Miehet mustissa
  • LUOKITUS 35.7
  • SIDOTTU, 304 SIVUA
  • 130 × 207 MM
  • MUSTAVALKOKUVITUS
  • KANSI: JENNI SAARI
  • ISBN 978-951-851-425-4

Miehet mustissa - kurkistus henkivartioinnin salaiseen maailmaan

Ilmestynyt 28.8.2012

OSTAprinted book

Miehet mustissa on toimittaja Jan Fredrikssonin kiehtova katsaus salaperäisten turvamiesten ja henkivartijoiden maailmaan. Mielikuvat modernista henkilösuojauksesta rakentuvat pitkälti erilaisten asiaa käsittelevien elokuvien varaan. Hyvin harva kuitenkaan tietää, millaista turva-alalla työskenteleminen todellisuudessa on – mitä kaikkea edellytetään, millaisia keikkoja eteen tulee, millaisia riskejä työhön oikeasti liittyy.

Miehet mustissa on ainutlaatuinen kuvaus suomalaisten henkivartijoiden työstä ja elämästä vaaran ja väkivallan maailmassa. Teos rakentuu todellisten ihmisten todellisesta tiedosta ja kokemuksesta: aineisto on hankittu suoraan alan ammattilaisilta, joista tunnetuin ja suomalaisittain merkittävin lienee alan legenda Auvo Niiniketo. Myös esimerkiksi suojelupoliisin ja liikkuvan poliisin turvamiehet kertovat ensimmäistä kertaa julkisuudessa ylimmän valtionjohdon turvajärjestelyistä ja elämästä mustien autojen sekä punaisten mattojen maailmassa. Kirja sisältää ainutlaatuista kuvamateriaalia henkivartijoiden keikoilta ja harjoituksista.

Turvamiehen suusta sen kuulee: ”Henkivartiointi ei ole vain työtä, jota tehdään rahan vuoksi, sillä se on yksi helvetinmoinen seikkailu.”

»Yksi legendaarisimmista sotilaskoulutuksista lienee Ranskan muukalaislegioona, jolla on tarunhohtoinen maine raudanlujien miesten kouluttajana. Muukalaislegioonalaiset pitävät itseään Ranskan armeijan eliittijoukkona, mutta puolustusalan asiantuntijat luokittelevat vain laskuvarjojääkärit erikoisjoukko-osastoksi. Muut yksiköt ovat keskittyneet tavanomaiseen sodankäyntiin, kun taas laskuvarjojääkärirykmentti on muun muassa koulutettu terrorismin vastaiseen toimintaan. Laskuvarjojoukot ovat täysin muusta legioonasta riippumattomia, mikä kuvaa yksikön erikoisasemaa.
Kaikkia legioonalaisia pidetään kuitenkin erittäin ammattitaitoisina sotilaina ja niinpä heitä on rekrytoitu runsaasti yksityisiin turvayhtiöihin. Auvo Niiniketo on uransa varrella huomannut, että kaikista legioonalaisista ei silti ole henkivartijoiksi. ”Yksi kaveri oli minulla pitkään Venäjällä hommissa, mutta hän alkoi nähdä kaikenlaisia mörköjä ja murentui lopulta kokonaan.” Niiniketo muistuttaa, että kovakin sotilas on tottunut toimimaan ryhmässä. Kun turvamiehenä toimitaan usein yksin, alkaa jatkuva paine kysyä miehen todellista luonnetta. Jos pää ei kestä sitä, henkivartijasta itsestään saattaa tulla pahin uhka päämiehelle, kuten Niinikedon mainitseman legioonalaisen kohdalla, jonka päämies oli yritetty jo toistuvasti murhata.

SULJE

"Useat turvallisuusalalla työskentelevät henkilöt avaavat henkivartijoiden ja turvamiesten maailmaa. Kirjassa on paljon esimerkkejä elävästä elämästä niin Suomesta kuin ulkomailtakin. Teksti on sujuvaa ja helppolukuista."
Maiju Majamaa, Ilta-Sanomat 24.11.2012

"Kokonaisuudessaa Miehet mustissa onnistuu hienosti antamaan lukijalle kuvan siitä, millaista turvamiesten arki todellisuudessa on."
Miikka Hujanen, Ruotuväki 17/2012