri Suomea.

Näyttelijän on tarkoitus esittää kustannustehokkaasti näytelmän kaikki roolit Puupäästä ja Pätkästä Justiinaan ja talonmies Pikkaraiseen sekä toimia näytelmän lavastajana, puvustajana ja ohjaajana. Sekä tietysti kahvittajana väliajalla.

Kyseessä on johtajan mukaan huumorilla höystetty tragedia siitä, mitä tapahtuu kun rooli kasvaa ihoon kiinni, kun roolista tulee ihmisen omakuva.

Näin tapahtuu. Näyttelijä N seuraa ohjetta. Mikään peräkylä ei ole liian pieni näyttelijä N:lle esittää Puupäätä. Hän pitää päiväkirjaa  kohtaamistaan tilanteista ja vaikeuksista esittäessään näytelmää eräkämpillä ja pikkulavoilla. Samalla hän kirjoittaa esseitä kulttuurin olemuksesta, musiikin ja näyttelemisen teoriasta. Siitä mistä meidän elämässämme on kysymys.

Sitten N katoaa. Jälkeä jättämättä.

N:n ystävä päättää koota kirjan N:n päiväkirjoista ja esseistä - tarpeellisena lisänä itse näytelmä, jota esittäessään N katosi. Se kirja on sinulla pian kädessäsi. Puupää. Kuvaus yhden suomalaisen taipaleesta ottaa selvää, miten ja miksi täällä elämme.

Pane näyttämö kuntoon. Puupää-näytelmää voi esittää missä vaan, minkälaisessa tilassa hyvänsä, myös ulkona. Mutta yksinomaan Suomessa. Tästä näytelmästä ei ole vientituotteeksi. Se on kieleen perustuva juttu, jonka kertomuksen ja assosiaatioavaruuden hahmottaminen edellyttää tiettyä esiymmärrystä Pekka ja Pätkä -elokuvista, Topi Kärjen mollisoinnuista, iltamista ja rillumareistä. Puupää on kuranttia kamaa vain Suomessa. Jotkut ja aika monetkin pitäisivät tätä ominaisuutta pahana puutteena, mutta minä sanon sinulle N, vanha ystävä, näin meidän kesken, että se on arvo. Se on jyrisevä arvo! Teatteri on kaiken globaalin vastakohta. Se on paikallistaide. Mutta se, että kaikkialla tehdään teatteria, on universaalia ja yhdistää maailmaa.

Anteeksi että tunteilen ja kiivailen. Olin antamassa näyttämöohjeita. Voit esittää Puupäätä luukkunäyttämöllä, studionäyttämöllä, pienellä näyttämöllä, suurella näyttämöllä, auditoriossa, jumppasalissa, kapakassa, kasvisravintolassa, luokkahuoneessa, kesäteatterissa, talviteatterissa, arboretumissa, kotona, kaupassa, konttorissa, sotilaskodissa, rauhan asemalla, museossa, kirjastossa, vapaamuurarien loosissa, etupihalla, takapihalla, valtakunnansalissa tai vaikka tallin ylisillä. Siitä pidä huoli, että pystyt tavoittamaan kaikki katsojat, sen kauimmaisenkin.

SULJE

Modernia kulkuriromantiikkaa, järkevin perustein ja älyttömän älyllisellä huumorilla. Sitä on Puupää.
Johnny-Kai Forssell, Satakunnan Kansa 23.9.2009

Hauska kirja yksinäisyydestä ja itsemurhasta, luonnehtii kirjailija itse toista romaaniaan. Eikä ihan harhaan osu.
Merja Määttänen, Sara. no: 2009/marraskuu

Teatterimies Juha Hurmeen toinen romaani, populaarikulttuurin ilmiöitä kunnianhimoisesti ja antaumuksella analysoiva Puupää, on taidetta ja korkeakulttuuria parhaimmillaan. Se etsii urheilun, rillumarein, hippirokin ja monen muun viihteenalan moraalisesti kestävää ja inhimillisesti autenttista ydintä ajatuksettoman roskan alta.
Tuomas Juntunen, Parnasso no: 2009/6

"Voimakkaalla omalla tyylillä kirjoitettu, suora ja energinen romaani. Puupää on loistavaa yhteiskuntakritiikkiä."
Monika Fagerholm, Aamulehti 18.12.2011