Nenäpäivä
  • Kirjastoluokka 84.2
  • Sidottu, suojapaperi
  • 130 x 197 mm
  • 330 sivua
  • Kansi: Johannes Nieminen
  • ISBN 978-951-851-327-1

Nenäpäivä

Ilmestynyt 10.9.2010

OSTAprinted book

"Nenäpäivän huumori haastaa perusnegatiivisuuden ja kääntää mustan valoisaksi. Keski-ikäinen täti-ihminenkin taipuu hyväksymään, että nykynuoriso voi olla hyvätapaista. Valitsen Irman, joka toivoo, että oltaisiin vaan yhdessä ja mukavia toisillemme. Nenäpäivän lukemisen jälkeen, se tuntui oudosti mahdolliselta."
Minna Joenniemi, Finlandia-diktaattori 2010

Mikko Rimmisen kolmas romaani Nenäpäivä kertoo Hakaniemessä yksin asuvasta, ihmisrakkaasta Irmasta.

Paljon emme tiedä, mutta jollain tavalla Irman elämä on liikahtanut sijoiltaan. Ihmisseuran kaipuussaan hän ajautuu soittelemaan ovikelloja sekä omassa naapurustossaan että Keravalla, jonne hän sattumalta päätyy.

Koska ihmisten ovikelloja ei voi soitella ilman syytä, keksii Irma peitetarinaksi olevansa Talous
tutkimuksen kyselytutkija. Ikävä kyllä kysymykset ovat jokseenkin hämäriä ja tutkimusmenetelmät outoja ja selitykset hatarahkoja.

Viikkojen galluptöiden jälkeen alkavat jotkut keravalaiset epäillä Irman ammatillista aitoutta ja soittavat poliisille. Irma hätääntyy. Mitä ihmiset ajattelevat? Hän on sitä paitsi ehtinyt jo kovasti kiintyä haastateltaviinsa.

Irman on pakko palata paikalle, mutta kiinni jäämisen pelko alkaa käydä hetki hetkeltä aiheellisemmaksi.

Mikko Rimminen on kirjoittanut uskomattoman hellän, jysäyttävän surumielisen ja tolkuttoman hauskan kertomuksen ihmisrakkaudesta. Ihminen on lämpöhakuinen ohjus. Niin on Irmakin. Hän tarttuu toimeen, toimi vain on väärä.

Koskaan ei ole suomalaisessa kirjallisuudessa kuvattu naista näin verbaalisena olentona ja haikean hellästi. Mikko Rimmisellä on nerollinen kyky saada lukija rakastamaan maailmaa kaikkinensa.

Nenäpäivä voitti vuoden parhaalle romaanille myönnettävän Finlandia-palkinnon 2010.

"Kakistelin tovin kurkkuani ja onnistuin sanomaan Päivää.

– Niin tosiaan päivää, se sanoi ja jatkoi: – Unohtui tosiaan. Päivää. Niin. Mitä asiaa?

– Niin olen talous, onnistuin sanomaan jotenkin lapsellisen pontevasti, mutta sitten meni yhtäkkiä jokin luu kurkkuun. Sanat vain loppuivat, päässä häilyi kyllä jotain, mutta kaikki vähä ja vähäjärkinen mitä yritti lähettää suun suunnalle, juuttui jonnekin matkan varrelle kuin rytöytyneelle polulle tai kalkkeutuneisiin suoniin.

– Vai niin, Jättiläis-Karkku sanoi ja jäsenteli keskelle kauheaa päätään valtavan hymyn. Sillä oli tehdastekoisen näköiset tasaiset ja vitivalkeat hampaat.

– Aikamoinen vastuu yhdelle ihmiselle, se sitten jatkoi ja hymyili lisää ja näytti vähän itsetyytyväiseltä ja yllättäen jollakin tapaa poikamaiselta, siltä että se tajusi yhtäkkiä päässeensä leikkimään jotakin nasevaa elokuvakohtausta.

– Tutkija, onnistuin sitten puolestani ähkäisemään. Kengän sisällä varpaat löivät hermostunutta hurraa-aaltoa vasemmalta oikealle ja takaisin. – Taloustutkija, jatkoin. – Talous tuota siis tutkimuksesta, siis tutkija, kyselijä, siis. Eli että haluaisin. Hetken aikaa. Aikaanne. Taloustutkimus.

Viimeisen sanan miltei huusin."

