Säihkenäyttämö
  • Kirjastoluokka 84.2
  • Alkuteos Glitterscenen
  • Suomentanut Liisa Ryömä
  • Sidottu, suojapaperi
  • 130 x 207 mm
  • 456 sivua
  • Kansi: Maria Appelberg
  • ISBN 978-951-851-127-7

Säihkenäyttämö

Ilmestynyt 12.10.2009

OSTAprinted book

Säihkenäyttämö on itsenäinen jatko-osa jännitysnäytelmälle, joka sai alkunsa romaanissa Amerikkalainen tyttö. Eletään 2000-luvun alkua ja amerikkalaisen tytön kuolemasta syksyllä 1969 on kulunut jo aikaa.Silti sen jälkeiset traagiset tapahtumat kietovat edelleen Seudun ihmisten kohtalot toisiinsa.

Johanna asuu Solveigin kanssa rajametsän vieressä, joka loppuu etelässä Toisella niemellä sijaitsevaan Talvipuutarhaan. Siellä on näytillä Seudun tarinat ja ympärillä soi tuttu musiikki. Kertomukset, päiväunelmat ja musiikki, joita voi luulla vain lapsuuden muistoiksi, muuttuvatkin joksikin muuksi, todelliseksi ja raa'aksi.

Eräänä päivänä Johanna kohtaa rajametsässä Ulla Bäckströmin. Ulla on ollut Talvipuutarhassa ja tavannut siellä henkilön, joka on kertonut hänelle vanhoista asioista: pojasta metsässä, amerikkalaisesta tytöstä. Ja vain muutaman päivän päästä tästä kohtaamisesta Ulla kuolee. Johannan elämään ilmaantuu myös toinen hirviö, joka saa Johannan pelkäämään ja laittaa kaiken liikkeelle.

Fagerholmin nerokas ja omalakinen romaani vie lukijan kuvitelmien, unien, muistojen ja todellisuuden rajamaille. Säihkenäyttämö on moniulotteisen ja kiehtovan palapelin puuttuva osa. Kuten Talvipuutarhan salaisissa huoneissa, kaikuu myös romaanissa selvänä se, mistä ei puhuta, se minkä voi kenties vain aavistaa.

Lapset pysyttelevät syrjässä - kuin varjot, hämärän rengit. Näkyvät etäältä: Ensimmäisen niemen kalliolla rivissä, selkä vasten sen talon kivijalkaa jossa he itse hetken asuivat. Honteloina, pitkänhuiskeina - näyttävät vanhemmilta kuin mitä ovat. Ja kun heitä katselee, voi olla että tuntemus on - ehkei levottomuus, ehkei vastahakoisuus.

Kuin ilmassa vieläkin leijuisi se samainen musiikki huvilasta, missä sen ajan lasten vanhemmat yhä olivat elossa ja harjoittelivat tanssiaskelia pohjakerroksen salinlattialla. Rumban rytmejä, jotka ujuttautuivat ikkunanraoista, verhojen lomasta. Tyyninä, kuumina kesäpäivinä; energisiä rytmejä, varmaan "etelämaalaisia", varmaan "hilpeitä", mutta siinä hiljaisuudessa jossa kuului vain musiikki ja tanssinjytke, se aistiutui aivan muuna. Se oli jotakin sytkyttävää, uhkaavaa, hypnoottisesti imevää.

Rytmi ja vaikenevat lapset. Ja lapset nojaamassa mäkihuvilan kivijalkaan, ne kolme tuomittua. Muistikuva, kuin aistimus, joka kohoaa hitaasti esiin jokunen vuosi myöhemmin, kun tragedia jälleen kohtaa serkkutaloa, se mikä liittyy amerikkalaisen tytön katoamiseen ja kuolemaan Bule-lammella.

SULJE

"Monika Fagerholmin [...] jokainen virke kiemurtelee ja haastaa lukijansa, mutta löytää maaliinsa. Löytää todellakin maaliinsa. Teksti imaisee mukaansa ja luo saman jännitteen kuin trilleri konsanaan. Mielestäni Fagerholm on ottanut uuden askeleen kirjallisessa kehityksessään - teksti on vielä terävämpää, vielä parempaa kuin aiemmin. Minulle Monika Fagerholmista on tullut yksi todella suurista."
Jan Arnald, Dagens Nyhter 29.9.2009

"Nuoruus, ystävyys ja 'paha äkkikuolema' kietoutuvat yhteen, sillä nuoruus ja ystävyys ovat ihmeitä, ja ihmeet ovat vaarallisia. Ihme on sekin, että tähän maahan syntyy sellaisia kirjailijoita kuin Monika Fagerholm."
Ville Seuri, Image no: 2009/10

"Monika Fagerholmin odotettu romaani on huimaava spketaakkeli tunteiden pyörönäyttämöllä.
(...) Nyt sen vihdoin ilmestynyt itsenäinen loppunäytös Säihkenäyttämö vain vahvistaa Fagerholmin kirjailijakuvaa lukijansa sensitiivisyyden haastavana myyttisen elämän matkan kertojana. (...) Uuden romaanin näyttämölle pääsee mainiosti sekin, jolta amerikkalaisen tytön tapaus jäi lukematta."
Mervi Kantokorpi, Helsingin Sanomat 11.10.2009

"Uusin romaani. Oli vaikeaa uskoa, että Fagerholm pystyisi ylittämään edellisensä, palkintoja kahmineen Amerikkalaisen tytön (2006). Näin kuitenkin kävi. Säihkenäyttämö on riemastuttava, jännittävä ja persoonallinen kertomus."
Annaleena Jalava, Trendi no: 2009/11

"Monika Fagerholmin taito hylätä totunnainen kertomisen tapa ja kirjoittaa silti taidokkaasti rimastuttaa. Seudulla asuvien tyttöjen ja heitä ympäröivien surmien mysteeri kiehtoo alusta loppuun asti."
Sanna Sevänen, Satakunnan kansa No. 20.12.2009

"Monika Fagerholmin taito hylätä totunnainen kertomisen tapa ja kirjoittaa silti taidokkaasti riemastuttaa. Seudulla asuvien tyttöjen ja heitä ympäröivien surmien mysteeri kiehtoo alusta loppuun."
Sanna Sevänen, Pohjolan Sanomat 31.12.2009

"Kukaan ei kirjoita kuin Monika Fagerholm. (...) On laimeaa kutsua Säihkenäyttämöä trilleriksi. Kiinnostavampaa on tapa, jolla romaanissa sukelletaan aikaan ja ihmisen mieleen. Kumpikaan ei ala jostain ja pääty johonkin, ei ole suoria janoja tai syy-seuraus-suhteita. Hienointa Fagerholmin kerronnassa on juuri ihmisen sisäisiin maailmoihin vieminen. Millaisia todellisuuksia lapsen ja nuoren tytön mielestä löytyykään!"
Meri Nykänen, Olivia No: 2010/1

"Unenomaisuus, spiraalimainen eteneminen ja realismin reunalla taiteilu tempaisee mukaansa".
Hanna Etholén, Metro 1.2.2010

"Finlandiapris har helt missat att nominera två av vårt lands viktigaste romaner på 2000-talet: "Den amerikansa flickan och Glitterscenen av Monika Fagerholm".
Åbo Underrättelser 7.4.2010