Syysvieraita
  • Luokitus 84.2
  • Sidottu, 330 s
  • 130 × 207 MM
  • Kansi: Jenni Saari
  • ISBN 978-951-851-481-0

Syysvieraita

Ilmestynyt 9.8.2012

OSTAprinted book

Aili oli nähnyt neljäkymmentäneljä tähdenlentoa. Jokainen vastasi yhdessä vietettyä vuotta Oskari Falkin kanssa, kaksin vietettyä yksinäistä aikaa, kaunista ja kiihkeää aikaa. Kuinka nopeasti ne olivat ohi, päivät, odotuksen hetket ja täyttymyksen raukeat yöt. Pehmeät, samettiset elokuun yöt, sellaisena oli Oskari lähtenyt, eikä Aili enää nähnyt tähtiä. Ne olivat pudonneet puutarhaan, pihoille, kaduille kuin lasinsirpaleet, jotka rapisivat kenkien alla.

Aili Plyhm oli Oskari Falkin rakastajatar lähes viisi vuosikymmentä. Viimeisenä tahtonaan Oskari määräsi Ailille huoneiston Helsingin Uudenmaankadulla, minne Aili muutti sodan jälkeen. Asunnon lisäksi testamentti sisälsi Ailille osoitetun, sinetillä varustetun kuoren, jota ei koskaan avattu. Nyt on tietojen aika tulla julki. Neljä naista, neljä miestä ja viisi rakkaustarinaa kietoutuu tiiviisti yhteen kesän kuluessa, syksyn vääjäämättä saapuessa ja salaisuuksien avautuessa. Syysvieraita on romaani rakastajista ja rakastetuista, perheestä ja suvusta. Se on kertomus valheista, vihasta, yhteenkuuluvuudesta ja ystävyydestä sekä elämän yllätyksellisestä voimasta ja vapauttavasta anteeksiannosta.

Siispä Aili yritti vielä tuntea, ajatella ja olla niin kauan kuin muistaisi. Levätä hämärässä huoneessa, saada lohtua mustarastaan laulusta, oven kolahduksesta, askelten kopinasta ajatusten tunteiden lepattaessa lävitse. Odottaen että jotain tapahtuu, että hopeapoppelit helisevät muutoinkin kuin unissa, painavat voimalla kohti mennyttä, kantavat läpi pelon vuosien, hukuttavat unelmiin ja paiskaavat vasten lopullista. Jäähyväisiä. Ja kun kaikki loppuu, on hiljaista ja tyyntä, elämä ohi, kaunis, surullinen, hävytön ja hauska, ihana elämä. Punatiilipiipusta kohoaa savu, halot kasassa pihalla, lettinauhansa kadottanut tyttö pilkullisessa mekossa itkee rappusilla, hyppää yksin narua, heittää kivellä ikkunaan, ja vanhus sirpaleiden keskellä odottaa, että joku ottaisi syliin hennon, tähtien sirpaleista särkyneen ruumiin. Ja aamuisin hän näkee puut kuparinhohteisina, kuten nuorena ennen sotaa, ennen kuin tukka hapertui harmaaksi, ja kynnet haurastuivat. Niiden alla oli vielä rahtunen rohkeutta. Ailin oli purettava elämänsä palaset alkutekijöihin, ratkottava auki kuin hauras vanha takki, tikki tikiltä, sauma saumalta, irrotettava osaset toisistaan ja levitettävä.

SULJE

"Romaanin kieli on rauhalista ja täyteläistä. Dramaturgi Halttunen kuljettaa tarinaa taitavasti ja perhesalaisuudet paljastuvat vasta viimeisillä sivuilla."
Reija Ypyä, ET 17/2012

"Kertomus elämän voimasta, valheista, vihasta perheessä ja suvussa sekä lopulta anteeksiannon vapauttavuudesta."
Aino Simoska, Pohjolan Sanomat 10.1.2013

"Kirjan tunnelma on niin kiihkeä, että vasta puolessa välissä kirjaa hoksasin tuntevani nämä ihmiset! Kirja on itsenäinen jatko Elina Halttusen edelliselle kirjalle Saaressa kaikki hyvin. Ei siis ollenkaan haittaa, jos sitä ei ole lukenut, mutta ilahduin silti, kun tajusin Syysvieraiden olevan jatkoa kirjalle, josta pidin myös tavattomasti. (--) En halua kertoa tästä kirjasta enempää, mutta lukiessani toivoin koko ajan, ettei se loppuisi. Kirjan tunnelma oli sellainen, että sitä kaipasi koko sen ajan, kun odotti taas pääsevänsä sen pariin."
>> Lue koko arvostelu
Kini / Kirjavinkit.fi

"Sukupolvet kasvavat yhteistä tarinaa Elina Halttusen vahvassa romaanissa. (--) Syysvieraita on kuin pianosävellys, jossa teemat ja juoksutukset vaihtelevat, kunnes kaikki kootaan lopun selvittelyyn."
Paula Koskimäki, Savon Sanomat 13.8.2012

"Elina Halttunen kirjoittaa romaanissaan Syysvieraita kaunista ja täyteläistä proosaa. Maailma väreineen, hajuineen ja äänineen on täysi ja eheä. (--) Kohtalot kietoutuvat yhteen, menneisyys ja nykyisyys sekoituvat ja perhesalaisuudet paljastuvat lopulta. Halttunen kuljettaa juonta taitavasti niin, että ratkaisut selviävät vasta viimeisillä sivuilla."
Marjaana Roponen, Aamulehti 11.9.2012

"Elina Halttusen sukudraama on kiehtovaa luettavaa. sodanaikaisesta Helsingistä nykypäivään ulottuva tarina on tupaten täynnä henkilöitä ja lähes saippuaoopperamaisia käänteitä, mutta Falkin suvun jokaisen jäsenen kohtalo onnistuu koskettamaan."
Jonna Tapaninen, Me Naiset 34/2012

"Halttusella on uskomaton kyky tarinoida seikkaperäisesti kuvaillen ja ylläpitää tarinan henki yllättävään loppuunsa asti. Hän kertoo elävästi yksittäisiä tarinoita yhdessä isossa kehyksessä ja luo lukijan mieleen tarkan kuvan romaanin jokaisesta henkilöstä."
Tanja Kuisma, Uusimaa 13.9.2012

"Halttunen ohjailee taitavasti mutkittelevaa juonta, jonka päät punotaan lopussa yhteen."
Leena Ahlholm, Keskipohjanmaa 13.9.2012

"Teos on yksinkertaisesti letkeää ja fiksusti kirjoitettua viihdettä"
Mari Viertola, turun Sanomat 14.9.2012

"Elina Halttunen on kirjoittanut vetävän kirjan."
Seppo Kämäräinen 14.12.2012