Muru
  • LUOKITUS 68.2
  • SIDOTTU, 160 SIVUA
  • 200 × 270 MM
  • GRAAFINEN SUUNNITTELU: JAAKKO PIETILÄINEN / TSTO
  • VALOKUVAT: Nico Backström
  • ISBN 978-951-851-485-8

Henri Alén, Timo Linnamäki, Nicolas Thieulon, Samuil Angelov, Iina Thieulon

Muru

Ilmestynyt 30.9.2012

OSTAprinted book

Upeaa ruokaa. Kaupungin paras tunnelma. Sitä on ravintola Muru.

Murusta on tullut pikavauhtia ilmiö – Helsingin halutuin ravintola, jota kiitetään loistavasta ruoasta ja viineistä sekä erityisesti palvelusta ja ainutlaatuisesta tunnelmasta.

Vuoden ravintolaksi vuonna 2012 valitun Murun ruoka ei tingi eikä konstaile. Ravintolan ruokien lisäksi Muru-kirjassa on omat osionsa catering-ruoille ja henkilökunnan omille sapuskoille. Samalla kirja seuraa yhtä päivää Murussa, aamusta yöhön, ravintolasalissa, keittiössä ja catering-keikalla. Huippuravintolan arjesta paljastuvat kaikki puolet: välillä käämit palavat, välillä työ on yhtä juhlaa.

Nyt Murusta on syntynyt kirja, jonka tekemiseen ovat osallistuneet Muru-ravintolan kokit Henri Alén ja Timo Linnamäki sekä sommelierit Nicolas Thieulon ja Samuil Angelov. Kirjan tekstit on kirjoittanut Iina Thieulon ja valokuvat ottanut Nico Backström.

Muru-kirjan tekijänpalkkio ohjataan Näkövammaisten Keskusliitto ry:lle opaskoiran kouluttamista varten. Koira on josaanut nimekseen Didi-Muru.

Murun kotisivut >>

»Bouillabaisseen kulminoituu ranskalaisen keittiön rustiikkisuus ja runsaus. Siitä lähtien kun olemme puhuneet ravintolan perustamisesta, bouillabaisse on ollut esimerkkimenyyssämme mukana. Kaikkien ruokiemme pitäisi olla yhtä konstailemattomia.

Bouillabaisse (kuudelle)
2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
2 varsisellerinoksaa
1 fenkoli
1 iso (250 g) purjo
2 porkkanaa
1 dl oliiviöljyä paistamiseen
2 tl fenkolinsiemeniä
2 tähtianista
0,5 tl sahramia
4 dl valkoviiniä
1 dl tomaattipyreetä
1 l kalalientä
400 g sinisimpukoita
1 puntti basilikaa
1 appelsiinin kuoriraaste
300 g vaaleaa kalaa (esim. kuha tai ahven)
100 g jättikatkaravunpyrstöjä
suolaa
mustapippuria
(anisviinaa)

Hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuutioi varsisellerit, fenkoli, purjo ja porkkanat.
Kuullota kasvikset oliiviöljyssä. Lisää kattilaan mausteet ja valkoviini, kiehauta.

Lisää joukkoon tomaattipyree ja kalaliemi. Hauduta keittoa miedolla lämmöllä noin puoli tuntia. Pese sillä välin sinisimpukat, hienonna basilika ja raasta appelsiininkuori.

Lisää kattilaan kalat, sinisimpukat, ravunpyrstöt ja basilika. Mausta keitto appelsiinin kuoriraasteella, suolalla ja mustapippurilla. Lisää keittoon halutessasi tujaus anisviinaa.

Tarjoile bouillabaisse rouillen ja paahdetun leivän kanssa.

SULJE