Urheilulajien synty
  • LUOKITUS 79.109
  • SIDOTTU, 400 SIVUA
  • 170 × 240 MM
  • KANSI JENNI SAARI
  • ISBN 978-951-851-345-5

Urheilulajien synty

Ilmestynyt 1.11.2012

OSTAprinted book

Vuoden urheilukirja 2012

Urheilulajien synty -teoksessa selvitetään, miten nykyaikainen kilpaurheilu alkoi. Huomattava osa nykyään harrastetuista lajeista sai alkunsa 1800-luvulla, jolloin niiden säännöt ja kilpailumuodot vakiintuivat. Suuri osa lajeista kehitettiin Englannissa, josta ne levisivät nopeasti ympäri maailman. Kirjassa on runsaasti uutta tietoa, sillä viime vuosikymmeninä suoritettu urheiluhistorian ja -sosiologian tutkimus on avartanut käsitystä modernin urheilun kehitysprosessista.

Myös urheilulajien saapumisesta Suomeen ja niiden varhaisvaiheista maassamme riittää uutta kerrottavaa. Esimerkiksi Historiallinen sanomalehtiarkisto ja Suomen urheiluarkiston vastaanottama uusi lähdeaineisto tarjoavat runsaasti uutta ja merkittävää tietoa urheilukulttuurimme ensi askelista. Suomessa urheiltiin yllättävän monipuolisesti vuosikymmeniä ennen Hannes Kolehmaisen saavutuksia Tukholman olympiakisoissa 1912.

»Pallon tai muun pyöreän esineen kanssa on temppuiltu jaloilla vuosituhansia eri puolilla maailmaa. Esimerkiksi Kiinasta on löytynyt 2 000 vuotta vanhoja piirroksia pallolla taiteilevista ihmisistä. Eri puolilla Eurooppaa harrastettiin keskiajalla peliä, johon osallistui runsaasti väkeä ja joka oli luonteeltaan varsin raakaa. Varsinkin Brittein saarilla maaseudulla pelattiin haasteotteluja, jotka näyttivät joskus pikemmin kylätappelulta kuin urheilulta. Kaupungeissa järjestettiin otteluita, jotka liittyivät yleensä vuosittaiseen juhlapäivään. 1800-luvun puoliväliin asti jalkapalloksi kutsuttu peli muistutti enemmän rugbya kuin nykyaikaista jalkapalloa.
Pitkään vallinneen käsityksen mukaan jalkapallo kehittyi ja ”sivilisoitui” 1800-luvun ensimmäisellä puoliskolla englantilaisissa yksityiskouluissa, kun rehtorit halusivat opettaa urheilun avulla kurin ja järjestyksen merkitystä poikakoulujen oppilaille. Tämän teorian ovat haastaneet 2000-luvulla tutkijat, joiden mielestä tavallisen rahvaan suosima kansanomainen jalkapallo vaikutti modernin jalkapallon kehittymiseen vähintään yhtä paljon kuin oppilaitokset.

SULJE

"Urheilulajien synty tuo merkittävän lisän suomalaisiin kulttuurihistorian hakuteoksiin. (--) täysipainonen tietokirja, jonka sisältöön sivistyneenä itseään pitävän suomalaisen on syytä paneutua."
Jouko Kokkonen, Veikkaaja 51/2012

"Urheilulajien synty sisältää tuhtia tietoa historiasta kiinnostuneille. (--) Urheilusta taustatietoa tarvitseville melkein pakkohankinta. Se sisältää niin paljon aineistoa, jota edes Internetin maailmasta ei aivan helposti löydä. Itse sijoitan kirjan kunniapaikalle työpisteeni viereiseen kirjahyllyyn."
Tommi Roimela, Keskisuomalainen 27.11.2012

"Urheiluhistorioitsijat Juha Kanerva ja Vesa Tikander ovat kirjoittaneet kattavan teoksen eri urheilulajien synnystä. (--)perusteellisuus näkyy 496-sivuisessa järkäleessä."
Jussi Leppäsyrjä, Turun Sanomat 9.12.2012

"Urheilulajien synty on todellinen suurteos. (--) Kirjan graafisesta suunnittelusta vastannut Jenni Saari on myös onnistunut työssään erinomaisesti."
Lassi Palo, Urheiluampuja 6/2012

"Lajien synty on tietokirja, jossa on kaikki paikallaan."
Sakari Nupponen, Tamperelainen 7.11.2012

"[Urheilulajien synty] on pätevä teos, joka kertoo tasan tarkkaan siitä, mistä nimensä lupaa."
Tommi Hannula, Helsingin Sanomat 3.11.2012

"Juha Kanerva ja Vesa Tikander kirjoittivat valaisevan kirjan Urheilulajien synty."
Heikki Valkama, Apu 46/2012

"Kirja etenee eeppisen vakaasti, turhia hötkyilemättä, asiallisesti aakkosjärjestyksessä lajista toiseen. (--) Kaikesta näkee, että kirjoittajat Juha Kanerva ja Vesa Tikander ovat urheiluhistorian ammattilaisia."
Matti Kuusela, Aamulehti 10.11.2012