En tunne sinua vierelläni
  • Kirjastoluokka 84.2
  • Sidottu, suojapaperi
  • 130 x 190 mm
  • 260 sivua
  • Kansi: Timo Ketola
  • ISBN 978-951-851-285-4

En tunne sinua vierelläni

Ilmestynyt 5.3.2010

OSTAprinted book

Runeberg-voittaja 2011

”Mistä tämä tarina oikeastaan alkaa? Se alkaa vasta myöhemmin, siitä hetkestä, kun pyysit minua kir­joittamaan kaiken ylös. Kaiken sitä edeltävän olen vain yrittänyt muistaa. Mutta linnuilla on hyvä muisti, me emme unohda.”

Nuori mies etsii kohtaloaan sudenkorennoista, vaatekaapissa piileskelevä tuntematon vie Matildan elämän ja herra Gordon päätyy hoidettavaksi lintu­jen sairaalaan. Tiina Raevaaran En tunne sinua vierel­läni on novellikokoelma, jonka surrealismiin kallis­tuvat tekstit kaappaavat lukijan vierailulle ihmisen ja luonnon yhtymäkohtiin, uniin ja alitajuntaan, kuo­leman ja elämän kiertokulkuun.

Raevaaran esikoisromaani sai kiitosta poikkeuk­sellisesta jännitteestä, kauniista kielestä ja sydämeen­käyvästä sanomasta. Raevaara hallitsee myös proosan lyhyen muodon: neljäntoista novellin kokoelmassa hän asettaa valokeilaan ihmismielen ja sen realiteet­teja hajottavat voimat. Vierauden ja ikävän tunteet yhdistyvät nerokkaasti kuulaaseen kieleen ja erilaisiin kertojiin, joista kukin haluaa tavoittaa itsensä tai vie­rellään olleen toisen ennen kuin on liian myöhäistä.

En tunne sinua vierelläni on kiehtova, pelottava ja kaunis kirja. Raevaara asettuu novelleineen suoma­laisen kirjallisuuden maisemassa sille kapealle kaista­leelle, jolla ovat myös Leena Krohn, Jyrki Vainonen, Maarit Verronen ja Johanna Sinisalo.

Sinut siirrettiin huoneeseeni joskus alkukesästä. Olit viettänyt jo lähes vuoden kaupungin keskus­sairaalassa, suuressa peltikattoisessa kolossissa, jon­ka yli olin usein lentänyt. Oletin että sen ylimpien kerrosten ikkunoista olisi ollut hieno näköala kauas merelle. ”Liian likaisia ja pieniä”, kähisit ja puiste­lit päätäsi, sikäli kun vielä pystyit.

Täällä lintujen sairaalassa ikkunat on peitetty ristikoilla, ettei kukaan syöksyisi niistä läpi. Lasit ovat kuitenkin kirkkaat, pihan puut ja taivaan pil­vet näkyvät yhtä terävästi kuin ulkoa käsin. Mutta sinua ulkoilma ei kiinnostanut.

Alussa ujostelit minua. Luulit etten huomaa, mutta syrjäsilmin näin selvästi, kuinka et saanut katsettasi irti minusta, kuinka käänsit kasvosi heti toiseen suuntaan, kun liikahdin. Katselit nolona muualle, kun kohensin siipiäni, täytin nokkani ve­dellä ja join, suin sulkiani suoremmiksi. Jos liikah­din äkillisesti, hätkähdit.

”En ole koskaan tuntenut ketään lintua”, selitit myöhemmin.

SULJE

"Se nykykirjallisuuden lokero, johon Raevaara novelleineen epäilemättä sijoittuu, on 'uuskumma'. Käsite on hävyttömän laaja, ja sen merkitys riippuu siitä onko lukenut Pasi-Ilmari Jääskeläistä vai Johanna Sinisaloa, ja pohtiiko lukemaansa Bulgakovin vai Borgesin valossa. Pohjimmiltaan kysymys on kuitenkin scifin ja fantasian arvonylennyksestä ja lajityyppien rajojen kieltämisestä. (...) Kirjailijan ammattitaidon ohella novelleista välittyy biologin näkökulma. (...) Raevaaran novellien näkökulma ei ole perihumanistinen, vaan etsii jotain uutta."
Pauli Tapio, Parnasso 2/2011

"Surrealismin ystäville on tarjolla herkullinen lukukokemus. Tiina Raevaaran novellikokoelma jatkaa yhtä nyrjähtäneissä tunnelmissa kuin esikoisromaani Eräänä päivänä tyhjä taivas. Kokoelman novellien maailma on miellyttävän outo, sopivasti vinksallaan, mutta silti ymmärrettävissä." (...) "Monipuoliset tarinat takaavat sen, että useimmille lukijoille löytynee se oma suosikki. Toisaalta novellit muodostavat melko eheän kokoelman."
Mikko Saari, Kirjavinkit.fi 16.3.2010

"Neljätoista novellia muodostavat jännittävän kokonaisuuden. Asiat sanotaan tiiviisti, pois lavean proosan turha piina".
Paula Koskimäki, Karjalainen 25.3.2010

