Etsijä ja hänen neljätoista elämäänsä
  • Luokitus 84.2
  • Sidottu, suojapaperi
  • 130 × 190 MM
  • 240 SIVUA
  • Kansi ja kuvitus: Anssi Kokkonen
  • ISBN 978-951-851-292-2

Etsijä ja hänen neljätoista elämäänsä

Ilmestynyt 17.1.2011

OSTAprinted book

Raju kuvaus maailmasta, joka on samaan aikaan täysin vieras ja pelottavan tuttu.

Etsijä asuu kuolleessa kaupungissa eikä nuku koskaan, sillä hän menehtyy joka päivä väkivaltaisesti ja herää aamulla uutena ihmisenä, vailla menneisyyttä ja muistikuvia.

Hän herää toimistostaan, kuten kuka tahansa toimistotyöntekijä, ja ryhtyy päivän töihin. Hänen toimistoonsa tulee toisinaan asiakkaita, jotka pyytävät apua. Avun tarpeet tuntuvat olevan kuolleiden kaupungissa kovin erilaisia, epäilyttäviäkin.

Etsijä tapaa viehättävän suuren naisen, matkaa silmänsä sulkemalla sisäiseen kellariin, tukkii kohtalokkaan vuodon, joutuu vallankumouksen pyörteisiin, kohtaa noidan sekä tämän ahdistelemia lapsia ja erään klovnin, jolla vitsit eivät ole vähissä. Etsijä joutuu myös kohtaamaan kuolleiden kaupungin taivaassa asuvia hallintopäälliköitä, enkeleitä, talousjohtajia ja budjettien kymmenpäisiä laskijoita.

Tarina tarinalta kuolleiden kaupunki saa yhä enemmän värejä ja Etsijän elämä alkaa saada tarkempaa merkitystä. Tosin kuolleiden kaupungissa elämän tarkoitus on hieman kyseenalainen juttu.

Jouko Sirolan romaani Etsijä ja hänen neljätoista elämäänsä on raju kuvaus maailmasta, joka on samaan aikaan vieras ja pelottavan tuttu. Se on surrealistinen ja absurdi yhteiskunnallinen kokoelma tarinoita. Se hirvittää ja naurattaa, ei jätä rauhaan.

Hän riisui veren tahrimat vaatteensa, napitti ylleen valkoisen paidan, sulloi sen helman housuihin ja kiristi vyön kiinni. Hän löysi puhtaat sukat, ja kun hän oli saanut toisen niistä jalkaansa, veri vetäytyi hänen altaan, ja hän laski jalan tahrattomalle, kiiltävälle laminaatille.

Hän tuoksui lämpimältä ja puhtaalta kuin vastasyntynyt, mutta näytti kalpealta istahtaessaan tuolille. Pöydän takana väri vähin erin palasi hänen kasvoilleen ja hänen silmiinsä syttyi valo. Hänen päänsä kohosi, hän asetti ristityt kätensä leukansa alle ja tuki kyynärpäät pöytään kunnes avasi laatikon ja poimi sen pohjalta paperiveitsen. Hän napsautti veitsen auki ja sulki sen ja pudotti sen takaisin laatikkoon. Hän raaputti pöytää kynnellään ja odotti. Enempää ei tarvittu: tapahtumat etenivät

SULJE

"Teos käynnistyy kiehtovasti. Sirola kuljettaa lukijan vaivattomasti keskelle unenomaista maailmaa, jossa mahdollinen ja mahdoton sulautuvat toisiinsa. Absurdi teksti leikkii vinkeillä mielikuvilla ja yllättävillä vertauksilla. Väliin ylletään karheansuolaiseen huumoriin saakka."
Toni Jerrman, Helsingin Sanomat 20.2.2011

"Romaani on moraliteetti ajasta. Yhteiskunnan rapautuminen on tapahtunut, kuollut on yleissana. Vastuu on jokaisen. Etsittekö jotain erityistä vai tulitteko vain katsomaan, kysyy myyjä etsijältä."
Matti Saurama, Parnasso 2/2011

"Jouko Sirolan kirja on filosofinen, syvällinen, persoonallinen, absurdi ja surrealistinen. Kuin uni tai harha, jonka voi ymmärtää monella tavalla."

Tiina Ellilä / Aamulehti 17.2.2011

"Teos on sekä omaperäinen että mieleenpainuva, ja siinä riittää pureksittavaa. Pintatasolla kyse on tieteisfantasiasta, mutta Sirola on niitä kirjailijoita, jotka suosivat allegorisuutta. Leena Krohn käynee jonkinlaisesta vertailukohdasta, vaikka eroa onkin niin sävyissä kuin teemoissakin. (...) Sirolan romaani ei ole niitä, joiden mukaan heittäydytään ja joita ahmitaan. Sen sijaan sitä lukee rivi riviltä valppaana, merkityksiä ja rinnastuksia miettien. Teoksen syvätaso hahmottuu hitaasti kirjan edetessä. (...) Akateemisen kirjallisuusanalyysin työkalut on keksitty juuri tällaisia teoksia varten."
Niko Peltonen, Tähtivaeltaja 1/2011

"Jouko Sirolan teos 'Etsijä ja hänen neljätoista elämäänsä' hämmentää lukijansa ensisivuilla. (...) Suomalainen yhteiskuntakriittinen teos on tervetullut tuulahdus kirjavalikoimaan. Uusi tapa käsitellä elämämme kipukohtia lyhyiden tarinoiden ja abstraktin kerronnan kanssa jättää myös lukijan ajatuksille tilaa kehittyä ja hahmottua."
Tiia Turunen, Ruotuväki 5/2011

"Etsijä ja hänen neljätoista elämäänsä pystyttää Sirolan tummanpuhuvan eksistentialistisen esikoisromaanin tapaan mytologioiden, uskonnollisten ja poliittisten katsomuksen maailmannäyttämön. Uutuusromaanin räime, räiske ja äkkiväärät käänteet ovat silkkaa lyhytprosaisti-Sirolaa. (...) Vastaavaa villiä agit proppia ja astraalitason anarkismia ei perussuomalaistuvan Suomen kirjallisuudessa juuri tapaa."

Jani Saxell, Uusimaa 15.3.2011

"Jouko Sirola on kirjoittanut runollisen allegorian tämän päivän maailmasta, jossa talouden ja yhteiskunnan reunaehdot sekä yleinen ihmisarvosta piittaamattomuus ovat puristaneet aidon ihmisen kuilun reunalle ja sen yli."
Seppo K. Niiranen, KirjaIn 1/2011

"Kirja ei sovi heikkohermoisille ja mielikuvituksettomille, sillä sen musta huumori hirvittää hauskalla tavalla ja naurattaa munaskuita myöten eikä jätä lukijaansa rauhaan ennen kuin on lukenut koko kirjan."
Harald Birger Olausen, Viikko-Eteenpäin 31.3.2011

"Kirja on alleviivattu huutomerkki! Se on seisauttava puheenvuoro ihmisyyden ja luonnon puolesta."

Annastiina Salonen, Hämeenkyrön Sanomat 9.6.2011

"Saa nauramaan, itkemään ja voimaan pahoin. Kyseessä voi hyvinkin olla vuoden väkivaltaisin kotimainen kirja."
Saija Räsänen / Karjalainen 11.2.2011