Kemikaalikimara lapsiperheille
  • Luokitus 68
  • 176 x 210 mm
  • Nidottu, liepeellinen 256 sivua
  • Värikuvitus
  • Ulkoasu: Jenni Saari
  • ISBN 978-951-851-516-9

Kemikaalikimara lapsiperheille

Ilmestynyt 7.7.2013

OSTAprinted book

Ihmiset altistuvat koko elämänsä ajan mitä moninaisimmille kemiallisille aineille sekä tietoisesti että tietämättään. Käytännössä niitä on kaikkialla: lastenhuoneen seinissä ja lattiassa, leluissa, siivousaineissa, kosmetiikassa, elintarvikkeissa. Osa kemikaaleista on hyödyllisiä, osa haitallisia, mutta tämän eron selvittäminen ei suinkaan aina ole helppoa: monet tuotteet on alun perin tarkoitettu helpottamaan elämäämme, mutta niistä on ilmennyt koituvan odottamattomia haittavaikutuksia. Toisaalta markkinamiehet eivät aina ajattele pelkästään tai ensisijaisesti kuluttajien hyvinvointia.

Anja Nystén on kirjoittanut uusimman kirjansa nykyisille ja tuleville lapsiperheille, eikä lisätieto ole haitaksi isovanhemmillekaan. Ajantasaiseen tietoon perustuva teos on konkreettinen, puolueeton ja selkeä. Se kertoo, miten aineellisen arkielämämme voi järjestää turvalliseksi, järkeväksi ja huolettomaksi erityisesti lasten ja nuorten kannalta.Kirja koostuu eri kokonaisuuksista, joissa käsitellään kotia, raskausaikaa, vauvaikää, lapsuutta ja kohti aikuisuutta kulkevaa teini-ikää. Hakemistonsa tähden se toimii myös hakuteoksena.

 

Vauvanvaatteet eivät ehdi juurikaan kulua ennen kuin ne ovat käyneet pieniksi. Onkin mitä järkevintä hankkia lastenvaatteita käytettynä:kierrättää tuttavien ja sukulaisten kesken tai ostaa kirpputoreilta. Uusissa tekstiileissä voi olla jäämiä kankaan valmistuksessa tai jälkikäsittelyssä käytettävistä aineista. Kaikki uudet tekstiilit onkin syytä pestä ennen käyttöä. Tullilaboratorion vuonna 2011testaamista alle 2-vuotiaille tarkoitetuista vaatteista, ihon kanssa kosketukseen tulevia vaatteista tai vuodeliinavaatteista sekä lasten ulkoiluvaatteista noin 10 % todettiin määräysten vastaisiksi. Esimerkiksi lasten ulkoiluvaatteiden vuorikankaissa havaittiin huomattaviakin formaldehydipitoisuuksia. Huiveista löytyi syöpävaarallisia ja toksisia atsovärejä. Vauvojen potkupukujen metallineppareista todettiin irtoavan liikaa nikkeliä. Erityinen huolenaihe olivat kuitenkin lastenvaatteiden standardinvastaiset narut ja nyörit, jotka voivat aiheuttaa lapselle kuristumisvaaran.

 

SULJE

"Ajantasaiseen tietoon perustuva teos kertoo, miten aineellisen arjen voi järjestää turvalliseksi ja järkeväksi lapsille ja nuorille."
Kirjoissa & Kansissa, Lapsemme 3/2013

"Pisteitä ropisee aiheen kiihkottomasta, suorasta ja maalaisjärkisestä käsittelystä."
Meri Liukkonen, Metro 27.1.2014