Jää
  • LUOKITUS 84.2
  • SIDOTTU, 366 s
  • 145 × 210 MM
  • SUOMENTANUT LEENA VALLISAARI
  • ALKUTEOS IS (2012)
  • TEOS & SCHILDTS & SÖDERSTRÖMS -SARJA
  • KANSI HELENA KAJANDER
  • ISBN 978-951-851-475-9

Jää

Ilmestynyt 11.9.2012

OSTAprinted bookebook

Jää on tarina saaristoseurakuntaan saapuvasta papista, hänen perheestään ja kirkkosaarta ympäröivien kylien ihmisistä – ikiaikaisista salaisuuksista, joita meri ja jää kyläläisten hartioille uskovat.

Eletään sotien jälkeistä aikaa, taistelut ovat loppuneet ja maassa rauha. Saarien muodostamalle paikkakunnalle voi saapua vain veneellä, jos onnistuu postinkuljettajan tai merivartijan läheisyydessä harsimaan reittinsä esiin kavalan saariston läpi. Ja sinne papinperhe haluaa asettua asumaan. He ovat täynnä uskoa tulevaan; pappilassa uhkutaan elämää, iloa ja välittämistä.

Kesällä alueen asukkaat rakentavat terveysasemaa, siltaa ja tulevaisuutta. Silakanpyytäjät tulevat Helsingin markkinoilta taskut omaisuutta pullollaan ja saarilla vallitsee kristillinen vieraanvaraisuus. Mutta talvella jää asettuu eri alueiden ja kirkkosaaren väleihin kuin kivilattia.

Pappilan ulkopuolella, kulkuvesillä ja jäällä, vallitsevat iänikuiset voimat. Sen tietää myös postinkuljettaja, joka näkee enemmän kuin muut. Enemmän kuin kohti pappilan ikkunasta kajastavaa valoa kohti kulkeva pappi. Postinkantaja tietää, että jokaisen rinnassa on jonkin muun kaipaus, ja kaikki mitä kaivataan tulee veneellä.

Lundbergin henkeäsalpaavan kaunis romaani ei päästä otteestaan. Se vangitsee lukijan jään tavoin odotuksen, kaipuun ja vapauden murtumiin.

Kirjan on suomentanut Leena Vallisaari.

Teos on saatavilla myös sähkökirjana joko Elisa Kirjasta tai iTunesista.

»Joka on nähnyt kuinka maisema muuttuu kun näköpiiriin tulee vene, ei mitenkään voi olla sitä mieltä, ettei yksittäisen ihmisen elämällä ole merkitystä. Sellainen rauha lepää veden ja maan yllä. Ihmiset antavat katseen liukua yli satamalahden, lepuuttavat silmiään ja katsovat pois. Kaikki on niin kuin aina. Jokaisen rinnassa on jonkin muun kaipaus, ja kaikki mitä kaivataan tulee veneellä.

Ei tarvita muuta kuin että tulija olen minä, Anton, postin kanssa. Minulla voi olla ruffissa kuka hyvänsä, ja odotus täyttää taivaan ja maan kun ensimmäinen katse tapaa minut. Maisema ei enää ole jähmeä, kaikki liikkuu kun viesti kulkee. Jotkut juoksevat jo ja huutavat: nyt he tulevat!

Samoin on niidenkin laita, jotka oleskelevat näkymättöminä ja ikiaikaisina näköpiirin ulkopuolella. Ihmisen lähestyessä ilma tiivistyy, tunnet kuinka ne tunkeilevat ja tahtovat päästä sinusta perille vaikka epäilet etteivät ne enää muista, millaista on olla ihminen. Vaikka epäilet, etteivät ne enää ole ihmisiä ja etteivät aavistelemasi hahmot ole enää meidän kaltaisiamme. Ja sittenkin tajuat miten kiihkeästi ne haluavat päästä perille siitä, kuka olet.
Matkanteko on hidasta, vaikka moottori käy täydellä teholla. Kaikki ovat rauhattomia, näen miten he liikehtivät.

