Muru
  • LUOKITUS 68.2
  • SIDOTTU, 160 SIVUA
  • 200 × 270 MM
  • GRAAFINEN SUUNNITTELU: JAAKKO PIETILÄINEN / TSTO
  • VALOKUVAT: Nico Backström
  • ISBN 978-951-851-485-8

Muru

Ilmestynyt 30.9.2012

loppuunmyyty

Upeaa ruokaa. Kaupungin paras tunnelma. Sitä on ravintola Muru.

Murusta on tullut pikavauhtia ilmiö – Helsingin halutuin ravintola, jota kiitetään loistavasta ruoasta ja viineistä sekä erityisesti palvelusta ja ainutlaatuisesta tunnelmasta.

Vuoden ravintolaksi vuonna 2012 valitun Murun ruoka ei tingi eikä konstaile. Ravintolan ruokien lisäksi Muru-kirjassa on omat osionsa catering-ruoille ja henkilökunnan omille sapuskoille. Samalla kirja seuraa yhtä päivää Murussa, aamusta yöhön, ravintolasalissa, keittiössä ja catering-keikalla. Huippuravintolan arjesta paljastuvat kaikki puolet: välillä käämit palavat, välillä työ on yhtä juhlaa.

Nyt Murusta on syntynyt kirja, jonka tekemiseen ovat osallistuneet Muru-ravintolan kokit Henri Alén ja Timo Linnamäki sekä sommelierit Nicolas Thieulon ja Samuil Angelov. Kirjan tekstit on kirjoittanut Iina Thieulon ja valokuvat ottanut Nico Backström.

Muru-kirjan tekijänpalkkio ohjataan Näkövammaisten Keskusliitto ry:lle opaskoiran kouluttamista varten. Koira on josaanut nimekseen Didi-Muru.

Murun kotisivut >>

»Bouillabaisseen kulminoituu ranskalaisen keittiön rustiikkisuus ja runsaus. Siitä lähtien kun olemme puhuneet ravintolan perustamisesta, bouillabaisse on ollut esimerkkimenyyssämme mukana. Kaikkien ruokiemme pitäisi olla yhtä konstailemattomia.

Bouillabaisse (kuudelle)
2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
2 varsisellerinoksaa
1 fenkoli
1 iso (250 g) purjo
2 porkkanaa
1 dl oliiviöljyä paistamiseen
2 tl fenkolinsiemeniä
2 tähtianista
0,5 tl sahramia
4 dl valkoviiniä
1 dl tomaattipyreetä
1 l kalalientä
400 g sinisimpukoita
1 puntti basilikaa
1 appelsiinin kuoriraaste
300 g vaaleaa kalaa (esim. kuha tai ahven)
100 g jättikatkaravunpyrstöjä
suolaa
mustapippuria
(anisviinaa)

Hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuutioi varsisellerit, fenkoli, purjo ja porkkanat.
Kuullota kasvikset oliiviöljyssä. Lisää kattilaan mausteet ja valkoviini, kiehauta.

Lisää joukkoon tomaattipyree ja kalaliemi. Hauduta keittoa miedolla lämmöllä noin puoli tuntia. Pese sillä välin sinisimpukat, hienonna basilika ja raasta appelsiininkuori.

Lisää kattilaan kalat, sinisimpukat, ravunpyrstöt ja basilika. Mausta keitto appelsiinin kuoriraasteella, suolalla ja mustapippurilla. Lisää keittoon halutessasi tujaus anisviinaa.

Tarjoile bouillabaisse rouillen ja paahdetun leivän kanssa.

SULJE

"Sympaattinen keittokirja, joka tarjoaa ruokaohjeiden ohella kurkistuksen Helsingin puhutuimman ravintolan arkeen. Reportaasityyliin kirjoitettu opus seuraa kaunistelematta ravintola Murun vauhdikasta työpäivää varhaisesta aamusta ovien sulkeutumiseen asti. Kirjoittaja Iina Thieulon piirtää paikan tunnelman, ruokafilosofian ja ravintoloitsijoiden luonteenpiirteet mukaansatempaavasti. Höysteenä on sopivasti itseironiaa."
Tuomas Tanttu, Helsingin Sanomat 22.11.2012

"Yhtenä Murun valttina pidetään ravintolan ainutlaatuisen kodikasta tunnelmaa. Siellä on vieraita, ei asiakkaita. Saman lämmön löytää kirjasta, joka kertoo Murun yhdestä työpäivästä. (--) Tarinoinnin lomassa annetaan 58 annoksen ohjeet. Täältä taisin löytää etsimäni täydellisen rapukakun ohjeen."
Glorian Ruoka & Viini

