Tummempaa tuolla puolen
  • LUOKITUS 84.2
  • SIDOTTU, 400 SIVUA
  • 140 × 212 MM
  • ALKUTEOS
  • GRÄSET ÄR MÖRKARE PÅ ANDRA SIDAN (2012)
  • SUOMENTAJA: LAURA BECK
  • TEOS & SCHILDTS & SÖDERSTRÖMS -SARJA
  • KANSI: SANNA MANDER
  • ISBN 978-951-851-482-7

Tummempaa tuolla puolen

Ilmestynyt 9.10.2012

OSTAprinted book

Kaj Korkea-ahon uusi romaani Tummempaa tuolla puolen on nerokas ja pelottava kirja pohjanmaalaisista lapsuudenystävistä, jotka joutuvat kohtaamaan menneen ja toisensa.

Benjaminin kihlattu kuolee auto-onnettomuudessa, mutta valvontakameran kuvasta käy ilmi, ettei Sofie matkannut yksin. Sofien veli Loke on Helsinkiin muuttanut tv- ja radioesiintyjä, joka kärsii änkytyksestä ja on rakastunut puheterapeuttiinsa. Christoffer sen sijaan miettii yhä uudelleen kotiseudulla aikanaan tapahtuneita murhia. Hän tekee kansanrunouden lopputyötä eräästä lapsuudenmaisemiensa pahuutta uhkuvasta myyttisestä oliosta ja asuu Turussa sulhasensa kanssa. Simon, uskonsa menettänyt pappi, asuu Benjaminin lailla edelleen Pohjanmaalla.
He kaikki tapaavat Sofien hautajaisissa, ja siellä menneisyys ja salaisuudet paljastuvat väistämättä.

Kauhu ja nauru juuttuvat vuoronperään kurkkuun Korkea-ahon kirjan parissa. Tummempaa tuolla puolen on syksyn tapaus. Kirjan ahmii yhdeltä istumalta: sen henkilöhahmot koskettavat ja huvittavat, ja samaan aikaan taustalla häämöttää jotakin kammottavaa.

»Sillä hetkellä hän tiesi että kaikki menisi hyvin.
Hän ei itse oikein käsittänyt miten se toimi, mutta joissakin erityisissä tilanteissa hänen vammansa katosi kuin taikaiskusta, ja niin oli ollut aina. Niin tapahtui esimerkiksi silloin kun hän näytteli, kun hän lauloi tai kun hän toimi vaikka juontajana. Monien mielestä se oli ihme, kuin halvaantunut mies olisi välillä pystynyt tanssimaan, mutta Lokelle se oli itsestäänselvyys. Sen lisäksi että hänen selkänsä suoristui, katseensa muuttui tyynemmäksi ja hymynsä itsevarmemmaksi hänen asettuessaan johonkin rooliin, koko hänen olemassaolonsa tuntui toisenlaiselta. Ja tuo rauhan, ylivertaisuuden ja hallinnan tunne sai kaiken toimimaan niin kuin piti. Änkyttämisestä ei ollut puhettakaan.
”Aloita kun olet valmis”, Blixten sanoi lamppujen takana häämöttävän pimeyden keskeltä, ja niinpä Loke aloitti heti. Hän keskitti katseensa punaiseen lamppuun, joka paloi kameran kyljessä sen kuvatessa. Levollisesta olosta sikisi hymy, hänen valttikorttinsa, hymy josta hänet tunnettiin, joka sai hänet näyttämään sydämelliseltä ja mielenkiintoiselta, hymy jota Blixten oli kai äsken tarkoittanut puhuessaan hänen säteilystään, hymy johon Ester sanoi langenneensa.
”Hyvää iltaa, ja tervetuloa viettämään lauantai-iltaa Fahrenheitin seurassa.”

SULJE

"Tummempaa tuolla puolen on hyvin kirjoitettu ja mietitty romaani, jonka juoni on niin koukuttava, että teosta lukee ennen kaikkea hitaasti aukenevan kauhutarinan vuoksi. Tämän romaanin parissa todellakin viihtyy useammastakin syystä."
Mari Viertola, Turun Sanomat 5.1.2012

4/5 tähteä. "Vangitseva kauhutarina. Kaj Korkea-ahon toinen romaani on melkoinen vuoristorata: se naurattaa, surettaa - ja pelottaa. (--) Kirja pitää valveilla pikkutunneille asti. Ja sitten ei uskalla sammuttaa lukulamppua."
Miina Supinen, Me Naiset 51-52/2012

