Metsästäjän sydän
  • Kirjastoluokka 84.2
  • Sidottu, suojapaperi
  • 140x212 mm
  • 476 sivua
  • Graafinen suunnittelu Nina Leino
  • ISBN 978-951-851-267-0

Metsästäjän sydän

Ilmestynyt 8.8.2010

OSTAprinted book

Väkevä tarina siitä mitä yksittäinen ihminen voi tehdä maansa hyväksi ja minkä hinnan hän lopulta joutuu maksamaan

Elokuussa 1918 kenraali Carl Gustaf Mannerheim ja kamariherra Hjalmar Linder lähtivät yhdessä metsälle Norjaan. Heidät oli käytännöllisesti katsoen karkotettu Suomesta vapaussodan jälkeen.

Miesten isät olivat olleet ystäviä, toinen ylin suomalainen virkamies Venäjän tsaarin hallinnossa, toinen radikaali suomenmielinen. Pojista tuli ystäviä Pietarin saleissa ja salongeissa, kun Gustaf palveli keisarinnan chevalieerina ja Hjalmar Suomen asiain komiteassa.

Lähipiiriin kuuluivat niin everstinna Aurora Karamzin kuin eturivin taiteilijat Albert Edelfelt, Axel Gallén ja Louis Sparre. Gustaf nai venäläisen Anastasia Arapovan ja hyvän varallisuuden, Hjalmar Gustafin varattoman Sophie-sisaren.

Gustaf jatkoi taistelua itsenäisen Suomen puolesta Lontoossa ja Pariisissa. Hjalmar Linder, Mustion ja Kytäjän kartanoiden sekä Högforsin ja Lohjan sellutehtaan omistaja, häädettiin Suomesta. Se ei estänyt häntä ryhtymästä suurisuuntaisiin hankkeisiin Ruotsissa ja Algeriassa.

Metsästäjän sydämen tarina alkaa syksystä 1877, kun Albert Edelfelt esittelee maalauksensa Kuningatar Blanka ja Aurora Karamzin ostaa sen testamentattavaksi Hjalmarille. Tarina päättyy 1921, kun Gustaf ennustuksen mukaan on potkaistu jälleen ulos Suomesta ja Hjalmar pidätetty Marseillessa.

Siihen väliin mahtuu Euroopan laajuinen sota ja aikakausien murros.

"Matkustaminen meren yli oli elokuussa 1918 paitsi vaarallista, myös miltei mahdotonta. Mutta Suomeen kamariherra ja patruuna Hjalmar Linderillä ja kenraali Gustaf Mannerheimilla ei juuri nyt ollut mitään asiaa. Heidät oli toivotettu sieltä suorin sanoin helvettiin.

He olivat oikeastaan maanpakolaisia. Mannerheimia ei sentään ollut uhattu tappaa, mutta ei se kauaksi jäänyt, sekään. Hjalmar oli saanut useitakin uhkauksia.

He olivat järjestäneet yhteisen sodan ja voittaneet sen. Toinen oli pannut peliin varansa, toinen henkensä. Kahdessa viikossa voittoisan sodan hedelmät oli repäisty heidän käsistään. Siinä he istuivat, Tukholman Grand Hotellin aurinkosella terassilla, ja miettivät, mihin tässä maailmassa juuri nyt saattoi matkustaa, jos halusi metsälle. Sitä he kaipasivat, raikasta ilmaa, reipasta liikuntaa, saaliin väijytystä ja onnistumisen huikaisevaa hetkeä, kun laukaus on kajahtanut ja luoti osunut juuri siihen, mihin oli tarkoitus, ja voiton merkiksi saatettiin irroittaa komeat sarvet. "

SULJE

”Onnittelen Sinua ja lukijoita uuden romaanisi johdosta. Se on hyvä. Se valtaa ja täyttää lukijan mielen. Se on teos, joka täytyy lukea kokonaan läpi kerralla."
Veijo Meri, kirjailija

"Metsästäjän sydän kertoo vahvasti vetävän tarinan kahdesta erikoislaatuisesta miehestä historian mullistuksissa, ylellisyyden keskellä ja yksinäisinä." Lue lisää...
Vesa Karonen / Helsingin Sanomat 29.8.

"Orasen uusin romaani nousee kelpo plaaniin. Ei pelkästään tarina tai verrattoman kiinnostavat henkilöhahmot, vaan myös Orasen ilmaisu ja romaanin emotionaalinen taso jalostuvat ylemmän laatuluokan proosaksi."
Tommi Aitio / Kauppalehti 19.8.

"Metsästäjän sydän on perusteellisiin tutkimuksiin perustuva elämänkerta (...). Kerronnaltaan kirja on kuitenkin historiallinen romaani, jonka fokuksessa on näiden kosmopoliittien sankarien [Hjalmar Linder ja Gustaf Mannerheim] kimurantti tunne- ja rakkauselämä."
Marko Eerola / Talouselämä 29/2010

"Raija Oranen on tehnyt sen taas. Kirjoittanut pätkän suomalaista taloushistoriaa, antanut sille eloisan fiktion siivet niin että kyynisemmänkin on luovutettava."
Marja Krons / Turun Sanomat 31.8.2010

"Orasen epookkikerronta tekee myönteisen vaikutuksen. Romaanin pää- ja sivujuonet eivät karkaa toisiinsa nähden kovin kauas vaan täydentävät toisiaan tyylikkäästi ja hallitusti. Romanttinen ja viihteellinen Metsästäjän sydän on kirjoitettu täydellä sydämellä, rakkautta unohtamatta."
Jari O. Hiltunen / Satakunnan Kansa 21.10.2010

"Romaanissa Oranen sukeltaa sujuvasti miesten nahkoihin ja kuvaa hienosti elämää keisariajan Pietarissa ja itsenäisyyskamppailua käyvässä Suomessa."
Eeva Nikkilä-Kiipula / STT 27.8.2010

"Raija Oranen on löytänyt uusimman romaaninsa aiheeksi kiintoisan henkilön. Ei liene monella suomalaisella ollut niin monivaiheista elämää kuin kamariherra ja ruukinpatruuna Hjalmar Linderillä, Mustion linnan isännällä."
Anja Salminen / Uutispäivä Demari 2.9.2010

"Raija Oranen jäljitti kahden mahtimiehen yhteyden"
Elina Laiho / Helsingin Uutiset 25.8.2010

"Metsästäjän sydän on fiktiivinen teos, mutta samalla se on kelpo kertaus Suomen poliittisista, taloudellista ja sotilaallisista syntyvaiheista viihdyttävässä paketissa."

Kirsi Hietanen / Salon Seudun Sanomat 2.9.2010

"Metsästäjän sydän on mielenkiintoisesti ja sujuvasti kirjoitettua historiaa."
Tuomo Saarikko / Aamuposti 4.9.2010

"Todella mielenkiintoisia herroja (...) Raija Orasen romaani kertoo Mustion linnan ihmisten tarinaa."
Veli-Matti Henttonen / Salon Seudun Sanomat 19.8.2010

"Raija Oranen on saanut tarinan elämänmakuiseksi."
Oiva Björkbacka / Satakunnan Työ 11.11.2010

MUUTA TUOTANTOA