Rintasyöpävuosi
  • Luokitus 59.57
  • nidottu , liepeellinen
  • 140 × 210 mm
  • 256 sivua
  • Graafinen suunnittelu Marja-Leena Muukka
  • ISBN 978-951-851-338-7

Rintasyöpävuosi

Ilmestynyt 22.3.2011

OSTAprinted book

Täytyy ottaa koepala. Lääkärin sanat sysäävät Marja Aarnipuron matkalle, jolle kukaan ei koskaan suunnittele lähtevänsä. Alkaa vuosi rintasyöpäpotilaana. Karkeaneulanäyte, syöpädiagnoosi. Itkukohtaus syöpähoitajan vastaanotolla. Koko rinnan poisto, etäpesäkkeitä kainalon imusolmukkeissa. Solunsalpaajia, syöpäkipuja, kuvotusta. Hiukset lähtevät. Pelkoa, vainoharhaa, masennustakin.

Mutta myös: pihakeinun maalaamista varsinaissuomalaisella maatilalla, aamulenkkejä Osku-koiran kanssa, piikkimattokokeilu töölöläisessä joogakoulussa. Omat 50-vuotisjuhlat, vuosipäivä miehen kanssa. Valkoiset, pitsiset proteesirintaliivit. Päätoimittajatietokirjallisuus pestin päättyminen ja uusi työ toimituspäällikkönä. Ystävyyttä, lohinigirejä ja Macaronleivoksia.

Tällaiset puitteet on niillä kokemuksilla ja tapahtumilla, jotka alkavat sairaala Mehiläisen röntgenosaston tutkimuslavitsalta elokuussa 2009 ja päättyvät ensimmäiseen vuositarkastukseen vuotta myöhemmin. Rintasyöpävuosi on potilaan kirjoittama tietokirja ja kokonaisesitys rintasyöpään sairastumisesta ja siitä parantumisesta. Rintasyöpädiagnoosin saa 4 000 suomalaisnaista vuosittain. Marja Aarnipuro osoittaa teoksellaan, että vaikka sairastuisi rintasyöpään, iso osa elämästä jatkuu niin kuin ennenkin.

Yhtenä päivänä teen päätöksen: nyt minä alan
valmistautumaan syöpädiagnoosiin, leikkaukseen
ja hoitoihin. Hyviin uutisiinhan ei tarvitse
valmistautua.
Työpäivien jälkeen minut valtaa sanoinkuvaamaton
väsymys. Välillä pelkään, etten selviydy
parinkymmenen minuutin ajomatkastani, vaan
joudun pysäyttämään auton ja soittamaan Kaitsulle
pyytääkseni häntä hakemaan minut. Onnistun
kuitenkin pääsemään kotiin joka päivä ja toisinaan
käymään kaupassakin.

SULJE

"Kirja on kuin päiväkirja, jossa omakohtainen teksti ja tietopaketit vuorottelevat luontevasti. (--) Parasta tässä kirjassa on rehellisyys ja suorapuheisuus yhdistettynä ajanmukaiseen tietoon rintasyövästä."
Jaana-Mirjam Mustavuori, Helsingin Sanomat 30.5.2011 

"Kirja on tarpeen kaikille sairastuneille ja heidän läheisilleen. Hienointa on avoimuus, jolla kirjoittaja ottaa lukijan matkalle mukaan. (--) Surullisessta aiheesta huolimatta kirjassa on alusta loppuun toivon henki ja se palkitsee opettamalla paljon uutta."
Pirjo Wesaniemi, Askel 7-8/2011

"Rintasyöpävuosi on onnistunut kuvaus rajusta elämänvaiheesta kipuineen ja pelkoineen. samalla se sisältää tietoa sairaudesta faktalaatikoineen."
Marjo Kytöharju, Kirkko&Kaupunki 17/2011

"Kirja antaa lohtua, apua ja tietoa. Se myös muistuttaa, mikä on olennaista: kirjan puolivälissä minä pirautin raikkailleni ihan vain kertaoakseni, että he ovat tärkeitä."
KL / Voi Hyvin 4/2011

"[Rintasyöpävuosi] on myös mainio kuvaus sairastumisesta ja paranemisesta. Aarnipuron kokemukset antavat uskoa ja toivoa paremmasta ja jatkuuhan se elämä kuitenkin, kaikesta huolimatta."
Sinikka Klaus, Länsi-Uusimaa 5.4.2011

"Syöpävuosi-kirja on hienoi ja koskettava lukukokemus, joka antaa paljon ajattelemisen aiheita."
Auli Haapala, Rantapohja 15.3.2011