"Lukija pääsee ravintolan kulissien taakse. Reseptit ovat kiinnostavia, joskin monet myös melko vaativia. Nico Backströmin ruokakuvat ovat herkullisia. Ravintolan arjesta kertovat kuvat ja tekstit puolestaan näyttävät, miten kovaa työtä kauniiden annosten valmistaminen on."
Aamulehti 10.1.2012

"Helsinkiläiseen ravintola Muruun on kolmen kuukauden jono pöytävarauksissa. Onneksi Murusta voi nauttia keittokirjan kautta. Kyseessä on enemmän kuin keittokirja. Se on tarina ravintolan keittiöstä, tupakkipaikalta, keltaisesta pakettiautosta ja salin puolelta. Ruoka on tietysti ihan mieletöntä, niin kirjan sivuilla kuin ravintolassakin."
Etelä-Suomen Sanomat 6.12.2012

"Notkea yhdistelmä reportaasia ja haastavaa reseptiikkaa niille, jotka hallitsevat jo kokkauksen perusteet. Kuvitus tukee vauhdikasta tekstiä."
Juha Sihto, Satakunnan Kansa 16.12.2012

"Tämä kirja on yhtä rehellinen, rento ja selkeä kuin sen kohdekin, Muru, suosittu bistro Helsingissä. Tarinoiden lomassa kulkevat Murun reseptiot, jotka ovat monista muista ravintolakeittokirjoista poiketen kotikeittiöihin sovitettuja ja täsmällisiä."
K. T., Kotivinkki 18/2012

"Monien muiden huippukokkien resepteihin verrattuna Murun tiimin reseptit eivät pelästytä maallikkoruuanlaittajaa. Kun ruuanlaiton perusasiat ovat hallussa, näillä syntyy kotikeittiössäkin maukasta tarjottavaa. Nico Backströmin kuvituksessa mustavalkoiset henkilö- ja toimintakuvat antavat sopivan karheaa visuaalista vastapainoa pelkistetyille värillisille ruokakuville."
Maikki Kulmala, Maaseudun Tulevaisuus 16.11.2012

"Trendibistron parhaat. Murussa yhdistellään surutta italialaisuutta ja Ranskaa dogmeihin tuijottelematta. Mutta toimivasti."
Mikko Takala, Kauppalehti Optio 19/2012

"Muru-keittokirjasta (Teos) välittyy rakkaus ruokaan ja ystävyydeksi kasvanut työtoveruus."
Kotiliesi 25/2012

"Herkkusuiden odottama kirjauutuus on vihdoin saatavilla. Vuoden ravintolaksi vuonna 2012 valitun Murun ruoka on rehellistä ja konstailematonta bistroruokaa. Muru-kirjan sivuille ovat päässeet mm. Sir Lintsin legendaarinen patee, yllätysruoka munakokkelia tryffelillä ja briossilla sekä Murun rapeat blinit."
Ilta-Sanomat 6.11.2012

"Helsingin halutuin ravintola paljastaa niin reseptinsä kuin tekijöidensä mielentilatkin."
Apu 48/2012

"Hyvät kuvat, helposti seurattavat ruokaohjeet, viinisuositukset, hieno paperi. Siis keittokirja, jossa on katsottavaa, kokeiltavaa ja luettavaa - mitä muuta voisi enää toivoa?"
K.R., Kodin Kuvalehti 24/2012

"Ravintoloiden omat keittokirjat tuntuvat jämähtäneen viime aikoina samaan muottiin, mutta Muru menee tässäkin omaa tietään. (--) Ravintola-alaa tuntemattomalle kirja avaa kurkistusluukun julkisivun taakse."
Jari F. Lampen, Aromi 1/2013

"Innokkaana keittokirjakeräilijänä löysin nyt ensimmäisen keittokirjan, jota luin kuin romaania. Helsinkiläisravintola Murusta tehty nimikkokirja on kirjoitettu vetävästi ravintolan päviän kaaren mukaan. (--) Ja ne reseptit - ne tuovat veden kielelle."
Deko 1/2013

"Opus uhkuu tekijöidensä intohimoa ja elämäniloa hauskojen luonnepaljastusten höystäminä. (--) Testasimme Henkan anjovispastaa, jonka juju nopeuden lisäksi on appelsiini. Tosi hyvää, tehdään toistekin!"
Marita Joutjärvi, Maku 1/2013

"Henri Alénin ja kumppaneiden ravintola Muru Fredrikinkadulla on ikuistanut toiminta-ajatuksensa viehättävään Muru-kirjaan. (--) Kirjan sivuilta henkii hyvin vahvana työporukan keskinäinen arvostus ja yhteishenki. Jos se on arjessakin totta, se on ehkä arvokkainta mitä Murulla on."
Marja Kuparinen, Kirkko ja Kaupunki 7/2013