Urho Kekkonen Strasse
  • Luokitus 84.2
  • Sidottu , yli veto
  • 130 × 190 mm
  • 192 sivua
  • Kansi: Ville Tiihonen
  • ISBN 978-951-851-373-8

Urho Kekkonen Strasse

Ilmestynyt 7.3.2011

OSTAprinted book

Keskioluen vapauttamisesta huhutaan, putkiradiossa kohisee Moskovan maa-asema. Tekojärven pinta nousee ja vaaran laelle mittaillaan paikkaa Joulumaalle.

Urho Kekkonen Straße on nippu erillisiä tarinoita Lapista ja vähän muualtakin. Yhdessä ne rakentavat maailman, joka on samaan aikaan tuttu ja oudon äkkiväärä. Tarinoista kasvaa otos rakastettavan sekalaisista Lapin ihmisistä, jotka rimpuilevat olosuhteissaan sen minkä pystyvät, unelmoivat jostain kaukaisesta ja nauttivat elämän mehuista viimeiseen pisaraan asti.

Olavi lausuu Shakespearea, Kaarin-Anne listoja. Sylvi ja Saveli suunnittelevat hirmutekoa ja kunnaninsinööri Siponen pelkää salaisen naisarmeijan turvallisuuden puolesta. Heidän ja monen muun kautta 1960- ja 70-luvun Suomi avautuu lukijan eteen kuin vinksahtanut kaleidoskoopin kuva. Ja kaikkien elämässä häälyy tavalla tai toisella Urho Kaleva Kekkonen: Tamminiemen valtiaana, lapinkävijänä, naistenmiehenä, pelkkänä potrettina. Kekkonen on isä, jota Alaluusuan Jussilla ei koskaan ollut. Kekkonen on esteenä Maaret Mokon romanssille – Leninin kanssa.

Onko tämä kaikkialla läsnä oleva myyttinen hahmo sittenkin vain sitä, mitä jokainen kuvittelee sen olevan?

Pia Pesosen esikoisteos on kuin Kekkosen nimikkokatu Rostockissa Saksassa – se vie lukijaansa kaikkiin ilmansuuntiin.

Tänä aamuna Kaarin-Anne luetteli ominaisuuksia.
– Sylvi, mie luettelen sinun ominaisuuksien
listan. Sie olet kaunokainen, sie olet pelottavainen,
sie olet voittavainen, sie olet soittavainen, sie olet
kulkevainen ja sie olet kekkoslainen.
– Miten niin kekkoslainen?
– Älähän hättäile. Mie luettelen sinulle nyt
asioita Kekkosesta. Kekkonen kuleksii, Kekkonen
kuseksii, Kekkonen saunoksii, Kekkonen kapuaa,
Kekkonen laskeutuu ja Kekkonen naia naksauttaa.
Hyi saateri, vanha äijä. Aina sama tyhmä
jankutus Kekkosesta. Aamu oli ollut kutakuinkin
siedettävä, mutta nyt kaikki oli pilalla.

SULJE

"Pesosen Urho Kekkonen Strasse on tavattoman yhtenäinen ja hallittu teos, jos laskee kuinka monta avointa loppua, sinne tänne säntäilevää juonenpätkää ja villisti viipottavaa henkilöä siihen mahtuu (—). Ihmisten suurin pelko ulkoisten kulissien romahtamisesta ja sisäisen tyhjyyden paljastumisesta toimii hyvin teemana eikä jää hitustakaan epäselväksi. Näin mahtavia esimerkkejä aiheesta ei tarjoudu usein luettavaksi."
Meri Viertola, Turun Sanomat

"Pia Pesosen esikoisteos on riemastuttava kurkistus menneiden vuosikymmenten Suomeen (--). Kokoelman novellit kallistuvat sopivan absurdeiksi ja täplittyvät mustalla huumorilla, joka saa juuri ja juuri niskaotteen ahdistavasta synkeydestä."
Saija Sälevä, Aamulehti

"Pesosella on mieletön kyky rakentaa hahmojaan pienin elkein, turhia selittelemättä ja alleviivaamatta monisyisiksi ja kokonaisiksi. Ihmiset ovat eläväisiä, jutut kummia ja silti aitoja."
Anna Ovaska, Kiiltomato.net

"Pesonen haluaa näyttää kekkoshurmoksessaan elävän Lapin burleskiksi paikaksi ja salakuljettaa kritiikkiä toinen toisistaan hurjempiin juttuihin presidentin saavutuksista (--) fiktiivisessä Kekko-analyysissä häivähtä sama ovela ja riemastuttava epäkunnioitus, jolla Veikko Huovinen aikoinaan antoi huutia niin Hitlerille kuin Stalinille."
Kaisu Mikkola, Parnasso