Suuri Kaalihuijaus -Kirjoituksia yhteiskunnallisesta tietämättömyydestä
  • Kirjastoluokka 30
  • Sidottu, yliveto
  • 130 x 207 mm
  • 256 sivua
  • Kansi: Satu Karppinen
  • ISBN 978-951-851-315-8

Suuri Kaalihuijaus -Kirjoituksia yhteiskunnallisesta tietämättömyydestä

Ilmestynyt 30.9.2010

OSTAprinted book

Suomalaisen järjettömyyden aikakausi?

Vuoden 2008 Suomessa vain 17 prosenttia kansalaisista tiesi kotikuntansa veroäyrin. Huikeat 38 prosenttia osasi nimetä hallituspuolueet oikein. Silti hallitusta haukutaan ja veroista maristaan – mutta millä lihaksilla?

Miksi poliitikot, jotka väittävät yöunten menneen, koska politiikka ei enää kiinnosta ihmisiä entiseen tapaan, eivät vie sitä suuntaan, jossa se tutkimusten mukaan alkaisi taas kiinnostaa?

Voiko yhteiskunnallisten asioiden hoidossa olla järjen hiventäkään, jos ihmiset uskovat, muistavat ja levittävät edelleen melkein mitä tahansa, mikä kuulostaa omia ennakkoluuloja hivelevältä hyvältä jutulta?
   Miksi ”asiantuntija” on muuttunut nykymaailmassa arvonimestä kirosanaksi – pitäisihän sen tarkoittaa jotakuta, joka tuntee puheena olevat asiat? Onko syynä se, että asiantuntijoina esiintyy usein ihmisiä, jotka eivät niitä tunne?

Suuri kaalihuijaus on kirja yhteiskunnallisesta tietämättömyydestä ja sen kauaskantoisista seurauksista niin Suomessa kuin maailmallakin. Se on runsain tapausesimerkein kuvitettu, opastettu tutkimusmatka poliittisen järjettömyyden monimuotoiseen viidakkoon. Lyömäaseeksi kirja ei taivu, koska siinä joutuvat yhtä noloon valoon kaikki: vasemmisto ja oikeisto, nuoret ja vanhat, rikkaat ja köyhät, poliitikot ja heidän vihaajansa.

" Yhdysvalloissa kansan yhteiskunnallista tietämystä punnitseva ja sen poikkeuksetta kevyeksi havaitseva kirjallisuus on kokonainen pieni teollisuudenhaaransa. Varsinkin George W. Bushin piinallinen presidenttikausi, joka tuntui monista poliittisen järjenkäytön ystävistä olevan alusta loppuun kuin pahaa unta, on äskettäin innoittanut monia kirjoittajia. Kirjojen otsikot puhukoot puolestaan: Hyökkäys järkeä vastaan. Amerikkalaisen järjettömyyden aikakausi. Tietämättömyyden ja autuuden riemuvoitto. Harhojen imperiumi. Idioottimainen Amerikka. Kuinka typeriä me oikein olemme?

Täällä Suomessa sen sijaan Bushin ihailijoita oli kansasta vain muutama hassu prosentti. Säälin-
sekainen hihittely tyhmille jenkeille, jotka eivät erota kissaa koirasta, on laajalle levinnyttä kansanhuvia. Mutta entä jos yhteiskunnallisen todellisuudentajun puute onkin yleismaailmallinen ilmiö, joka on vain saanut Yhdysvalloissa räikeimmät ja näyttävimmät ilmenemismuotonsa?

Suomalaisen järjettömyyden aikakausi? Idioottimainen Suomi? Tämän kirjani tarkastelutapa on usein hyvinkin kansainvälinen, mutta se on silti merkittävästi juuri yritystä selvittää, missä määrin sen oma otsikko olisi voinut olla jotain tällaista."

SULJE

"Asiantuntijuuden ylistys (--) Uschanov on anekdootteineen riemastuttavan hauska."
Marko Hamilo, Tiede 11/2010

"Teosta voikin pitää hauskana ja ajatuksia herättävänä kaikille niille, jotka kuvittelevat tietävänsä yhteiskunnallisista asioista jotakin."
Jari Sihvola, Uutispäivä Demari 15.11.2010

"Tommi Uschanov tekee sen taas, haastaa suomalaisen poliittisen keskustelun merkittävällä puheenvuorollaan."
Markku Kivinen, Yliopisto 3/2011