Uskonnot antiikin Roomassa
  • LUOKITUS 84.2
  • SIDOTTU, 350 SIVUA
  • 130 × 207 MM
  • KANSI: JENNI SAARI
  • ISBN 978-951-851-484-1

Uskonnot antiikin Roomassa

Ilmestynyt 29.9.2012

OSTAprinted book

Uskonnot antiikin Roomassa jatkaa Teoksen kiitettyjen antiikin maailmaa luotaavien tietokirjojen sarjaa. Kyseinen teos täyttää suomalaisessa yleistajuisessa tietokirjallisuudessa olevan aukon: antiikin Roomassa tapahtui valtakunnan mahdin loppuvaiheissa yhä meidänkin kulttuurimme kannalta ratkaisevan tärkeä siirtymä kreikkalais-roomalaisesta uskontoelämästä ensin varhaiskristillisyyden ja ajan mittaan vakiintuvan kristinuskon universumiin.

Kirja kertoo konkreettisesti ja monipuolisesti perinteisen uskonnon värittämän elämän kulusta antiikissa. Se havainnollistaa, kuinka monimuotoista uskonnonharjoitus on valtakunnassa, joka laajimmillaan kattoi valtavan määrän keskenään hyvinkin erilaisia paikallisia kulttuureja.

Eräänä aamupäivänä kesäpäivänseisauksen jälkeen vuonna 200 jaa. Octavius Januarius ja Caecilius Natalis päättivät matkata Rooman rannikkokaupunkiin Ostiaan kylpemään ja »korjaamaan ruumiinnesteidensä tasapainoa», kuten he asian sen ajan lääketieteellisin termein ilmaisivat – olihan feriae ad vindemiam, rypäleenkorjuujuhla. Aamu oli miellyttävän lämmin, ja miehet käyskentelivät rannalla antaen merituulen virkistää jäseniään. Caecilius huomasi rannalla egyptiläisen jumalan Serapiksen pikkupatsaan ja heitti sille lentosuukon vallitsevaa roomalaista tapaa noudattaen. Octavius parahti Caeciliuksen eleen nähdessään: »Varo mies, ettei tietämättömyytesi saata sinua perikatoon!» Meri liplatteli ja toi pieniä pyöreitä vaahtopäitä rantaan. Mutta nyt Caecilius murjotti. Octaviuksen kommentti oli järkyttänyt häntä syvästi: hyvä ystävä oli syyttänyt häntä, oppinutta miestä, puhetaidon opettajaa ja juristia tietämättömyydestä! Niinpä miehet istahtivat siirtolohkareiden päälle, joita oli kasattu rannalle suojaamaan kylpylää hyökyaalloilta, ja ryhtyivät keskustelemaan asiasta.

SULJE

"Uskonnot antiikin Roomassa on suomen kielellä harvinainen ja varsin onnistunut kokonaiskuva aiheestaan."
Jussi Rytkönen, Kotimaa 4/2013