Sähkökatkoksen aikaan
  • LUOKITUS 82.2
  • SIDOTTU, 80 SIVUA
  • 148 × 207 MM
  • KANSI: JENNI SAARI
  • ISBN 978-951-851-439-1

Sähkökatkoksen aikaan

Ilmestynyt 8.8.2012

OSTAprinted book

Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon 2012 ehdokas.

Veera Antsalon häikäisevä esikoisrunokokoelma Sähkökatkoksen aikaan sisältää proosarunoja, joissa erilaiset maailmat ovat kietoutuneet toisiinsa ja käyttäytyvät arvaamattomasti. Luonto on oikukas, tekniikka reistailee ja riistäytyy omilleen, ihminen tempautuu osaksi outoja tapahtumia maailman koneistoon. Voiko unelmia toteuttaa jos niiden rakennusaineksia on liikaa? Ja voiko kesken seikkailun olla kyllästynyt ”tekemään mitä ikinä huvittaa”?

Eksyminen on väistämätöntä eikä turvallisia reittejä ole, sillä ”olet harhaillut oudon kartan ympärillesi, olet sisustanut nahkaasi. Olet luonut sen ja jättänyt oksille riippumaan. Olet taitellut metsän pohjapiirroksen laukkuun ja tallettanut sivutaskuihin löytämiäsi pieniä esineitä.” Ihmiset lähtevät, katoavat, eksyvät ja irtaantuvat mutta voivat myös löytyä.

Kun valot sammuvat, esiin tulevat pimeän eläimet ja ihminen on pelkkä vieras heidän pöydässään. Antsalon runoissa on oudon viehätystä ja hurmaa, ne puhuvat tästä maailmastamme paljastaen sen vieraat kasvot.

»NÄLKÄ
Avaan suuni ammolleen ja siitä tulee ulos äitini, nelinkontin ryömien. Hän avaa suunsa ammolleen ja siitä tulee ulos isoäitini, nelinkontin ryömien. Hän avaa suunsa ammolleen ja siitä tulee ulos isoisoäitini, nelinkontin ryömien. Mutta hän on jo niin pieni, etten ole varma onko kyseessä sittenkin hyönteinen. Ja niin jatkuu loputtomiin. Meillä on loputtomat kidat, päättymätön rivi säihkyviä hampaita, armoton nälkä ja syntymisen kaipuu. En ole varma kuka ruokkii kenet ja miten ja missä järjestyksessä, ja missä, mutta isoisoäitini on se, joka viettää eniten aikaa sähkömittarin lähettyvillä. Hän muistuttaa meitä muita siitä, että kylmälaitteiden sähkönkulutus neljän hengen taloudessa on suhteessa paljon pienempi (n. 10% kokonaiskulutuksesta) kuin yhden hengen taloudessa (n. 35% kokonaiskulutuksesta). Voisiko joku hakea sähkömiehen tai insinöörin paikalle, hän pyytää, ja jokin välkähtää. En ole varma onko se hammas vai silmä vai pieni salama. Hän avaa nyrkkinsä ja kämmenestä pyrähtää jotain yöllistä, jotain räpisevää, jotain minkä kuulen lentävän mitä tahansa valoa kohti.

SULJE

"[P]elkästään kuvaus voikukissa kahlaavista lapsista valaiseen paatuneenkin sielun viikoksi. Lapset huolehtivat voikukanhaituvien puhaltamisesta silloin kun tuuli huilaa."
Aamulehti 20.12.2012

"Kirjallisuus onnistuu enää aniharvoin yllättämään aktiivilukijansa. (--) Tätä taustaa vasten tohdin julistaa Veera Antsalon (s. 1975) Sähkökatkoksen aikaan -teoksen vuoden 2012 parhaiden kaunokirjallisten hengentuotteiden joukkoon. (--) Erityisen Antsalon esikoisesta tekee se tekstuaalisena riemuna räiskähtelevä ilmaisunvapaus, jonka pauloihin pahaa aavistamaton lukijakin on teoksen ensi riveistä alkaen sidottuna."
Miika Laihinen, Turun Sanomat 15.12.2012

"Vihdoinkin ilmestyi runokokoelma, jossa runot kertovat lähiöstä ja sen arjesta - siis ympäristöstä jossa miljoonat suomalaiset viettävät aikansa. Autot, raitiovaunut, hiekkalaatikot, matto telineet, koodilukot, supermarketit; Veera Antsalo kutoo kaiken tämän moderniksi runoudeksi. Esikoisteoksen tekstit virittävät tarpeellisen nykyrunouden sisällöllisen ulottuvuuden, johon tekijä saa herkullisen ja tyylikkään otteen."
Arto Vahtokari, Vantaan Sanomat 24.11.2012

"Sähkökatkoksen aikaan rakentaa satuja urbaaneista elementeistä. Lopputuloksena on mielikuvituksellinen runomosaiikki, kuvastoltaan ällistyttävän rikas ja ilmaisultaan taidokas."
Anne Puumala, Ilkka 21.11.2012

"Veera Antsalon runot tutkivat pimeää energiaa. (--) Antsalo kehittelee hienosti keskenkasvuisen ihmisen välitöntä havainto- ja kuvittelukykyä. Runojen asetelma muistuttaa Leena Krohnin teosten tunnelmia. (--) [runot] tekevät mainioita fantasian ja ehkä scifinkin puolelle yltäviä loikkia ja sulattavaty orgaanisen ja epäorgaanisen surrealistiseksi proosarunoudeksi."
Mervi Kantokorpi, Helsingin Sanomat 20.10.2012

"Kokoelma on herkän kaunis, jopa liikuttava. Sen hämärään hakeutuva tunnelma antaa arvon kaikille ujoille, sanoille, ihmisille ja ajatuksille."
Leena Tanskanen, Keskipohjanmaa 27.9.2012

"Vuoden 2012 runoilmastossa Veera Antsalon esikoisen kaltainen huoliteltu, rehellinen proosarunoteos on jällleen raikasta luettavaa."
Vesa Rantama, Parnasso 6-7/2012

"Sähkökatkoksen aikaan on erittäin hallittu esikoiskokoelma, jonka kirjoittajalta voi odottaa vielä paljon."
Hannu Waarala, Savon Sanomat 27.8.2012