27 eli kuolema tekee taiteilijan
  • Kirjastoluokka 84.2
  • Sidottu, suojapaperi
  • 140 x 210 mm
  • 320 sivua
  • Kansi: Nina Leino
  • Ilmestynyt 1.10.2010
  • ISBN 978-951-851-302-8

27 eli kuolema tekee taiteilijan

Ilmestynyt 1.10.2010

OSTAprinted book

Angie täyttää 27 vuotta ja häneen iskee paniikki, ettei enää ehdi tulla kuuluisaksi taiteilijaksi ja kuolla uran huipulla idoliensa Kurt Cobainin, Jim Morrisonin, Janis Joplinin ja Jimi Hendrixin lailla ennen 28.syntymäpäiväänsä.

Angie huuhailee opiskelukaupungissaan Prahassa ja ajautuu taiteellisten ambitioidensa sekä perheensä
kanssa umpikujaan. Hän päättää häipyäkuvioista. Onneksi Angien kirjallisuudenopettaja on vastikään saarnannut palavasti kalevalaisista symboleista ja paljastanut omistavansa järvi-Suomesta ihka aidon rantaosuuden.

Toisaalla pohjoisessa eletään ekologista ja hivenen kaoottista lapsiperheen elämää. Maalaiskylässä metsän keskellä asustavat äiti,isä, kolme lasta sekä tietysti kuopuksen pehmosika Herra Possu. Metsäläisperheen arki järkähtelee, kun piharakennukseen muuttaa taiteilijuuttaan etsivä Angie.

Alexandra Salmelan esikoisromaani on erilaisten tekstien yhdistelmä, hurmaava sekoitus tragediaa, tilannekomediaa, farssia jaitseironista kasvutarinaa. Kukaan ei säästy pilkalta, ja lukijan nauruhermoja – ja ihan vain hermoja – koetellaan, kun Angien moninaiset yritykset taiteen kentällä kariutuvat toinen toisensa jälkeen.

Samalla luodaan hieno kuva perheen äidistä ja perheen hiljaisesta vajoamisesta kohti huoltoasemajuhlalounaita.

Salmela on omaääninen esikoiskirjailija, jonka taidokas tyyli yhdistelee rohkeasti niin keskieurooppalaista veijaritarinaa kuin suomalaista kansankuvaustakin.

27 eli kuolema tekee taiteilijan voitti Helsingin Sanomain kirjallisuuspalkinnon.

"ANGIE: 27

Tänään täytän kakskytseitsemän vuotta.

Siitä syystä olen laatinut seuraavan listan:

Kurt Cobain 27 vuotta, 1 kuukausi, 16 päivää
Robert Johnson 27 vuotta, 3 kuukautta, 8 päivää
Brian Jones 27 vuotta, 4 kuukautta, 5 päivää
Jim Morrison 27 vuotta, 6 kuukautta, 25 päivää
Janis Joplin 27 vuotta, 9 kuukautta, 15 päivää
Jimi Hendrix 27 vuotta, 9 kuukautta, 21 päivää

Minulla on vuosi aikaa tulla kuuluisaksi, kuolla traagisestialkoholiin, huumeisiin, tappavaan tautiin, kauheaan tapaturmaan, itsemurhaantai murhaan ja elää siten ikuisesti palvovan ihailijakunnan sydämissä."

SULJE

"Alexandra Salmela kunnioittaa nuoren naisen odysseiaa naurun kerroksilla. (--) Nuoruuden, oman paikan etsinnän ja kutsumuksen kuvaus se on ilman muuta, kuten esikoisteokset tapaavat usein olla. Mutta kerrontatavan ja mielenlaadun lento poikkeaa raikkaasti kaikesta näillä lakeuksilla aiemmin koetusta. (--) Tätä on odotettu. Alexandra Salmela tekee kirjallisuushistoriaa."
Antti Majander, Helsingin Sanomat 13.10.2010