Tiedän että he odottavat ja yrittävät seisoa odottaessaan hiljaa, ja minä tulen niin kuin tulen, vakaa kurssi, sammutan moottorinportinjuuri oikealla hetkellä ja liu’un laituriin. Kallella on trossi ja jalka valmiina siltä varalta, että törmäämme liian kovaa, mutta yleensä me vain hiukan tönäisemme laiturin reunaa, sitten ollaan perillä. Matkustajat ovat ulkona ruffista, veneen ja maan välillä huudellaan ja jutellaan, ja maailma näyttää kovin erilaiselta kuin silloin, kun me matkasimme yksiksemme ulapalla ja väki kulki maissa meistä tietämättä.

SULJE

"Finlandia-raati on hyvä ja menee kotiin, kiitos vaan. Ei tarvitse vaivautua enää. Eiköhän sovita tässä nyt saman tien, että se tämänvuotinen Finlandia-palkinto lätkäistään Ulla-Lena Lundbergin kouraan."
Tapio Lahtinen, Hämeen Sanomat 13.10.2012

"Jää huipentaa Lundbergin laadukkaan tuotannon (--) Hätkähdyttävä romaani elvyttää myötäelämisen kyvyn liki vereslihalle (--) Jää on kuin luomiskertomus."
Antti Majander, Helsingin Sanomat 11.9.2012

"Ulla-Lena Lundbergin Jää on tämän syksyn helmiä. (--) Jää on hienolla tavalla vanhanaikainen kirja. Siinä on raamatullista jylhyyttä, ja sivuhenkilötkin ovat kokonaisia ihmisiä."
Leena Tuomela, Ilkka 28.9.2012

"Joskus saa lukeakseen romaanin, joka ottaa niin omakseen, ettei vähään aikaan halua tarttua mihinkään muuhun kirjaan. Ulla-Lena Lundbergin Jää on sellainen. (--) Jos olisi minun vallassani, tämänvuotisen Finlandia-palkinnon saisi Ulla-Lena Lundberg."
Raija Hakala, Pohjolan Sanomat 22.10.2012

"Ulla-Lena Lundberg on kirjoittanut hienovireisen, karun kauniin romaanin, jolle Leena Vallisaaren hieno suomennos tekee kunniaa. Kirja ei päästä lukijaansa vähällä, mutta eihän niin tee elämäkään."
Päivi Bisi, Kainuun Sanomat 24.10.2012

"Ulla-Lena Lundbergin uhkea romaani Jää on tämän vuoden ehdoton helmi. (--) Jää on suuri romaani. Sen voi lukea ihmisten ja heidän kohtaloidensa mukaansatempaavana kuvauksena, ihmisyhteisön jänniteiden tihentymänä, mutta myös ihmiskunnan allegoriana."
Maila-Katriina Tuominen, Aamulehti 3.11.2012

"Lundberg diktar, med en koncentration och frenesi som ställvis är hypnotiskt suggestiv"
Pia Ingström, Hufvudstadsbladet 4.11.2012

"Jos olisin valitsemassa Finlandia-ehdokkaita, Ulla-Lena Lundbergin (syntynyt 1947) romaani Jää olisi listallani. Niin vaikuttavasti teos kertoo saariston väestä, etenkin nuoresta papista ja hänen perheestään."
Anelma Järvenpää-Summanen, Maaseudun Tulevaisuus 26.10.2012

"Lundberg onnistuu häikäisemään entistäkin kirkkaammin. Kauniin kiitoksen lausun myös suomentaja Leena Vallisaarelle, joka aistii herkästi sävyt ja taitaa kielen. Tällä tavoin kirjoitettu romaani vetää nöyräksi, väkisin."
Anuirmeli Sallamo-Lavi, Karjalainen, 21.11.2012

"Tässä meillä on ihmiskuvauksen, eläytymisen ja sisällön kannalta suuri romaani."
Kaisa Neimala, Parnasso 6-7/2012