Miksi Suomi on Suomi
  • LUOKITUS 92
  • SIDOTTU, 239 SIVUA
  • 130 × 207 MM
  • KANSI: TARU STAUDINGER
  • ISBN 978-951-851-426-1

Miksi Suomi on Suomi

Ilmestynyt 29.9.2012

OSTAprinted book

Mitkä Suomen piirteet lopulta tekevät siitä juuri Suomen? Miksi Suomi eroaa muista maista – sekä hyvässä että pahassa – juuri siinä missä eroaa eikä jossain muussa?

Miksi Suomi on vaikkapa EU:ssa jäänyt toistuvasti yksin 26 muuta maata vastaan? Onko Suomi sooloillut samalla tavalla ennenkin ja tämä on vain unohtunut kaikilta?

Miksi suomalaiset, jotka ovat rikkaampia kuin juuri mikään muu kansa koko ihmiskunnan historiassa, esiintyvät jatkuvasti köyhinä ja kipeinä? Entä miksi he valittavat ehtimiseen poliitikoistaan, mutta arvostavat silti omaa poliittista järjestelmäänsä enemmän kuin juuri ketkään muut? Miksi suurin osa oman maan historiasta ei Suomessa näy julkisessa keskustelussa lainkaan – edes sellaisena väkinäisenä lyömäaseena kuin monissa muissa maissa?

Kertovatko vaikkapa popmusiikki ja elokuva Suomesta jotain sellaistakin, mitä kaikki eivät valmiiksi oleta niiden kertovan?

Lukijat tuntevat Tommi Uschanovin kirjoittajana, joka ajattelee kaikille tuttuja asioita täysin uudella tavalla. Kolmannessa teoksessaan Miksi Suomi on Suomi hän ajattelee Suomea ja suomalaista kulttuuria, sen suunnatonta erikoisuutta ja yhtä valtavaa tavallisuutta.

»Tunnemme sanonnan, että metsää ei nähdä puilta. Mutta joskus metsää ei nähdä myöskään metsältä, koska se on niin arkinen ja jokapäiväinen. Se on jotain niin äärettömän tuttua, että sille ei ikään kuin edes ole mitään nimeä – sen enempää nimeä ”metsä” kuin ”puut”. Ongelma on, että metsä kuitenkin todella on metsä eikä jotain muuta.

Väitän, että suomalaiset eivät samalla tavoin useinkaan näe Suomea Suomelta. Myös totuus Suomesta ja suomalaisuudesta kuuluu siis totuuksiin, jotka olisivat periaatteessa kaikkien tiedettävissä mutta joita kukaan harvemmin ajattelee. Perustelen väitteeni lukuisilla yksittäisillä tapausesimerkeillä, jotka ovat peräisin kaikkialta Suomen historiasta, kulttuurista, kielestä ja koko sosiaalisesta todellisuudesta.

Suomi on monella tapaa hyvin erikoinen maa, ja tämä on sinänsä yleisesti hyväksytty ajatus. Mutta Suomi on erikoinen monissa sellaisissakin asioissa, joissa sitä tunnutaan pidettävän täysin tavallisena. Ja päinvastoin; Suomelle tyypillisinä, sen muista erottavina tuntomerkkeinä pidetään usein asioita, jotka todellisuudessa löytyvät myös muualta.

Kertooko se, että asiat ovat näin, jo itsessään jotain mielenkiintoista Suomesta ja suomalaisista?

SULJE

"Tommi Uschanov analysoi erinomaisen trilogiansa päätösosassa, mikä erottaa Suomen muista valtioista. (--) Kirja oikoo faktavirheitä ja tunnistaa itsestäänselvyyksiä. Kriittisyys ei estä näkemästä arvoa sellaisessa, jota on tavattu pitää kansallisen itsetunnon heikentäjänä."
Joni Pyysalo, Suomen Kuvalehti 50/2012

"Jos luet vuodessa yhden tietokirjan, lue tämä."
Lauri Sihvonen, Seura 43/2012

"Helsinkiläistutkija Tommi Uschanov ravistelee uutuudessaan kansallisia myyttejä. (--) Harvoin olen tietokirjaa lukiessani hirnahdellut niin taajaan kuin Tommi Uschanovin teoksen äärellä."
Jorma Tuomi-Nikula, Keskisuomalainen 14.10.2012

"Etevimpiin yhteiskunnallisiin asiaprosaisteihimme lukeutuva Tommi Uschanov pureutuu uudessa kirjassaan suomalaisuuteen. (--) Miksi Suomi on Suomi on suositeltavaa lukemista myös kaikille taloudesta ja sijoittamisesta kiinnostuneille."
Tommi Melender, Arvopaperi 10/2012

"Tommi Uschanovin oivalluksia pursuava kirja Miksi Suomi on Suomi (Teos 2012) kyseenalaistaa käsitykset siitä, mikä erottaa suomalaiset muista."
Heikki Valkama, Apu 49/2012

"Uschanov on suomalaisen yhteiskuntatutkimuksen punkkari. Uschanov ei tyydy toistelemaan vanhoja uskomuksia, vaan pistää kampoihin."
Unto Hämäläinen, Helsingin Sanomat 6.1.2012

"Uschanov skriver kritiskt, personligt och mycket underhållande."
Ragnhild Artimo, Forum för Ekonomi och Technik 1 / 2013

"Uschanov oikoo hauskalla tavalla Suomea ja suomalaisuutta koskevia asia- ja ajatusvirheitä, joiden varassa tätä suomalaista brändiä on maailmalla markkinoitu, ja jopa itsekin uskottu omia väärinkäsityksiämme."
Juha Drufva, Satakunnan Työ 13.12.2012

"Miksi Suomi on Suomi osoittaa, että tärkeitä aiheita ei tarvitse käsitellä ryppyotsaisesti ja vaikeatajuisesti. Niistä voi kirjoittaa myös ymmärrettävävästi ja myös hauskasti."
Lea Toivola, Kanava 2/2013