SULJE

"Mikko Rimmisen kolmas romaani on suurenmoinen yksinäisen naisen selviytymistarina. (...) Rimmisen proosan tunnusmerkki on jäljittelemätön tyyli ja sen karnevalisoivaa hauskaa kasaavat kohtaukset."
Mervi Kantokorpi, Helsingin Sanomat 2.10.2010

"Rimmisen ihana Irma (...) Nenäpäivä notkuu ihanaa, lempeää huumoria, kun lähes lakkaamatta jonkinlaisessa pikku paniikissa pörräävä Irma vatkaa tunteistaan: hänellä on loistava kyky katsella itseään ulkoapäin, toisten silmin. (...) Lukijan vatsassa hyrisee hellästi, ja kirja on luettava nopeasti loppuun."
Seija Forsström, Itä-Savo 22.11.2010

"Kielikylpylä aikuisille. (...) Lukija saa tottua siihen että kyseessä on oma kielimaailma, kenties sen luoma erillinen kosmoskin, ja näillä mennään. Tämä luomismagiikka vaatii ehdotonta rytmitajua. Toinen ehto on paradoksaalisesti tiivis yhteys arkipuheeseen. Rimminen on nykyhetken ehkä paras tekstikoodaaja."
Juhani Ruotsalo / Uutispäivä Demari 19.10.2010

"Rimminen on onnistunut jälleen kerran kirjoittamaan komean romaanin hellyttävän surkuhupaisista ihmisistä."
Sanna Nikula / STT

"Harvoin tulee lukeneeksi romaania niin hengästyneesti kuin Rimmisen tuoreinta. (...) Irman hätäännyksen kuvauksessa Rimmisen teksti lähtee suorastaan lentoon; virkkeet pitenevät ja kerronta vauhdittuu. (...) Rimminen tekee ehjän kokonaisuuden ihmisen ja ympäristön havainnoijana, jolle tärkeää on myös kaikki se, mikä ei päälle päin näy."
Outi Lindqvist / Forssan Lehti 10.10.2010

"Yhteiskuntapuheen paikka avautuu otsikoinnissa. Kaukaa kohteensa hakeva avustustyö saa vastinparikseen korkeintaan Keravalle empatiakykynsä kuljettavan Irman, joka ilahduttaa kanssaihmisiään ilman säätiömalleja. Ei asetelma Rimmisen käsissä tietenkään hurskahteluksi hulahda. Sanaa ja lausetta väännetään, kerronta kulkee. Kuitenkin loppunäytöksen ideaalinkaunis katarsis kouraisee koskettavasti."
Raisa Mattila / Parnasso 5/2010

"Nenäpäivä on lohdullinen kertomus käsistä lähtevästä lähimmäisenrakkaudesta. (...) Rimminen yhdistää hienosti vahvan kuvallisuuden puhekielimäiseen virtaan."
Jussi Kaskinen / Etelä-Saimaa 20.10.

"Nenäpäivän Irma on tyhjäntoimittajana tasaveroinen vastus Rimmisen sanataiteelle. Päähenkilön ja kielen yhteispeli toimii upeasti. (...) Rimmisen humanismi on niin suurta, ettei hän rakenna tarinaansa edes kunnon konfliktia. Irman epäileminen valekyselijäksi on juonena laiha, mutta tälle kirjailijalle aivan riittävä. Jopa ylenpalttinen."
Juhani Karila / Aamulehti 21.10.2010

"Rytmikkäitä, ryöppyäviä lauseita on hauska lukea - kerralla koko kirja. Ja viimetalvisen huurrekuorrutetun luonnon kuvaus jää historiaan."
Ritva Kolehmainen / Jyty 10/2010

"Mikko Rimmisen Nenäpäivä elää pienten ihmisten arkea tosissaan ja huumorilla (...) kirjailja päihittää hupaisien ja karseiden havaintojensa monipuolisuudessa ja osumatarkkuudessa mennen tullen kaikki ns. validit tutkimukset."
Rija Hakala / Pohjolan Sanomat 24.10.

"Tämän vuoden kirjavirrassa Mikko Rimmisen Nenäpäivä on melkoisen ainutlaatuinen ilmiö. Sen vaikutus on laaja-alainen: se öljyää aivojen ja kielen ruostuneet rattaat, puhdistaa tukkeutuneet kyynelkanavat ja voimisteluttaa naurulihaksia. Ja ennen kaikkea se antaa hierontaa vajaatoimiselle sydämelle. (...) Jos kyynisyys uhkaa iskeä tai maailma alkaa tuntua kylmältä tai liian loogiselta paikalta, kannattaa lukea tämä kirja!""
Hannele Puhtimäki, Ilkka 6.11.2010

"Kuivakkaan realistisuuden ja 'uskottavuuden' sijaan Rimminen luottaa yllättävään ja paikoin taiteellisuuden ehdoilla etenevään kerrontaan. Kielellisillä keinoilla leikittelevä tyyli ei ole lainkaan keinotekoinen. Uudissanat ovat lähes poikkeuksetta osuvia ja tarkkoja."
Rauli Karjalainen, Jyväskylän ylioppilaslehti 13/2010

4/5 tähteä. "Irman eksyksissäolo on riipaisevaa ja riemukasta luettavaa."
Anne Helttunen, Me Naiset 4.11.2010

"Mikko Rimmisen romaanit näyttävät, millainen määrä kielemme sanastoa odottelee käyttäjiään keskimääräiskirjoituksen sanavaraston tuolla puolen. Ymmärtämisen vaikeutta Nenäpäivän omaperäiset ilmaisut eivät tuota. (...) Ajasta ja yksinäisyyden voittamisesta kertova Nenäpäivä on hauska ja osuva romaani."
Kaisa Neimala, Suomen Kuvalehti 46/2010