Kausiruokaa - Herkuttelijoille ja ilmaston ystäville
  • Luokitus 68.2
  • Sidottu , yliveto
  • 195 × 225 mm
  • 256 sivua
  • Nelivärikuvat: Maria Miklas
  • Graafinen suunnittelu: dog design
  • ISBN 978-951-851-347-9

Tuuli KaskinenOuti KuittinenSaija-Riitta SadeojaAnna Talasniemi

Kausiruokaa - Herkuttelijoille ja ilmaston ystäville

Ilmestynyt 20.4.2011

OSTAprinted book

Suomalaiset pitävät hyvästä ruoasta, jonka valmistaminen on mukavaa. Toisaalta suomalaiset ovat viime vuosina gallup-tutkimuksissa nimenneet ilmastonmuutoksen yhdeksi suurimmista huolenaiheistaan. Näistä syistä syntyi tämä kirja. Kirjan perusta on kausiruoassa. Kun syömme sitä, mitä meille juuri nyt on tarjolla – Suomesta tai maailmalta – saamme parasta ruokaa pienimmällä ilmastorasituksella. Ilmastoystävällinen kausiruoka on tuoretta, monipuolista ja terveellistä.

Mutta ennen kaikkea se on herkullista ja inspiroi alati uusiin kulinaarisiin oivalluksiin. Kirjan ohjeilla syntyy esimerkiksi fenkoli-quinotto, myski-kurpitsa- kanelikeitto, särkisardiinit, mustaherukkatorttu ja raparperi-mojito.

Upeasti kuvitettu Kausiruokaa tarjoaa noin 80 houkuttelevaa reseptiä vuodenkierron mukaan ryhmiteltyinä. Lisäksi mukana on kattavaa yleistietoa raaka-aineista ja ilmastonmuutoksesta sekä selkeitä ohjeita kestävään keittiöön. Yhteistyössä MTT:n kanssa kirjaan on laadittu havainnolliset laskelmat raaka-aineiden ja annosten hiilijalanjäljistä, joiden perusteella on helppo arvioida omien ruokatottumusten ilmastovaikutuksia. Täältä tullaan, talven hampurilaiskestit, kevään kalat ja villivihannekset, kesän kaupunkisato ja syksyn sieni- ja riistaherkut!

Erfurtin Helmi, Jutkula, Kainuun
Musta, Politiikkaperuna, Hätäläinen
tai Uppostaatti. Maatiaisperunalajikkeiden
nimissä ei ole mielikuvituksessa säästelty.
Maailman geenipankeissa säilytetään yli
40 000 perunalajiketta
ja Suomessa viljellään
kauppalajikkeina yli neljääkymmentä. Kotimaista
perunaa löytyy tuottajien varastoista
läpi vuoden.
Peruna on ilmastosankari. Vain kraanaveden
aiheuttamat ilmastoa kuormittavat
päästöt kiloa kohden ovat pienemmät kuin
perunanviljelyn ja kuljetuksen tuottamat 0,4
kg CO₂e/kg. Kevyellä ilmastokuormallaan peruna
peittoaa sen kanssa lautasella kilpailevat
pastan ja riisin.
Kilogrammakohtaiset päästöt eivät kuitenkaan
kerro kaikkea. Riisiä ja pastaa syödään
aterialla tavallisesti vähemmän kuin perunaa.
Lisäksi riisi on usein osa sellaisia aterioita,
joiden aiheuttama kuormitus muuten on pieni.
Vaikka esimerkiksi intialaiset syövät henkeä
kohti yli 70 kiloa riisiä vuodessa, intialaisen
ruokavalion synnyttämä kokonaiskuormitus
ei ole kovin korkea, koska lihaa ja maitotaloustuotteita
käytetään niukasti. Massaman currya
ja riisiä sisältävä ateria on ilmastoystävällisempi
kuin peruna ja stroganoff-kastike.

SULJE