Salattuja voimia
  • LUOKITUS 84.2
  • SIDOTTU, 350 SIVUA
  • 130 × 207 MM
  • KANSI: JENNI SAARI
  • ISBN 978-951-851-484-1

Salattuja voimia

Ilmestynyt 9.8.2012

OSTAprinted book

Voiko skotlantilainen, hyvää tarkoittava Bed and Breakfast -emäntä mennä asiakkaan huomioinnissa aivan liian pitkälle? Kun neljä aivan erilaista naista lähtee yhdessä Englannin Penniineille ja tekee sieltä salaperäisen löydön, mitä he oppivat toisistaan? Entäpä jos Appalakeilla patikoiva nuori ja näyttöhaluinen mies alkaakin ottaa seikkailunsa kilpailuna – ja verisenä sellaisena?

Johanna Sinisalo on kokenut ja aktiivinen vuoristovaeltaja ja pitkän matkan patikoija. Teos Salattuja voimia, opas valoisille ja pimeille poluille, sisältää yhden pienoisromaanin sekä puolen tusinaa muuta lyhytproosatekstiä, jotka kaikki ovat tavalla tai toisella syntyneet patikkaretkien innoittamana. Tarinoissaan Sinisalo käsittelee realismin rajoja rikkoen niin ihmisen ja luonnon suhdetta kuin ihmisluonnon hämäriä puoliakin. Fiktiokertomusten väleissä on makupaloina aitoja, joskus pelottavia, joskus koomisia, joskus lähes uskomattomia anekdootteja Sinisalon omista kokemuksista vuoripolkujen varrelta.

Kirjasta löytyy myös kokemusperäistä faktaa niille, jotka haluavat jonakin päivänä lähteä omille poluilleen. Kirjan loppuun on koottu osuus käytännön neuvoja ja niksejä: miten valmistaudut retkiin, millä perusteilla reittisi valitset, mitä tarvitset mukaan, mitä riskejä kohtaat ja niin edelleen.
Tästä kirjasta nauttivat niin Sinisalon tummanpuhuvan, kirpeän ja häiritsevän proosan ystävät kuin nekin, joita vuoret ja metsät kutsuvat.

»Niin kuin Gran Paradison vuori on yhdistyneen Italian korkein ja ainoa, jonka jylhä ja ikiluminen laki ulottuu yli kolmentoista tuhannen jalan korkeuteen (huhutaan että selkeällä säällä sieltä näkyvät Mont Blancin ja Matterhornin huiput), yhtä lailla tiedämme, että suurin ja uljain vuoristojen eläimistä kautta koko Euroopan on ibex, joka laiduntaa Gran Paradison rinteillä - ibex, alppikauris, tuo kotoisan kesyn vuohemme kaukainen esi-isä ja nykyinen serkku, ranskalaisten bouquetin ja saksalaisten Steinbock.
Urospuolinen ibex voi olla varsan kokoinen, säkäkorkeudeltaan kolmisen jalkaa, ja sen kaartuvat sarvet, joita koristaa aaltomainen kuvio kuin itämaiden tikareissa, voivat kasvaa sen oman korkeuden mittaisiksi. Tarut kertovat että ennen muinoin ibex-laumoja näki myös alavammilla mailla, silloin kun kaukaisten jääaikojen huurut vielä viipyivät Valle d’Aostan ja Valle d’Orson kuiluissa, mutta koska ibexit rakastavat vilvoittavia vuorituulia ja kunnioittavat kylmää, joka pidättelee loitolla laaksojen petoja, ne ovat ottaneet vuorten jylhimmät rinteet asuinsijoikseen.
Mutta oli olemassa yksi peto, joka kiipesi ibexien poluille niiden perässä, kylväen kauhua ja kuolemaa, ja se oli ihminen.

SULJE

"[Salatuissa voimissa] on niin paljon vetävää ja mielenkiintoista että sen lukee yhdeltä istumalta. Patikoijalle se antaa paljo tärkeää informaatiota vaelluksen arjesta. Käytännönvinkit ovat kullanarvoisia."
Eija Komu, Savon Sanomat 22.8.2012

"4/5 tähteä. "Kirja on herkkupala retkeilijöille ja ehdotonta luettavaa Sinisalo-faneille. Tämän kirjan jälkeen tekee mieli lähteä ulos."
lMiina Supinen, Me Naiset 49/2012

"Salattuja voimia on tarinakokoelman lisäksi mainio matka- ja opaskirja. Patikoinnin tavoin se auttaa suhtautumaan kaikkeen avoiminen mielin."
Otto Lappalainen, Salon Seudun Sanomat 10.9.2012