940 päivää isäni muistina
  • Luokitus 59.55
  • Nidottu, liepeellinen
  • 130 x 197 mm, 290 sivua
  • Ulkoasu Petri Salmela / dog design
  • ISBN 978-951-851-375-2

940 päivää isäni muistina

Ilmestynyt 7.2.2013

OSTAprinted book

Jotain outoa siinä oli. Keväällä 2009 isäni alkoi erakoitua. Sitten merkkejä tuli lisää. Puhe puuroutui, tasapaino heikkeni. Tuli uusia, kummia tapoja. Tytär huomasi kyllä, että isä ei enää ollut niin kuin ennen. Mutta se, että kyse oli muistisairaudesta, tuli hänelle yllätyksenä. Isällä diagnosoitiin Alzheimerin tauti ja keskivaikea dementia.

Muistisairausdiagnoosin saa joka vuosi 13 000 ihmistä. Avioerojen yleistyttyä 1980-luvun lopussa heidän joukossaan on paljon ihmisiä, joilla ei ole puolisoa. Silloin omaishoitajaksi ryhtyy poika tai tytär. 940 päivää isäni muistina on Hanna Jensenin kirjoittama tietokirja ja kertomus muistisairaan elämästä ja tämän hoitamisesta kahden ja puolen vuoden ajalta. Jensen on havainnoinut toimittajan tarkkuudella isän, ympäristön ja omia reaktioitaan, ahminut tietoa ja kirjannut omaisille neuvoja ja vinkkejä tietolaatikoihin. Teos näyttää rehellisesti ja kaunistelematta, miten tyttären elämä muuttuu, kun isän muisti sairastuu. Mutta kaikki muutokset eivät ole huonoja. Hanna Jensen osoittaa, että muistisairaudesta voi seurata myös hyvää.

Teos on saatavilla myös sähkökirjana joko Elisa Kirjasta tai iTunesista

Isä nyökkäsi, nousi sängyltä ja lähti
kiertämään huonetta. Hän avasi yöpöydän
laatikon ja tarkisti, että se oli tyhjä. Sitten hän
käveli kaapin luo ja kurkisti sisään. Hän laskeutui
hitaasti kontalleen ja katsoi sänkynsä alta,
ettei sinne ollut jäänyt mitään. Sitten hän nousi,
istuutui jälleen sängylle ja tuumi:

”Onkohan minulla nyt kaikki?”

Tuijotin häntä. Hän oli niin hidas. Omaisuus
oli pakattu valkoiseen muovikassiin. Se oli niin
täynnä, ettei kahvoista tahtonut saada kiinni.
Olimme jo ovella, kun isä pysähtyi, kääntyi ja
katsoi pitkään huonetta. Hän palasi takaisin
yöpöydän viereen ja aloitti uuden kierroksen.
Tällä kertaa hän kurkisti vessaankin. Tarkistelusta
ei ollut tulla loppua.

Aivan kuin vieras mies olisi häärinyt
edessäni.

”Mennäänkö?” kysyin ovelta.

SULJE

"Tämä teos kuuluu jokaisen muistisairauteen sairastuneen tai läheisen muistisairautta epäilevän omaisen kirjahyllyyn. (--) Teos on kaunistelematon kuvaus elämästä muistisairaan kanssa. Parasta kirjassa on sen tarjoaman tiedon lisäksi kirjoittajan rehellisyys. Teos on harvinaisen hyvin kirjoitettu, inhimillisesti koskettava tarina."
Jaana-Mirjam Mustavuori, Helsingin Sanomat 14.3.2013

"Muistisairaan omaisen tarina koskettaa. Hanna Jensenin kirja 940 päivää isäni muistina (Teos) kertoo avoimesti tyttären tunnoista."
Leeni Peltonen, Kotiliesi 6/2013

"Toimittaja Hanna Jensen on kirjoittanut koskettavan ja osin humoristisenkin tietokirjan isänsä muistisairaudesta. Oikeastaan kirja on rakkausromaani. (--) Hienointa kirjassa on persoonallisen isän kaunistelematon kuvaus ja isän ja tyttären suhteen kehittyminen elämän loppumetreillä. Mukana on paljon vinkkejä muistisairaudesta kiinnostuneille. Itkettävän ihana lukukokemus."
Suvi Kerttula, Ilta-Sanomat 16.2.2013

"Hanna Jensen tarjoaa lukijoille täsmätietoa muistisairauksista. (--) Rehellinen, päiväkirjamaisesti havaintoja kirjaava kokonaisuus ottaa lähelle. Myös esseemäisiä ajatuksia sisältävä teksti on päälausepitoista ja puhekielistäkin. Tärkeitä eettisiä kysymyksiä nousee esiin. (--) Teos voi varmasti olla tueksi, hyödyksi ja oppaaksi muistisairauksiin liittyen. Se tarjoaa ajattelemisen aihetta."
Maija Katariina Jelkänen, Kaleva 11.3.2013

"Levollisesti etenevän, koskettavan kirjan tarinan lisäksi kirjassa on paljon käytännöllistä tietoa muistisairauksista."
Outi Gyldén, Kotivinkki 4/2013

"Kirja on tärkeä puheenvuoro asiasta, joka koskettaa tänä päivänä monia: muistisairausdiagnoosin saa joka vuosi 13 000 ihmistä. Vajaassa kuukaudessa kirjasta otettiin kolme painosta."
Ulla Ojala, Tehy 5/2013

"Teoksen suuri arvo on sen henkilökohtaisuudessa. Jensen ei ole luonut puolifiktiivista tai edes kaunisteltua kuvaa isänsä sairastumisesta, vaan on kirjoittanut asiat niin kuin ne oikeasti olivat. SIksi kirjaa toimii vertaistukena."
Helena Soinio, Länsi-Uusimaa 12.11.2013 

"Jensen kertoo rehellisesti tyttären kokemuksistaan sairauden diagnosointivaiheesta aina isän kuolemaan. Kirjan suuri arvo on siinä, että kokemuksellisuuden ohella se antaa valtavasti tietoa, kirjavinkkejä ja nettilinkkejä lukijoilleen - myös meille ammattilaisille."
Kaisu Pitkälä, Suomen Lääkärilehti 50-52/2013