Mahdottomuuksien rajoissa
  • Luokitus 84.2
  • 145 x 175 mm
  • Sidottu, 150 sivua
  • Ulkoasu Tuija Kuusela
  • Kannen kuva Virpi Talvitie
  • ISBN 978-951-851-470-4

Mahdottomuuksien rajoissa - matkakirja

Ilmestynyt 19.2.2013

OSTAprinted book

Katri Tapolan lyhytproosa ja Virpi Talvitien kuvat kohtaavat, keskustelevat ja tekevät yhteistä matkaa riemullisessa aikuisten kuvakirjassa. Mahdottomuuksien rajoissa liikkuu samoilla arjen ihmetyksen ja näkökulman nurin kääntämisen teillä kuin tekijöiden edellinen kuvitettu lyhytproosateos Ihmetyksiä – Tarinoita ja kuvia hämmästyneille (Tammi, 2006).

Miten suuria pienet voivat olla? Millaisia seikkailuja kodittomien kynien, hiirenkilleröä muistuttavan pyykkipojan puolikkaan, tarrapapiljotin ja muiden pienesineiden maailmassa voi kokea? Entä miten käy aikuisen naisen, joka etsii itseään manikyyristä, sillä pedikyyristä hän ei löytynyt. Millaista on törmäyskurssilla? Entä kun minäkuva heilahtaa, CV:ssä on aukko ja ruuhkavuosissa ketjukolari?

Lempeä tragikomedia ohjailee aikuisen naisen etsinnän ohella myös joutomiehen, jarrumiehen, yleisluovuttajan, nobodyn, randomin ja minän seikkailuja kanssamatkustamisen maailmassa. Siellä taskunpohjalle tarttunut salmiakki valaisee kuin Afrikan tähti ja murhe kääntyy riemuksi kun lähikaupalle pääsee ilman lentolippua ja vähin vipein.

Mahdottomuuksien rajoissa -kirjan kuvituksesta ja teksteistä koottu näyttely auki Ravintola Allotriassa (www.allotria.fi) vielä 12. huhtikuuta 2013 asti:

 

Sanat ovat välillä aika isoja. Suuret sanat ovat tyhjää täys eivätkä tahdo
paperille mahtua. Paperi kupruilee, pullistuu ja repeilee; paperi on
kevyt, mutta sanat painavat.

Siinä sitä on tyrkyllä kaikenlaista etuliitettä ja moniosaista yhdyssanaa,
on messuluentomenetelmää, sidosryhmälehteä ja juhlajumalanpalvelusta.
On vaalirahavilppiä, rinnakkaistodellisuutta, talvivarustepakettia,
lisäveroselvitystä, kuntokatsastusviikkoa ja parisuhdepika-analyysia.
Suuret sanat voi yhtä hyvin jättää sikseen ja tehdä vaihteeksi pieni teko.
Voi kipaista vaikka lähikauppaan. Kassajonossa saattaa hyvinkin kuulla
kun sätkäpuruja taskunpohjakolikoilla maksava asiakas sanoo: Helposti
unohtaa minkä takia täällä on.

Kotona voi kirjoittaa paperille kuusi pientä sanaa: helposti unohtaa
minkä takia täällä on. Sitten sen ehkä paremmin muistaa.

SULJE

"Mahdottomuuksien rajoissa puristaa yhteiskuntamme mentaalin pienoiskokoon ja paljastaa sen mahdottomuuden. Kiireenkin keskellä – tai juuri silloin – kuvan ja tekstin kaunis liitto onnistuu pysäyttämään."
Marjaana Roponen, Aamulehti 3.3.2013 

"Ovelasti yhteen pelaavat tekstit ja kuvat pysäyttävät miettimään, miksi ja mihin meillä on aina niin kova kiire.
Kirsti Salokangas, Seura 13-14/2013 

"Kirjan kuvaama maailma on läpikotaisin tuttu ja kuitenkin viehättävän outo. Arjen komentokeskus sijaitsee avaruussukkulassa ja kevään korva on posliinista. Teksti antautuu sanojen vietäväksi, jolkottelee tovin kalevalamitassa tai harppoo konsulttikielen yhdyssanoin. Salaviisaasta tunnelmasta ja loppuosan piilotteluteemasta tulee mieleen lyhytproosan nykyklassikko, Petri Tammisen Piiloutujien maa (2002), jossa tutkaillaan sivullisuuden asemia. (--) Kuten hyvissä kuvakirjoissa aina, teksti ja kuva kulkevat yhtä jalkaa ja kuitenkin vähän eri reittejä. Virpi Talvitien visuaalisesti oivaltavissa liitulaveerauksissa syrjästäkatsoja sulautuu sohvannurkkaan, ja elämän oravanpyörissä pyörivät kipsijalat ja laatikkotalot."
Sanna Nyqvist, Nuori Voima 4/2013