Hukkajoki
  • LUOKITUS 84.2
  • SIDOTTU, 300 SIVUA
  • 130 × 207 MM
  • KANSI: TIMO KETOLA
  • ISBN 978-951-851-465-0

Hukkajoki

Ilmestynyt 17.8.2012

OSTAprinted book

Lumettomana talvena, muutama viikko ennen joulua, Joona eksyy ja päätyy Hukkajoelle Amandan ja tämän tyttären Doran hoiviin. Hukkajoki on mitättömän pieni kylä, mutta olennaisempaa kuin ihmiset tai talot on tummavetisenä virtaava joki ja koski, jonka yli kulkee silta. Joonalla ei ole elämässään muuta kuin musta koira Taika, Amandan elämässä on liikaa kadonneita ja kuolleita. Doran elämässä mikään ei ole varmaa, eivät eteen osuvat hahmot eikä edes Dora itse. Ja joki, se kaappaa mukaansa niin sielut, koirat kuin muistotkin.

Raevaaran romaani on mysteeritarina, joka kiertyy loppua kohti kuin virtaus Hukkajoen koskessa. Pelko ja kaipuu, ikävä ja unohdus lomittuvat kauniiksi kertomukseksi, jossa lopulta tärkeintä on rakkaus.

»On kamalaa jäädä, kun muut lähtevät, menevät pois, katoavat. Vielä kamalampaa on se, kun he lähtevät pois huomaamatta, liukenevat todellisuudesta vähitellen, ovat olemassa aina vain vähemmän, eikä ole osoitettavissa selvää rajaa sille milloin heidän läsnäolonsa päättyi.
Toki hirveää on myös se, ettei heidän olinpaikastaan ole tietoa. Hehän voivat olla murskaantuneina junakiskoilla, litistyneinä tieltä suistuneessa autossa, kiihkeän rakkauden luona etelämeren saarilla, nimeä ja hiusväriä muuttaneina naapurikaupungissa. Mutta se ei oikeastaan ole olennaista.
Olennaista on heidän puuttumisensa. Kun joku puuttuu, ratkaisevaa ei ole poissaolon tarkka muoto vaan poissaolo itse.
Joona kuitenkin käsittää asian väärin. Oikeastihan kuolleet ovat olemassa, he ovat eloonjääneiden mielissä, katselevat maailmaa heidän silmiensä kautta, ehkä tekevät osan heidän päätöksistäänkin. Ne, jotka ovat olemassa, joutuvat elämään kuolleidenkin puolesta, kantamaan heitä mukanaan kaikkialle.

SULJE

"Tiina Raevaaran tapa kuvata ihmisen sisäistä maailmaa on tarkasti oivaltava. On hieno lukea tekstiä, joka malttaa viipyä mielentiloissa ja sävyissä. Raevaara tavoittaa eri ihmisten erilaiset henkiset tilat ja niiden ilmentymiset teoissa ja onnistuu samalla näyttämään, miten ahdistus, pelko ja ikävä ovat kaikille yhteisiä."
Soili Hämäläinen, Kymen Sanomat 18.9.2012

"Hukkajoki on klaustrofobinen tutkielma ihmisten riippuvuudesta toisistaan ja halusta salata asioita jopa kaikkein lähimmiltä ihmisiltä. Se on mysteeri, joka venyttää realismin rajoja ja antaa äänen myös niille, jotka eivät voi enää puhua. Kerrontaratkaisun paljastus romaanin puolivälissä antaa hienosti uuden näkökulman tapahtumiin."
Salla Simukka, Suomen Kuvalehti 35/2012

"Raevaaralle tyypilliseen tapaan elämän ja kuoleman mysteerit ovat vahvasti läsnä, samoin ekologinen sanoma."
Eija Komu, Savon Sanomat 17.82012

"Minusta Hukkajoki on ennen kaikkea hienosti kehittyvä tutkielma elämästä ja kuolemasta, sen kertojaratkaisu on komea, eikä leikillisyyttä hipovassa juonessakaan ole mitään vikaa, päinvastoin."
Mari Viertola, Turun Sanomat 13.9.2012

"Hukkajoki maistuu uudelta ja on erilainen lukukokemus kuin massafantasiakirjat."
Piia Tirronen, Tähtivaeltaja 4/2012