Kuninkaiden tiet
  • LUOKITUS 84.2
  • SIDOTTU, 500 SIVUA
  • 140 × 210 MM
  • KANSI NINA LEINO
  • ISBN 978-951-851-448-3

Kuninkaiden tiet

Ilmestynyt 14.9.2012

OSTAprinted book

Raija Orasen uusin romaani Kuninkaiden tiet sukeltaa Suomen historian syntyaikoihin ja jatkaa Suomen kehitystä kuvaavaa historiallisten romaanien sarjaa.

Romaanin keskushenkilöt ovat Georg Magnus Sprengtporten (1740–1819) ja Gustaf Mauritz Armfelt (1757–1814), kaksi sotilasta ja hovimiestä, jotka loivat pohjan Suomelle itsenäisenä kansakuntana. Aluksi Armfelt ihailee Sprengtportenia, itseään vanhempaa everstiä, mutta välit katkeavat ja he muuttuvat toistensa vihollisiksi. Miesten luonteet ovat täysin vastakkaiset: Sprengtporten on jyrkkä ja vaativa, Armfelt valoisa ja valloittava. Ja siinä missä Sprengtporten lopulta katkoi kaikki suhteensa, Armfelt onnistui luomaan aina uusia. Armfeltin tie Ruotsin kakkosmiehestä Venäjän kakkosmieheksi on huikea poliittinen ura, jonka Oranen kuvaa kirjassaan tarkasti ja rohkeasti.

Orasen häikäisevä kyky kertoa elävästi historiallisista käänteistä ei petä: Kuninkaiden tiet kulkevat Kustaa III:n hovista Tukholmasta Pietariin, Pariisiin ja Napoliin. Matkalla kohdataan niin Napoleon, Casanova, Katariina II, Aleksanteri I kuin Marie-Antoinettekin.

Hovien säihke, poliittisten juonittelujen terävyys ja palava intohimo oikeamielisyyteen seuraavat Sprengtportenin ja Armfeltin hahmoja. Värikkäät ihmissuhteet, herkulliset henkilöhahmot ja Orasen vankka historiallinen osaaminen yhdistyvät suureksi lukuromaaniksi, joka ei päästä otteestaan.

»Georg Magnus Sprengtportenin hovi Brahelinna Savossa, Suomen itärajan tuntumassa, oli saanut nimensä Pietari Brahe nuoremman, taannoisen kenraalikuvernöörin mukaan. Se oli Ruotsin valtakunnan vaatimaton linnoitus idän uhkaa vastaan. Everstinpuustelli oli sen päämaja, pelkkä matala puurakennus. Brahe oli sanonut: – Minä olen maahan ja maa minuun tyytyväinen. Vähään hän tyytyi, Armfelt hymähti hillitessään hevostaan, joka ripeästä laukasta tuohduksissa heitteli päätään ja pyrki tanssahtelemaan.

Oli syyskuu 1778. Savon prikaatin komentaja Sprengtporten piti hallussaan avainvirkaa Ruotsin valtakunnan Venäjän-vastaisessa puolustuksessa. Nimitys oli ollut suuri luottamuksenosoitus kuninkaan taholta. Eversti ja sotasankari Sprengtportenin tehtävä oli uudistaa Suomen puolustus.

SULJE

"Jos jollain on vielä ollut käsitys Orasesta viihdekirjailijana, tämän harhaluulon voi nyt lopullisesti hylätä. Oranen kirjoittaa vetävästi ja viihdyttävästikin, mutta tekstin taustalla on perinpohjainen historian tuntemus ja vahva taustatyö. Oranen saa historian elämään kiinnostavana kertomuksena, joka välittyy yksilöiden kautta, mutta on koko ajan sidoksissa laajempaan kehykseen."
Seppo Paajanen, Etelä-Saimaa 19.1.2012

"Hurmaavaa historiaa (--) Suomen perustajaa käsittelevä romaani kertoo kiinnostavasti, miten Eurooppa oli avoinna eliitin tulla ja mennä 200 vuotta sitten."
R. L., Viva 1/2013

"Kirja viihdyttää hovielämän kuvauksillaan ja avaa kiinnostavasti historiaa henkilöiden tasolla: miten maahamme vaikuttivat Armfeltin ja Georg Magnus Sprengtportenin huonot välit?"
AM, Glorian Antiikki 1/2013

"Oranen piirtää Armfeltin ja Sprengtportenin sekä lukuisat heidän lähipiirinsaä henkilöt täyteläisinä ja yhä uusia ristiriitoja sykkivinä hahmoina (--) tyystin omintakeisen lisän ja uudenlaisia sävyjä Oranen aihepiirin käsittelyyn antaa: vapautuneisuudessaan, nopealiikkeisyydessään, suorapuheisuudessaan, ironisuudessaan."
Jouko Grönholm, Turun Sanomat 14.9.2012

"Oranen on tehnyt suurtyön kirjoittaessaan palan historiaamme merkittävän miehen näkökulmasta. Vahva tutkimustausta näkyy."
Kaisa Viitala, Ilkka 12.10.2012

"Orasen Kuninkaiden tiet vie mennessään. Jos luulinkin, ettei Raija Oranen pysty yllättämään, niin erehdyin. Kirjailija sukeltaa uusimmassa romaanissaan Kuninkaiden tiet Suomen syntyaikoihin ja maalaa mielen maisemiin sellaisen tapahtumasarjan ja ihmiset tarkkoine kuvauksineen, että sitä taidokkuutta ei voi kuin ihmetellä."
Tanja Kuisma, Uusimaa 20.10.2012

"Oranen kuvaa rohkeasti ja ennakkoluulottomasti erilaisia tapahtumia taistelurintamilla ja henkilöt aivan kuin elävät tapahtumien keskellä."
Sinikka Klaus, Länsi-Uusimaa 17.10.2012

"Kirja on mittavan arkistotyön tulos ja toimii hyvänä tietopakettina tuon ajan Euroopan olojen kuvauksessa. (--) Pidin Orasen kirjasta tarkan ajankuvan ja tekstin sujuvuuden vuoksi."
Seppo Kämäräinen, Kainuun Sanomat 11.11.2012

"Raija Orasen rehevä romaani kertoo kahdesta suomalaisupseerista, jotka osallistuivat täysillä monen maan kohtaloiden muokkaamiseen. (--) Kuninkaiden tiet muistuttaa monessa maailman muuttumattomuudesta. Vanha ja uusi Eurooppa-politiikka eivät aina poikkea paljon toisistaan."
Suvi Ahola, Helsingin Sanomat 18.12.2012

"Sprengtporten ja Armfelt johdattavat hovien säihkeeseen ja poliittisiin juonitteluihin ja palavaan oikeamielisyyteen. Oranen osaa!"
Yhteishyvä, Joulukuu/2012

"Oranen vangitsee lukijansa heti. Nyt hän kirjoittaa Åminnen kartanon omistaneen Gustaf Mauritz Armfeltin (1757 - 1814) elämästä. Aatelisherra oli Kustaa III:n tärkein neuvonantaja."
Rita Tainola, Ilta-Sanomat 24.11.2012

MUUTA TUOTANTOA