Viulunsoittaja kadulla
  • Kirjastoluokka 78.99 / 40.7
  • Sidottu, yliveto
  • 215 x 195 mm
  • 176 sivua
  • Graafinen suunnittelu Emilia Ahonen
  • Nelivärivalokuvat Stefan Bremer
  • ISBN 978-951-851-300-4

Viulunsoittaja kadulla

Ilmestynyt 10.1.2010

OSTAprinted book

Teemu Kupiaisen ja Stefan Bremerin kirja Viulunsoittaja kadulla koostuu viidestä matkapäivä­kirjasta. Kupiainen, joka on Suomen tunnetuim­pia alttoviulisteja, on vuodesta 2003 lähtien teh­nyt pidempiä katusoittomatkoja Kiinaan, Intiaan, Marokkoon ja Ranskaan. Hän on kirjoittanut matka­päiväkirjaa kaikilla matkoillaan ja on nyt saattanut ne yksiin kansiin. Mihin kaikkeen suomalainen ka­tusoittaja voikaan törmätä esittäessään Bachin soolo­jousiteoksia vaikkapa intialaisille katulapsille!
Neljän tekstikertomuksen lisäksi viidentenä mat­kakertomuksena on kuvateos teoksen sisällä: valoku­vaaja Stefan Bremer oli Kupiaisen mukana viimeisim­mällä matkalla, joka suuntautui Intiaan. Bremerin upeat valokuvat täydentävät Kupiaisen päiväkirjojen pohdintaa musiikista ja elämästä.

Yhdessä näistä matkakertomuksista muodostuu suurempi tarina, joka kehittyy vastaukseksi kysy­mykseen tämän oudon harrastuksen mielekkyydestä. Kirja kertoo syvyydestä, jolla suuri musiikki voi lä­päistä koko ihmisyyden. Miksi soittaa viulua kadul­la? Koska niin sen vain täytyy olla.

Kupiaisen matkoilta on kertynyt äänitteitä hänen esityksistään, jotka ovat ladattavissa kirjan lukijoille hänen verkkosivuiltaan www.teemukupiainen.com.

Knousin 95-vuotias isoäiti kertoi meille luolas­ta, jossa hän on nuorena käynyt. Siellä asuu de­moni. Harvat paikallisetkaan ovat luolassa olleet.
Ulkopuoliset eivät koskaan. Kyläläiset ovat löytä­neet sieltä kivikautisia työkaluja, mutta eivät halua paikalle arkeologeja. Paimenet ovat aikojen alusta käyttäneet sen ensimmäistä holvia lammasten suo­jana. Ja heti sisäänkäynnin jälkeen on lähde. Mutta kukaan ei tiedä, kuinka pitkälle labyrintiksi levit­täytyvä luolasto yltää.

Vanha kansa kertoo, että sinne eksyneitä lampai­ta oli löydetty 50 kilometrin päästä ja että Fesistä oli vanhojen kuninkaiden aikana päässyt luolia myöten tänne asti, melkein sadan kilometrin päähän. Tiedä häntä. Mutta Knousin isoäiti oli vakuuttunut, että luolassa asuu demoni. Ja määrätyn pisteen jälkeen demoni tekee jokaisen ohikulkevan hulluksi. Huo­menna olen ensimmäinen ulkopuolinen, joka pää­see luolaan. Soitan Bachia demonille!

SULJE

"Valokuvaaja Stefan Bremer (s.1953) lähti Intiaan tallentamaan Kupiaisen hetkiä Bachin parissa. Tuloksena on alkuvuoden mainioin teos."
Eija Väliranta, Apu No:1/2010

"Päiväkirjat ja kuvat ovat täynnä toinen toistaan eksoottisimpia kohtaamisia paikallisten ihmisten ja eläinten kanssa. Kirjasta melkein haistaa ja maistaa kaukomaiden elämän - ja kuulee Kupiaisen musiikin."
Marika Harjumaa, Ilta-Sanomat PLUS-liite 6.2.2010

