Sudenveri
  • LUOKITUS 84.2
  • SIDOTTU, 288 SIVUA
  • 130 × 207 MM
  • KANSI: VILLE TIIHONEN
  • ISBN 978-951-851-444-5

Sudenveri

Ilmestynyt 13.8.2012

OSTAprinted book

Hanna on jättänyt sukunsa ja muuttanut nimensä, jotta elämä Varga-nimisenä taiteilijana ja Laumassa juoksevana sutena olisivat kaksi erillistä asiaa. Ne kuitenkin limittyvät, kun hänen ovelleen ilmaantuu Laumasta karannut nuori poika. Poika on epämuotoinen: ei aivan ihminen eikä aivan susi. Hänen kasvoistaan paljastuu Lauman koko olemus.
Martta, Lauman johtaja, aikoo hakea pojan takaisin. Martta on kokenut talvi- ja jatkosodan, joka hajotti Lauman jäsenet erilleen; hän on nähnyt kunkin sukupolven vuorollaan tempoilevan ihmisen ja suden välillä. Yhdestä asiasta Martta on varma. Lauman paljastuminen tarkoittaa tuhoa.

Marraskuu, Vargan rakastettu, haluaisi heidän suhteensa vakiintuvan. Mutta kuinka luottaa ihmiseen, joka ei suostu puhumaan menneisyydestään?

Jenny Kangasvuon esikoisromaani Sudenveri on kolmen äänen kautta kuljetettu väkevä kuvaus kahtalaisesta identiteetistä sekä yksilön ja suvun ristivedosta. Ja suden maailmasta, joka on vaistojen ja aistien varassa, vieras mutta yllättävän tuttu.

»Tänne eksyy hyvin harvoin ulkopuolisia. Tänne pitää tulla tarkoituksella, ajaa möykkyistä soratietä. Postikin tuodaan päätien varteen, kahden kilometrin päähän, josta minä haen sen autolla, hyvinä päivinä jalan. Lähimmät naapurit asuvat seitsemäntoista kilometrin päässä. Nuoret ovat muuttaneet pois, vanhat kylät tyhjentyneet.
Katsoin tarkkaan maisemaa varmistaakseni, ettei ketään ollut näkemässä muutostani, vaikka tiesin kuinka epätodennäköistä se oli. Ullan valpas ja levollinen odotus kertoi, ettei mitään epäilyttävää ollut kuononkantamiin.
Muutuin. Otin vastaan kivun, epätietoisuuden, kontrollin pettämisen, joka muutoksessa asuu, ja joka päättyy kun hahmo on valmis ja kokonainen.
Karvani puskevat ulos. Maailma leveytyy kun kuononi kasvaa. Haistan kuistin lahonneen puun tukehduttavan voimakkaana. Katolle keväällä unohtuneen kuivalihanjämän. Ullan eilen tekemät reviirimerkit. Pakkasen nirhaisemat puolukat ja variksenmarjat. Tuoreet poronpapanat joen toisella puolella.
Selkä muuttaa muotoaan nikama nikamalta. Häntäni venyy ulos lantiosta. Se painuu heti takajalkojen väliin. Sormeni kutistuvat ja kiepahtavat kokoon. Kynnet vääntyvät esiin. Kaon.
Ilma sirittää ääniä. Kosken pulputus yläjuoksulla. Harakoiden kuhertelu näkymättömissä. Omia aikojaan rasahtelevat keloontuneet kuusenoksat. Tiaisen räpsähdys lentoon.

SULJE

"Kirjallinen helmi syntyy myyteistä ja naiseudesta (--) Kotimaasta Sudenverelle löytyy vain kaksi esikuvaa, Aino Kallaksen klassinen Sudenmorsian (1928) sekä Johanna Sinisalon Finlandia-palkittu peikkotarina Ennen päivänlaskua ei voi (2000). Kangasvuon luomus ei kalpene niiden rinnalla."
Toni Jerrman, Helsingin Sanomat 2.9.2012

"Kolmen erilaisen naisen toimiessa vuorotellen kertojina tarinasta muodostuu ehyt kokonaisuus, jonka kieli vangitsee. Romaanissa on pakotonsta syvällisyyttä, vaikka se käsittelee isoja teemoja - erilaisuutta, muutosta ja luottamusta."
5/5 tähteä | Hanna Etholén, Metro 8.10.2012

"Susia ja ihmisiä loistavassa esikoisessa (--) Sudenveressä on jotain maagista, selittämätöntä ja vähäeleistä vetoa. Tämä romaani on yksi tähänastisen kirjavuoden ehdottomista helmistä."
Linda Oilinki, Kaleva 12.9.2012

"Sudenveri yllättää. se on yhdistelmä älykästä identiteettipohdintaa, Suomen sotahistoriaa, sukulaisten valtakamppailua ja modernia fantasiaa. Ennen kaikkea se on loistava tarina."
Noora Vaarala, Aamulehti 1.10.2012

"Tuntuu kuin Kangasvuon esikoisromaani olisi lisä suomalaisten ihmisusien tunnettuun historiaan. Hieno suoritus. (--) Kirja näyttää lajityypin voiman: fantasiataso terävöittää teemat."
Marika Riikonen, Hämeen Sanomat 27.9.2012

"Tämä kirja kannattaa lukea, vaikka olisi kyllästynyt ihmissusitarinoihin. (--) Kauniisti kirjoitetussa kirjassa pohditaan syvällisesti tasapainon löytämistä siinä, miten olla itsenäinen mutta samalla päästää ihmiset lähelleen."
PL, Demi 12/2012

"Sudenveri avaa uutta polkua aikuisille suunnatuun suomikummaan. Suomikumma on fiktiota, jossa tutkitaan muun muassa kauhun, fantasian, magian ja tieteiskirjallisuuden maisemia rajaseutuja myöten. Lajityypit helposti nivoutuvat toisiinsa ja synnyttävät uutta. sudenveri istuu luontevasti tuohon maisemaan."
Maria Loikkanen, Savon Sanomat 27.11.2012

"Voittoisa romaani on vaikuttava voimannäyte, perisuomalaiseen mielenmaisemaan sijoittuva ihmissusitarina. Se on yhtä aikaa vakuuttava spefi-teos, vuosikymmeniä halkova sukukroniikka sekä rakkaustarina."
Eili Leppä, Tähtivaeltaja 4/2012