Antaumuksella keskeneräinen
  • Luokitus 86.07
  • Nidottu , liepeellinen
  • 130 × 207 mm
  • 320 sivua
  • Kansi: Camilla Pentti
  • ISBN 978-951-851-228-1

Antaumuksella keskeneräinen

Ilmestynyt 6.3.2010

OSTAprinted book

Antaumuksella keskeneräinen sai alkunsa, kun Maria Peura osallistui Teatterikorkeakoulussa kurssille, jonka tarkoituksena oli tutkia sitä mikä estää kirjoittamisen. Itsesensuurin kohtaaminen alkoi tuottaa monenlaista materiaalia. Mistä häpeässä, syyllisyydessä ja itsen kohtaamisen pelossa on kysymys? Onko pelko jopa hyvä opas? Mitä enemmän pelottaa, sitä varmemmin voi tietää katsovansa kohti jotakin joka on totta. Entä miten rohjeta ja pystyä kirjoittamaan kohtaamansa sanoiksi?

Kirja on tarkoitettu kaikille niille jotka halajavat uskaltaa kirjoittaa, kaikille niille jotka kamppailevat taiteenteossa totuudellisuuden kanssa. Ja kaikille niille, jotka kamppailevat oman epätäydellisyytensä kanssa yrittäessään luoda jotakin joka ei sitä olisi.

Lukeminen on sisäänhengittämistä, kirjoittaminen uloshengittämistä.

Mykkyys.

Kirjoittaminen on kädenojennus. Se on avunhuuto. Se on tapa taistella, tapa etsiä huomiota. Tapa miellyttää. Kirjoittaminen on sisäistä vinkunaa, järjestyksen etsimistä tunteiden kaaoksessa. Kirjoittaminen on kuuntelemista. Maailman hahmottamista. Maailmojen hahmottamista. Kirjoittaminen on sillan rakentamista.

Mutta kun tarina on valmis, moneen kertaan kirjoitettu, hiottu, viimeistelty, minä en halua puhua siitä enää mitään. Kaikki on sanottu, pohdittu. Olen avannut keskustelun, ottanut siihen osaa, ja keskustelu on käyty loppuun, on tehty tarvittavat johtopäätökset, menty tunnemyrskyjen läpi, säilytty hengissä. On koettu seesteinen tila myrskyn jälkeen, jo vähän muisteltu koettua.

SULJE

"Järisyttävä kirja, loppuun päästyäni alan alusta."
Ritva Kolehmainen, Keskisuomalainen 29.1.2012

Peura riisuu aseista: hän katsoo minuuttaan, ruumistaan ja työtään liki pelottavan avoimesti. On täydellisyyden tavoittelua, kateutta, suorituspaineita ja kamppailua itsesensuurin kanssa.
lukeminen.fi, Noora Valkonen, 28.1.2012

"Antaumuksella keskeneräinen on kirjailijaelämäkertaa, pohdintaa, itsepaljastusta, tuskailua sekä parannuksen etsintää. (--) Maria Peuran teoksessa on rosoa. Hän tkee kirjailijantyölle ruumiinavauksen ja siten riisuu siltä ylimääräisen salaperäisyyden."

Marja-Riitta Vainikkala, Kaleva 8.2.2012

"Maria Peuran tutkielma kirjoittamisesta on haavanavoin ja sensuroimaton tilitys kirjailijanammatista. Lajityypiltään teos ei ole romaani tai omaelämäkerta. vaan omalakinen ja omakohtainen opas taiteenteon totuudellisuuden kanssa painiskeleville."
Heidi Lakkala, Lapin Kansa 5.2.2012

"Maria Peura (--) tuo näyttämölle kaikki ne tunteet, joista mieluusti vaikenemme. Joidenkin kirjailijoiden tiedetään kulkeneen tuolla tiellä, missä Maria Peura nyt vaeltaa, heidän teoksiaan kutsutaan klassikoiksi."
Markku Laitinen, Keskipohjanmaa 10.3.2012

"Kirja on kiinnostavaa lukemista erityisesti luoville kirjoittajille ja luovuudesta haaveileville."
Kotivinkki, 5/2012

"Maria Peura on kirjassaan hyvin avoin. Onko se haavoittuvuutta, en tiedä, sillä kirjailijan itsetuntemus on vahva, tapa käsitellä ja tuoda esiin asioita persoonallinen, rohkea, tarvittaessa kaihtelematon. Sillä lienee myös niin, ettävahva ihminen voi osoittaa heikkoutta."
Matti Saurama, Parnasso 2/2012

"Minun mielestäni Antaumuksella keskeneräinen on ilahduttava lukukokemus. Juuri sisäisen maailman avoimen kuvauksen takia jokainen kirjoittaja voi peilata omaa historiaansa Peuran kokemuksissa."
Soili Hämäläinen, opettaja 39/2012

"Antaumuksella keskeneräinen (Teos) on vilpitön, raaka katsaus itsesensuuriin, häpeään ja pelkoon. Viisas teos on oiva täsmälahja henkilölle, joka harrastaa kirjoittamista tosissaan, sekä tietysti Peuran faneille."
Laura Honkasalo, IL Ilona 23/2012