"Kirja on ainutlaatuinen matkakertomus, jonka lukeminen tempaa mukaansa hämmästyksen lasit silmillä ja Bachin nerokkaat sävellykset korvilla." (...) "Kirja antaa vakuuttavan todistuksen musiikista kansainvälisenä kielenä yli kulttuurirajojen." (...) "Kansainvälisen katusoittajan raportti ei ole herkullista luettavaa ainoastaan muusikoille. Matkoille mukaan voi lähteä kuka tahansa, joka haluaa tuulettaa ajatuksiaan ja laajentaa ymmärryksensä piiriä."
Pentti Tynkkynen, Uutisvuoksi 9.2.2010

"Toisaalta hyvin maanläheinen, toisaalta sfäärien harmonioita syleilevä kirja on myös kuvaus matkasta kohti pitkäaikaista unelmaa."
Pirkko Kotirinta, Helsingin Sanomat 27.2.2010

"Tulos on äärettömän hurmaava." (...) "Matkakirja itse on jo viehättävä, mutta kokonaisuus pääsee todella oikeuksiinsa Stefan Bremerin erinomaisten valokuvien avulla. Ne tuovat kirjoitukset todella lähelle, antaen kauniin vilkaisun siitä mistä ympäröivä teksti kertoo. Kevyeltä näyttävän kahvipöytäkirjan sisään kätkeytyy paljon todella hienoa, niin kohdemaista kuin ammattimuusikon ja musiikin suhteestakin."
J. Tuomas Harviainen, Turun Ylioppilaslehti 3/2010

"Kupiaisen päiväkirjamerkinnöistään maailmanmatkoilta, ja syvällisemmästäkin elämän- ja musiikinfilosofiasta, sekä valokuvaaja Stefan Bremerin ikuistamista tunnelmista on kehkeytynyt kiehtova ja kiinnostava teos, Viulunsoittaja kadulla (TEOS). Se on hieno matkakirja, joka vie viuluniekan myötä mitä eksoottisimpiin, jännittäviin, kauniisiin ja syvää ahdistustakin herättäviin paikkoihin, tiloihin ja avaruuksiin. Useimmiten tunnelma on lähes maaginen."
Siskotuulikki Toijonen, Radio Moreeni 25.3.2010

"Hätkähdyttävä matkakirja!" (...) "Viidestä matkapäiväkirjasta koostuva opus todistaa, mihin kaikkeen suomalainen katusoittaja voikaan törmätä soittaessaan intialaisille katulapsille. Kupiainen on maamme tunnetuimpia alttoviulisteja, joka uskoo, että musiikki voi läpäistä koko ihmisyyden."
Riitta Castrén, Eeva No:4/2010

"Kirja on mainiota luettavaa viulistin matkakohteista hieman toisesta näkövinkkelistä, mihin on totuttu."
Matkalehti No:3/2010

"Kupiainen kirjoittaa nasevasti, lyhyin lausein, ja kirja on kauttaaltaan sutjakkaa luettavaa." (...) "Lukijalle jää tilaa eläytyä sanottuun ja lukea myös rivien välit."
Majo Jääskä, Rondo-Classica No:4/2010

"Koska Kupiainen on oivallinen sanankääntäjä, hänen useaan maahan ja elämänpiiriin ulottuvista päiväkirjamerkinnöistään ja Bremerin valokuvista koostuva kirja on ihanaa luettavaa ja kaunista katsottavaa." (...) "Tämä teos osoittaa, miten kirjallisuus voi luoda väylän taiteidenväliseen vuoropuheluun. Suosittelen!"
Sydän, Kirjavakka No:2/2010

"Viulunsoittaja kadulla -teos kuvaa upeasti miten voimakkaasti musiikki yhdistää ihmisiä. Sen vaikutus rikkoo eriuskontoihin tai yhteiskuntaluokkiin kuuluvien ihmisten rajoja."
Tiina Amperla-Hirvonen, Kulttuurihaitari No:02/2010