"Tiina Raevaara tuo kiinnostavaa, tuoretta näkökulmaa kotimaisen kirjallisuutemme kentälle." (...) "Kirja sisältää neljätoista herkullista, erikoista ja ihmismielen lukemattomia ulottuvuuksia tarkastelevaa novellia. Novellien sisäiset maailmat ovat kiehtovalla tavalla nyrjähtäneitä, mutta silti hyvin aistivoimaisia ja tavoitettavia. Raevaara yhdistelee novelleissaan monipuolisesti ja persoonallisesti myös esimerkiksi erilaisia aisti- ja tunnekokemuksia väreihin luoden voimakkaita, omaleimaisia synestesioita." (...) "Kokonaisuudessaan En tunne sinua vierelläni on tuore, omaleimainen ja aistivoimainen kokonaisuus, jossa operoidaan taitavsti yliluonnollisen, alitajuisen, vieraan ja tutun rajapinnoilla. Teos on  myös filosofisesti oivaltava ja symboliikaltaan hyvin monitasoinen."
Jaana Viskari, Etelä-Saimaa 7.4.2010

"En tunne sinua vierelläni on todellisuuksien ja tyylilajien risteysasema. Novelleja voi lukea outoina, surumielisinä ja joskus hykerryttävän hauskoina. Kun runollinen kieli uhkaa muuttua raskassoutuiseksi, metamorfoosien ja kaksoisolentojen kokoelma nyrjähtää jälleen uuteen asentoon."
Jani Saxell, Uusimaa 10.4.2010

"Tiina Raevaaran hienossa ja monikerroksisessa novellikokoelmassa eletään oudossa rinnakkaismaailmassa. Sitä hallitsevat salaperäiset tapahtumat ja hiljainen ulkoapäin hiipivä uhka. Ihminen on ikään kuin heitetty yksin tuntemattomien otusten ja toisesta todellisuudesta tulevien vaarojen keskelle selviytymään tai tuhoutumaan. Fantastiset, kuulaan kauniit, toden ja epätoden välillä liikkuvat novellit kantavat mukanaan ja yllättävät. Tiivistunnelmaiset tekstit eivät jätä rauhaan lukemisen jälkeenkään."
Anne Helttunen, Me Naiset No:13-14/2010

"Luonnontieteiden rikastuttamat teemat upotettuna kirjalliseen uuskummaan tekevät hänestä kiinnostavan nuoren prosaistin." (...) "Lyhyt muoto sopii hänen keskitetylle, tiheää tunnelmaa tavoittelevalle ilmaisulleen." (...) "Arvoituksellinen kuvaus linnuista ja niiden pesintää tarkkailevan kulkijan kohtalosta liikkumattomassa suomaisemassa haastaa perihumanistisen ihmislähtöisyyden vaikuttavalla tavalla." (...) "Luonnon ja eläinkunnan rinnalla ihmismielen kätketyt pelot, traumat ja vain unissa esiin nouseva sakka on alue, jota Raevaaran novellit tulkitsevat." (...) "Vaikka lopputulemat tapaavat jäädä Tiina Raevaaran novelleissa avoimiksi, ne kuvaavat vahvasti tiedostamattoman voimaa sanallistaa vaiettua."
Mervi Kantokorpi, Helsingin Sanomat 12.4.2010

"Äärimmäisen taitavasti kirjoitetut, kafkamaiset katkelmat nimittäin tavoittavat synkät tunteensa ja tunnelmansa turhankin täydellisesti. Raevaaran sanoilla on voimaa." (...) "Valmiiksi pureskelemattomat novellit jättävät lukijalle tarinoita täydennettäväksi ja merkityksiä avattavaksi. Silmiä ei siksikään tee mieli ummistaa."
Maaria Rousu, Pohjalainen 3.5.2010

"Tiina Raevaaran novellikokoelma En tunne sinua vierelläni kiepauttaa totutun maailman ympäri ja tarkastelee ihmisen mieltä unenomaisten kertomusten ja kiehtovien asetelmien kautta." (...) "Raevaaran kerronta on luontevaa ja tyylikästä. Se pitää hienovarasien jännitteen yllä vahvistuen loppuun asti, yllättää, kiehtoo, lumoaa ja pelottaakin." (...) "Onnistuu tyylikkäästi luomaan kertomuksia, jotka eivät selitä itseään, vaan jättävät lukijan pohtimaan, ekä novellien syvällisyys tunnu teeskennellyltä ja pakotetulta." (...) "Lukukokemuksena En tunne sinua vierelläni on inspiroiva, koskettava ja virkistävä."
Maija Norvasto-Viita-akatemian sanataidekoulu, Tampere, Luku Fiilis No:2 /2010

"Kokoelman novellit hengittävät, niitä on suorastaan nautinnollista lukea. Raevaara suitsii kielen ja tyylin tarinankerron ja rikkaan mielikuvituksen ohjaksiin. (...) hän onnistuu loistavasti arjen ja mystiikan sekoittamisessa, tuoden esille kuoleman, luonnon ja surun kokemukset herkästi ja kauniisti. En tunne sinua vierelläni on kirkas tähti kotimaisen villahousurealismin joukossa."
"Paavo Kässi, Lapin ylioppilaslehti 3/2011