"Jännitystä, naurua, kauhua. Ja kirjoitettu sellaisella taidolla ja innolla että harvoin näkee. Kaj Korkea-aho tulee valloittamaan maailmaa, you wait and see."
Monika Fagerholm, Iiris
8/2012

"Mieleen tulee John Ajvide Lindqvistin parhaat kirjat. Kaj Korkea-aho on kehitellyt hienon henkilögallerian, kirjan päähenkilöt ovat mielenkiintoisia tyyppejä, jotka on piirretty taitavasti. Kauhutunnelmaa rakennellaan taitavasti ja salaisuuksia paljastuu siten, että lukija saa yllättyä monta kertaa. Tummempaa tuolla puolen on hätkähdyttävän hyvä kirja, ehdottomasti vuoden 2012 parhaita kirjoja."
Mikko Saari, Kirjavinkit.fi

"Tummempaa tuolla puolen on juoneltaan varsin rankkaa tavaraa. (--) romaani, joka on jännittävä olematta jännäri, trilleri ilman lajityypin rakennetta, pelottava olematta kauhukertomus ja nuorten ihmisten kasvukertomus varsin mukaansa tempaavaan malliin. (--) Jos kysytte allekirjoittaneelta, voin sanoa, että Tummempaa tuolla puolen on Korkea-ahon läpimurtoromaani."
Hilkka Kotkamaa, Pietarsaaren Sanomat 18.11.2012

”Toinen romaani Tummempaa tuolla puolen on uusi todiste Korkea-ahon kertojanlahjoista. (--) Korkea-aho rakentaa romaaniaan vaihtaen tiheään tahtiin näkökulmaa, mutta rakenne pitää ja jännitys tihenee tihenemistään. (--) traagisten tapahtumien ja kauhuelementtien lomaan Korkea-aho heittää välillä myös huumorin säteitä.”
Raija Hakala, Pohjolan Sanomat 18.11.2012

"Den är skön att läsa, tragisk och ibland dovt rolig, generös och klart begåvad. Den visar att Korkea-aho kan flera saker, och därmed kan välja bland och kombinera många genrer också framöver; psykologisk realism och psykologisk thriller, epik och gotik, relationsroman och sedeskildring."
Pia Ingström, Hufvudstadsbladet 9.10.2012

"Kaj Korkea-aho on kirjoittanut hyvin omaperäisen romaanin Tummempaa tuolla puolen. (--) Korkea-aho kirjoittaa rikkaasti ja asioiden yhteydet tarkkaan havainnoiden."
Antti Tunkkari, Itä-Häme 3.11.2012

"Tummempaa tuolla puolen on kyllä monessakin mielessä aivan yllättävä kotimainen hallitun, sujuvan ja kiinnostuksen ylläpitävän kerrontansa ansiosta."
Matti Roswall, Portti 3/2012

"Tummempaa tuolla puolen on juoneltaan vetävä romaani. (--) Onko tuo musta mörkö tosiaan olemassa vai onko kaikki vain ihmismielen pahuuden kerrosten heijastumaa? korkea-ahon vihjaama psykologinen selitysmalli on kiehtova."
Otto Lappalainen, Salon Seudun Sanomat 27.11.2012

"Painostava tunnelma todella välittyy lukijalle. Kirja pitää otteessaan."
Tuomo Heiti, Ilta-Sanomat 24.11.2012

"Kaj Korkea-ahon toinen romaani tavoittaa pohjanmaalaisen paikkakunnan ahdistavan tunnelman."
Tukilinja 7-8/2012

"Melkoinen järkäle kirjaksi, mutta sitä tekee mieli pidellä tiukasti näpeissä. Kaj Korkea-ahon toinen romaani Tummempaa tuolla puolen on erittäin taitavsti rakennettu. (--) Romaani  on ykvi tämän vuoden lukuelämyksiä."
Marika Riikonen, Hämeen Sanomat 9.1.2012

"Korkea-aho on toisen taitavan teoksensa myötä eittämättä lunastanut paikkansa lahjakkaana nuorena tarinanakertojana. (--) Niemen teos on tutkimusmatka sekasortoiseen, yhtä aikaa tuttuun ja tuntemattomaan, ärsyttävään ja ymmärrystä herättävään mielenmaisemaan."
Amira Al Bayaty, Ruumiin Kulttuuri 4/2012

"Kirja onsekä jännitys- että sukupolvikertomus. Toisen romaaninsa julkaisseen Kaj Korkea-ahon henkilöhahmot ja kerronta tuovat mieleen Kjell Westön tarinat."
MJ, Gloria 1/2013