Kootut runot
  • LUOKITUS 82.2
  • 170 x 240 MM
  • SIDOTTU, 950 SIVUA
  • ULKOASU JENNI SAARI
  • ISBN 978-951-851-454-4

Kootut runot

Ilmestynyt 5.12.2014

OSTAprinted book

Paavo Haavikko on (1931-2008) merkittävin ja kansainvälisesti tunnetuin nykyrunoilijamme. Hänet palkittiin muun muassa kansainvälisellä Neustadtpalkinnolla.

Kootut runot kokoaa vihdoinkin samaan niteeseen kaikki Haavikon julkaistut runot alkaen debyyttikokoelmasta Tiet etäisyyksiin, myös ne jotka hän julkaisi vain muutaman sadan kappaleen painoksena ja jakoi vain lähipiirilleen. Mukana on myös Haavikon jäämistöstä löytyneitä ennen julkaisemattomia runoja.

Koottujen runojen julkaisu – sekä niihin sisältyvien ennen julkaisemattomien runojen julkaisu – on kansainvälisestikin merkittävä tapahtuma.

 

Jos miehet olisivat ruohoa, naiset jauhoa,
                                           valkeata,
ei olisi muistettavia nimiä,
Olisivat miehet ruohoa, yksikesäistä,
                                          naiset valkeata,
olisi kesä historiansa, olisi
                                         vuosi aikakausi.
Niin olisi leipä leivottu,
niin olisi rohkeata ruoho, kaatuva,
                                        paikalleen kaatuisi,
syksyn jalkoihin. 

SULJE

"Omalla listallani Haavikko ei ennen Koottujen kahlaamista ollut kymmenen kärjessä. Nyt on. (--) Suosittelen kylmästi Haavikkoon tutustumista. Ainakin hän on runoilijoistamme monipuolisin ja yllättävin - koskaan et voi tietää, mitä seuraavalla rivillä, sivulla vastaan tulee.
Matti Kuusela, Aamulehti 4.1.2014

"Kootut runot ei ole pelkästään kulttuuriteko, se on kulttuurihistoriaa."
Esa Mäkijärvi, Demokraatti 12.2.2015

"Kirjailija Veijo Meri taisi joskus todeta, että jos haluaa oppia kielen kunnolla, kannattaa lukea runoutta. Sieltähän sen sanojen musiikin oppii, rytmin ja sanaston. Näin lienee. Haavikon runojen lukija oppii kielen päälle vielä bonuksena ajattelun ja hengen itsenäisyyttäkin."
Jyrki Alenius, Suomen Kuvalehti 13.2.2015

"Paavo Haavikon parasta antia on konkreettinen, tarkka kirjoitus ja laaja kattaus historiallista, poliittista, eroottista ja metalyyristä runoutta. Kootut on vielä pitkään nautinnon ja ihmettelyn lähde, rohkaiseva esimerkki tuleville runoilijoille."
Vesa Haapala, Helsingin Sanomat 1.2.2015