"27 eli kuolema tekee taiteilijan on kirja, josta kaikki puhuvat tänä syksynä. (--) Huumori on täällä harvinainen laji, ja sitä Salmela viljelee kirjassaan urakalla. Sarkasmi, musta huumori ja suorasanainen ilkeily toimivat reippaana ja raikkaana irtiottona realismista. (--) Toivottavasti keneltäkään ei jää hyvä kirja lukematta vain paisuneen mediahuomion karsastamisen vuoksi."
Sanna Sevänen, Aamulehti 21.11.2010

5/5 tähteä. "Kirja on nimeään myöten hulvattoman hauska. Kertojien äänet ovat kutkuttavan omalaatuisia. (--) Huumorin pohjalla on silti jotain koskettavaa - miten hukassa ihminen saattaakaan elämässään olla. Tuntuu riemastuttavalta, miten suomea voi kirjoittaaa näin railakkaasti ja kokeilevasti, vaikkei suomi edes ole Salmelan äidinkieli"
Annamari Saure, Me Naiset 46/2010

4/5 tähteä. "Salmela on hauska kirjoittaja, joka iskee suomalaisuuden ytimeen: korpikirjailijamyyttiin, maaseutuun ja siellä asuvaan luomulapsiperheeseen. (--) Aluksi tämä kakofonia saattaa hämmentää, mutta muuttuu pian herkulliseksi tarinaksi, jota Salmela ilakiovasti ohjaa kohti loppua"
Ulla Janhonen, Anna 43/2010

"Vavise James Joyce, tässä tulee toinen 'Taiteilija nuoruuden vuosilta', ja hän kirjoittaa sinua hauskemmin. (--) Ei voi kuin ihmetellä, kuinka kepeän taitavasti Salmela kirjoittaa esikoisensa vieraalla kielellä. Kielen lisäksi Salmela tuntuu imeneen sisäänsä kaurismäkeläisen melankolisen mielenlaadun - hyvä niin, sillä komiikka olisi tyhjää ilman surun jännitettä, joka kuplii koko ajan naurun asialla."
Saija Räsänen / Savon Sanomat 12.11.2010

"Se, että kirjailija on lähtenyt luomaan teosta muulla kuin äidinkielellään, tekee tekstistä raikkaan. Salmela on osannut hämmästyttävän taitavasti käyttää vieraan kielen arvaamatonta maastoa edukseen."
Heidi Heinonen, Kaleva 18.11.2010

"Salmela nauraa naiiville nuoruudelle ja sen korkealentoisille ajatuksille ihastuttavan itseironisesti. (--) Elämä on sekoitus kaikkia tyylilajeja farssisat fantasiaan ja tilannekomiikasta tragiikkaan. On jännittävää nähdä, mihin suuntaan Alexandra Salmelan kirjailijantaival jatkuu. Sehän jatkuu, aivan varmasti."
Raija Hakala, Pohjolan Sanomat 24.11.2010

"Alexandra Salmela taitaa keskieurooppalaisen sarkasmin."
Sanna Nikula / STT 5.11.2010

"Alexandra Salmelan tekstin tekee niin kiehtovaksi se, että hän osaa hyödyntää kliseitä oivaltavasti liioitellen ja yhdistellen erilaisia tekstejä hurmaavasti - veijaritarinasta kansankuvaukseen."
Jouko Grönholm / Turun Sanomat 3.11.2010

"Alexandra Salmela kirjoittaa loistavan teoksen (--) Salmela näyttää tuntevan takahikiänsä. Ostoksilla käynti kaupungin marketeissa perheen kanssa on seikkailu, varsinkin kun isällä ja äidillä on periaatteensa ja lapsilla toiveensa."
Ritva Kolehmainen, Jyty 11/2010

"Esikoisromaaniksi 27 on hämmästyttävän vahva, kiehtova ja eheä teos, jossa kirjailija leikittelee tekniikoilla ja hahmoilla, mutta ottaa ne naurettavimmillaankin silti vakavasti. Sen ahmii hetkessä loppuun jääden ihastelemaan Salmelan kykyä katsoa suomalaisuuden stereotypioita kekseliäästi niin sisältä kuin ulkoa."
J. Tuomas Harviainen, Turun ylioppilaslehti 14/2010